JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Accident rutier. Decesul victimei. Acţiune în despăgubiri. Relaţie de concubinaj. Sfera persoanelor îndreptăţite la reparaţia pecuniară a prejudiciului prin ricoşeu

18 mai 2022
Vizualizari: 32
  • NCC: art. 1391 alin. (2)

Din analiza dispozițiilor art. 1391 alin. (2) Cod civil rezultă că sfera victimelor prin ricoșeu care au dreptul la reparația pecuniară a prejudiciului afectiv cauzat de moartea victimei este largă, fiind alcătuită din ascendenți, descendenți, frați, surori, soțul supraviețuitor, precum și oricare altă persoană care, la rândul ei, poate dovedi existența reală a unui asemenea prejudiciu. În condițiile în care legiuitorul nu distinge ce persoane s-ar include în sintagma „oricărei alte persoane” care ar putea dovedi existența unui asemenea prejudiciu, este incident principiul de drept exprimat prin adagiul ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus. Această regulă sugerează că unei formulări generale a textului legal trebuie să-i corespundă o aplicare generală a acestuia, fără a face apel la distincții pe care legea nu le prevede, în condițiile în care legea civilă trebuie interpretată în sensul aplicării ei și nu în sensul neaplicării.
Astfel, în mod eronat s-a apreciat că reclamanta nu este îndrituită la acordarea daunelor morale, câtă vreme circumstanțele factuale au demonstrat că aceasta și victima au conviețuit și că și-au acordat sprijin reciproc, relația dintre aceștia putând fi caracterizată drept „viața de familie” în sensul jurisprudenței evocate, fiind incontestabil prejudiciul afectiv înregistrat în sensul art. 1391 alin.(2) din Codul civil.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 1085 din 18 mai 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Accident rutier. Decesul victimei. Acțiune în despăgubiri. Relație de concubinaj. Sfera persoanelor îndreptățite la reparația pecuniară a prejudiciului prin ricoșeu was last modified: noiembrie 2nd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.