JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ A) Contestaţie în anulare întemeiată pe dispoziţiile art. 317 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedură civilă din 1865. Condiţii de admisibilitate. B) Citarea. Nulitate expresă

19 sept. 2017
Vizualizari: 175
  • C. proc. civ. din 1865: art. 105 alin. (2)
  • C. proc. civ. din 1865: art. 107
  • C.proc.civ. din 1865: art. 317 alin. (1) pct. 1

A) Potrivit dispozițiilor art. 317 alin.1 pct.1 C.proc.civ. 1865, o hotărâre irevocabilă poate fi atacată pe calea contestației în anulare atunci când procedura de citare cu partea nu a fost îndeplinită potrivit cu cerințele legii. Prevederile art. 317 alin.1 pct.1 C.proc.civ. 1865  sunt  incidente în situația în care partea nu a fost deloc citată sau procedura de citare nu a fost legal îndeplinită,iar partea a lipsit, astfel încât viciul de procedură nu s-a acoperit în condițiile art. 89 alin.2 C.proc.civ. 1865.
B) Citarea este actul de procedură prin care participanții la procesul civil sunt înștiințați cu privire la existența procesului, a termenului și a locului unde se va desfășura judecata, a necesității îndeplinirii unor obligații prevăzute de lege sau fixate de judecător. Prin citarea părților se asigură respectarea principiilor contradictorialității și dreptului la apărare. Sancțiunea care intervine în cazul nelegalei citări este nulitatea expresă, condiționată de vătămare, potrivit art. 105 alin.2 și art. 107 C.proc.civ. 1865. Potrivit art. 105 alin.2 teza a II-a C.proc.civ. 1865, în cazul nulităților anume prevăzute de lege (exprese), cum este cazul normelor privind citarea, vătămarea se presupune până la dovada contrarie.
Atunci când se invocă o nulitate expresă, deși aplicarea sancțiunii nu intervine automat, fiind condiționată de vătămare, partea care invocă nulitatea nu mai trebuie să facă dovada vătămării, pentru că aceasta este prezumată, însă partea adversă poate proba inexistența vătămării.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1207 din 19 septembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ A) Contestație în anulare întemeiată pe dispozițiile art. 317 alin. (1) pct. 1 din Codul de procedură civilă din 1865. Condiții de admisibilitate. B) Citarea. Nulitate expresă was last modified: aprilie 19th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.