„Găsiți în carte veritabile mărturii pentru noi, dar și pentru viitor, ale unor istorii juridice care altfel, prinse doar în memoria unora sau altora, ar fi perisabile”. Interviu cu av. Dragoș Bogdan

7 dec. 2023
Vizualizari: 107


Recent a fost lansat un volum sui generis care îmbogățește fericit colecția contribuțiilor editoriale din domeniul Dreptului – „Practica Dreptului. Eseuri în onoarea lui Valeriu Stoica”, lucrare editată de Universul Juridic și îngrijită de un colectiv constituit dintr-un grup remarcabil de avocați (Cristiana-Irinel Stoica, Dragoș Bogdan, Irina-Andreea Stoica) din cadrul societății STOICA & Asociații.

Cristian Pavel: Cum ați decis să structurați conținutul acestei lucrări, ce conțin cele cinci secțiuni distincte?

Dragoș Bogdan: Trebuie specificat încă de la început că în carte nu sunt cuprinse doar articole pur juridice, așa cum găsim, spre exemplu, în reviste sau în alte cărți omagiale. Desigur, găsim și din acestea, pe subiecte variate din diverse domenii și industrii; dar, dincolo de aceste articole, în carte există și ceea ce am putea numi articole-mărturii. Acestea au o tușă personală, ele sunt veritabile mărturii pentru noi, dar și pentru viitor, ale unor istorii juridice care altfel, prinse doar în memoria unora sau altora, ar fi perisabile. Din ele rezultă emoția și bogăția legăturii umane cu Profesorul, exprimată uneori ca atare, alteori imprimată în filigranul poveștii. Pentru noi, această latură a cărții este cea care îi dă cea mai mare plusvaloare.

Alături de varietatea și complexitatea temelor și subiectelor abordate, acest element esențial ne-a determinat să încercăm o structurare a materialelor care să surprindă, pe cât posibil, plurivalența activității și biografiei domnului Profesor.

Orice structură rigidizează însă, într-o anumită măsură, un flux dinamic al ideilor și subiectelor; dat fiind că multe materiale analizează complex un subiect – atât teoretic, cât și practic, atât din perspectiva dreptului civil, cât și din perspectivă constituțională sau internațională – modul în care le-am grupat noi este doar unul dintre modurile posibile de organizare a materialelor și temelor. Ne-am oprit însă la această formă, fiindcă am considerat-o cea mai adecvată și echilibrată, având în vedere scopul urmărit.

Prima secțiune, intitulată „Provocări și reușite. Dreptate și echilibru”, cuprinde o serie de eseuri și articole care privesc soluții judiciare ce au schimbat abordarea jurisprudențială sau soluția legală. O soluție care să schimbe statu-quoul din practica judiciară sau să conducă la modificarea legii presupune, nu de puține ori, o analiză aprofundată și creativă, care să treacă dincolo de aparențe și să scoată în evidență inechitatea, lipsa de echilibru real a situației existente.

Fără pretenții de exhaustivitate, temele alese exemplifică acest gen de intervenții ale Profesorului în domenii dintre cele mai diverse – de la realizări tehnice, la dare în plată, trecând prin taxa clawback și dreptul concurenței.

A doua secțiune grupează câteva teme privind dreptul civil, pasiunea de bază a domnului Profesor. După cum spuneam anterior, este oarecum dificil de găsit un subiect de drept civil pur, abordarea fiind de cele mai multe ori combinată cu perspective de drept UE, CEDO sau drept constituțional. Este și normal să fie așa – de puține ori în practică un subiect, fie el și de drept civil pur, este atacat în fața instanțelor doar din perspectiva singulară a Codului civil.

Cea de-a treia secțiune exemplifică legătura cu mediul de afaceri a activității avocaților. Este o mărturie a faptului că domnul Profesor a fost totdeauna apropiat de mediul afacerilor, fiind des preocupat de aspectele juridice legate de acesta.

A patra secțiune tratează aspecte internaționale ale practicii dreptului: arbitrajul internațional, influența extrem de puternică pe care dreptul UE sau jurisprudența CEDO le au asupra unor soluții sau proceduri considerate „naționale”.

În sfârșit, ultima secțiune vizează „practica” practicii dreptului. Multe contribuții incluse în alte secțiuni ale cărții indică, direct sau indirect, expres sau implicit, valorile cultivate prin interacțiunea cu domnul Profesor. Această ultimă secțiune focalizează privirea cititorului asupra influenței profesionale și, nu de puține ori, personale, exercitate de domnul Profesor, precum și asupra coeziunii echipei, coeziune realizată prin repere și sisteme de valori devenite comune.

Cristian Pavel: Care a fost rolul individual al celor trei avocați colegi care au îngrijit cu pasiune și maximă atenție textele reunite între coperte?

Dragoș Bogdan: Marele merit pentru această mobilizare îi revine doamnei Stoica, sufletul proiectului. Totul a pornit de la ideea și inițiativa domniei sale de a edita un volum omagial pentru domnul Profesor. Au urmat apoi discuții exploratorii între noi, cei trei editori, pentru a găsi forma cea mai adecvată de realizare.

Pe de o parte, nu doream un volum cu texte clasice și organizare oarecum tipică (pe domenii de drept, spre exemplu), ci căutam și o formă de expunere, pe cât posibil, a relației personale și afective ce ne leagă de domnul Profesor. După mai multe explorări, am ajuns la forma efectiv implementată.

Au urmat apoi discuții cu toți colegii din cabinet, pentru a explica proiectul și ideile noastre. La organizarea efectivă a lucrului pe proiect am participat cu toții, stabilind împreună un calendar și asigurându-ne că este respectat. Munca de revizuire a contribuțiilor cuprinse în volum, inclusiv a contribuțiilor noastre, a fost una extrem de intensă, mai ales având în vedere și intervalul de timp extrem de ambițios pe care ni-l propusesem.

Din nou, subliniez rolul foarte important avut de doamna Stoica, fiecare contribuție fiind parcursă de domnia sa – unele de mai multe ori – ceea ce a asigurat o minimă uniformizare a abordării stilistice a subiectelor tratate. Fiind o perioadă de concedii, am lucrat online, cu întâlniri și multe emailuri schimbate între noi și cu toți colegii, în legătură cu variantele revizuite ale contribuțiilor.

Odată finalizată această parte extrem de importantă, am completat și ultimele piese de mozaic: organizarea temelor în cadrul celor cinci secțiuni a fost decisă împreună de toți trei după mai multe încercări succesive de a găsi forma cea mai potrivită. Cuvântul editorilor a fost scris de noi trei, pornind de la scheme și idei realizate de noi doi, cu sprijinul substanțial al doamnei Stoica pentru a ajunge la forma finală. Biografia domnului Profesor a fost scrisă de doamna Stoica.

Cristian Pavel: Cât a durat toată această muncă de selecție a textelor, de editare și așezare în sumarul propus?

Dragoș Bogdan: Selecția subiectului fiecărui eseu sau articol a fost făcută individual de autori, singura condiție pusă de noi, editorii prezentului volum, fiind aceea ca tema tratată să aibă legătură cu activitatea practică, mai veche sau mai nouă, a societății de avocați. Desigur, volumul nu are cum – și nici nu își propune – să fie exhaustiv; nu am încercat să identificăm sistematic și să tratăm cele mai importante cazuri sau cele mai spectaculoase soluții, nici să acoperim toate domeniile de drept sau industriile în care practicăm dreptul. Fiind un volum omagial, ni s-a părut mult mai adecvat ca fiecare autor să aleagă tema ce i se pare cea mai potrivită în contextul dat.

Plecând de la această premisă, merită subliniată mobilizarea extraordinară cu care am lucrat cu toții: de la primele discuții exploratorii cu privire la „ce ar putea fi”, până la manifestarea efectivă a creațiilor intelectuale în cadrul volumului, s-au scurs mai puțin de 3 luni; toate contribuțiile au fost scrise în mai puțin de o lună. Activitatea de revizuire completă de către cei trei editori a durat maximum 10 zile, iar apoi editarea și restul operațiunilor până la publicarea efectivă, aproximativ o lună și jumătate.

„Găsiți în carte veritabile mărturii pentru noi, dar și pentru viitor, ale unor istorii juridice care altfel, prinse doar în memoria unora sau altora, ar fi perisabile”. Interviu cu av. Dragoș Bogdan was last modified: decembrie 7th, 2023 by Dragoș Bogdan

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice