Discursul domnului Sevastian Cercel cu ocazia Festivității de decernare a premiilor „Revistei Române de Drept Privat” pentru anul 2022
Valeriu Stoica – Mergem mai departe, pentru acordarea Premiului „Henri Capitant”. Aici și juriul a avut mult de muncă, pentru că mai întâi au fost nominalizate patru lucrări, patru monografii care au fost teze de doctorat, cred că mai toate, sau în orice caz, aproape toate. De altfel, chiar și lucrarea domnului Septimiu Panainte a fost, acum câțiva ani, teză de doctorat. Așadar, au fost nominalizați domnul Septimiu Panainte, pentru lucrarea „Tranzacțiile de valori mobiliare”, publicată de Editura Hamangiu, în 2022, domnul Bogdan Ioniță, pentru lucrarea „Daunele morale în asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto. Reglementare și practică judiciară. Evoluții și perspective”, monografie publicată de Editura Universul Juridic, tot în 2022. Toate sunt în 2022, nu o să mai spun asta. Alina-Emilia Ciortea, pentru lucrarea „Uzufructul. Modalitate de exprimare a drepturilor succesorale ale soțului supraviețuitor”, tot la Universul Juridic a fost publicată, și a patra lucrare, a domnului Ionuț Cofaru, „Existenta principiului favor contractus în sistemul Codului civil român”, publicată la Editura Universul Juridic. Îl invit pe domnul profesor Sevastian Cercel să anunțe pe fericitul câștigător. Avem emoție să vedem cine va fi acesta.
Sevastian Cercel – Mulțumesc frumos, domnule profesor! Sărut-mâna! Bună seara! Mai întâi dați-mi voie să aduc un salut academic din Oltenia, de la Craiova, celor dragi, pe care îi întâlnesc și în acest an la premiile Revistei de Drept Privat. Mulțumim organizatorilor pentru pregătirea acestui eveniment! Încă o constatare prealabilă, citindu-i articolul scris acum ceva vreme, la începutul anului trecut, cum amintea doamna profesor Brândușa Ștefănescu de domnul Munteanu, mi-am dat seama sau, mă rog, m-a convins lectura, că scrie frumos. Astăzi m-a convins că și vorbește frumos.
Valeriu Stoica – Este și avocat, dacă știu bine. Vorbește ca avocat și promite tot ca un avocat.
Sevastian Cercel – Dumneavoastră știți mult mai bine! Acum, a doua chestiune este că observ o parte din secretul succesului Școlii Doctorale de la București și dialogul public dintre bagheta maestrului și stiloul doctorandului. Să vedem dacă putem să luăm ceva și spre Craiova. Greu va fi! La subiect aveați dreptate, domnule profesor, anul 2022 pentru dreptul privat a oferit câteva lucruri foarte, foarte frumoase și inspirate. Patru au fost selectate, anunțate deja. Pentru premiul din acest an ne-am oprit la lucrarea domnului Ionuț Cofaru, „Existența principiului favor contractus în sistemul Codului civil român”, Editura Universul Juridic, București, 2022. Eu mă bucur să-l reîntâlnesc la Premiile Revistei de Drept Privat pe domnul Cofaru. Altă dată, cred, dacă nu mă înșel, pentru un studiu, acum pentru o teză de doctorat. Titlul ales pentru carte nu este o întrebare, lipsește semnul de întrebare, este o afirmație. Toată lucrarea este o demonstrație. Mi-a plăcut foarte mult! Riscă la final, domnul Cofaru, și chiar dă și o definiție principiului. Felicitări pentru carte, felicitări pentru premiul de astăzi și mult succes mai departe!