Discursul domnului Sevastian Cercel cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021

14 oct. 2022
Vizualizari: 547

Doamnelor și domnilor, distinși reprezentanți ai profesiilor juridice, dle Președinte al Grupului Editorial Universul Juridic, așa se zice acum, mărturisesc că am o misiune foarte frumoasă în seara asta. Înțelegând că sunt ultimul, trag concluzia că nici nu ne mai grăbim, am foarte multe lucruri să spun.

Mai întâi aș vrea să vă mulțumesc dle ministru, Valeriu Stoica, pentru că sunt câțiva ani buni de când și la premiile revistei noastre dragi, Revista Română de Drept Privat, dar și cu multe alte ocazii profesionale, reușiți să strângeți în jurul dvs., și eu mărturisesc că mă simt foarte bine că sunt printre cei strânși, din toată țara. Craiova…

(…) Și acesta ar fi un îndemn bun. Văd colegi de la Timișoara, Cluj, Craiova. Acum, iată și Piteștiul, dar spuneți bine că este tot Craiova. Este un moment foarte frumos și reușiți cu atâta deschidere să ne îndemnați să avem mai mult curaj, poate, încât cred că ușor-ușor s-ar putea să și reușim. Sunt onorat să prezint astăzi un om foarte drag, profesorul Eugen Chelaru care primește un premiu foarte frumos al revistei noastre dragi, într-un moment foarte frumos al carierei dumnealui.

Mi-am pregătit un laudatio, să-l parcurg în câteva minute bune. Aș începe să spun că domnia sa era absolvent al Facultății de Drept din București, a Universității din București, într-un an în care mulți din scriitorii revistei, autorii Revistei de Drept Privat, încă nu aveau capacitatea de folosință sau dacă aveau, sigur nu aveau de exercițiu. Nu vorbesc neapărat de cei doi dragi colegi care au luat astăzi un premiu foarte important, pentru un studiu valoros în revista noastră, așa de frumos prezentat.

La aceeași facultate din Universitatea din București, în 1999, dl prof. Eugen Chelaru susținea o teză de doctorat foarte valoroasă, care pentru tinerii avocați din perioada respectivă, sfârșitul anilor ’90, a fost un manual, un sprijin extraordinar, mai ales în Oltenia, unde „nu fu carte funciară” și nu e nici acum. Să știi și să înțelegi după un îndreptar foarte bine elaborat care-ți explica circulația juridică a terenurilor din România, pe toată perioada complicată trecută, pe care noi n-o înțelegeam la vremea respectivă, acum vorbesc și de mine, absolvent la vremea respectivă și avocat. Era o lucrare valoroasă care, de altfel, pentru mine a fost momentul când l-am întâlnit pe autorul Eugen Chelaru.

Imediat după ce a absolvit la Facultatea de Drept de la București, îl întâlnim judecător la Pitești, unde este și la judecătorie și la tribunal, Președintele Tribunalului Argeș, în perioada de început a anilor ’90, șeful Direcției Juridice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, la începutul anilor ’90, avocat în Baroul Pitești până acum, cadru didactic al Universității din Pitești, unde mulți ani, 2008-2020, îi socotesc eu adunându-i pe toți, Decan al Facultății de Drept și al facultății care includea ulterior din motive administrative și Facultatea de Drept. Și, ați ghicit, sau deja nu mai este un secret, din 2017 sunt bucuros să îl întâlnesc și onorat să colaborez cu dumnealui în calitate de îndrumător de doctorat la Școala Doctorală a Facultății de Drept din Craiova.

Lucrările domniei sale sunt bine cunoscute. Cursurile de Drept Civil, partea generală, persoanele, drepturile reale au ajuns deja la a V-a, a VI-a ediție. Sunt cunoscute pentru claritatea și simplitatea frazei, pentru accesibilitate, pentru bogăția exemplelor pe care le oferă studenților, dar și absolvenților sau celor care au nevoie de o astfel de lectură.

Sunt onorat să fiu astăzi în mijlocul dvs. și să prezint laudatio pentru dl prof. Eugen Chelaru, care poate, dincolo de toate, se remarcă prin „profesorul de la catedra de Drept Civil”, mulți ani, de la Universitatea din Pitești, mulți ani, sper eu, la Universitatea din Craiova, așa cum poate, altă dată, Matei Cantacuzino – 25 de ani, dacă nu greșesc – era profesor de Drept Civil la Universitatea din Iași.

Este și început de an universitar, voi încheia spunând că vă rog să duceți de la Craiova, fiecare acolo unde ajungeți, salutul oltenesc la început de an universitar și mult succes pentru fiecare dintre dvs.

Dle profesor, felicitări, multă sănătate vă doresc. Eu aștept să ajungeți la doctorandul cu numărul pe care vi-l pregătiți dvs. la Universitatea din Craiova și să vă citim, în continuare, lucrările frumoase pe care le oferiți cititorilor și absolvenților facultății dvs. și facultăților de drept din țară.

Felicitări și mult succes mai departe!

Premiul „Matei Barbu Cantacuzino”, acordat în colaborare cu Uniunea Națională a Barourilor din România pentru întreaga activitate în domeniul dreptului privat – Opera Omnia –, a fost însoțit de laudatio, rostită de către dl prof. univ. dr. Sevastian Cercel.

Fragment din alocuțiunea domnului Sevastian Cercel cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021.

Discursul domnului Sevastian Cercel cu ocazia Festivității de decernare a Premiilor Revistei Române de Drept Privat pentru anul 2021 was last modified: octombrie 14th, 2022 by Sevastian Cercel

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Sevastian Cercel

Sevastian Cercel

Este doctor în drept și decan al Facultății de Drept și Științe Administrative din cadrul Universității din Craiova.
A mai scris: