Decizie atacată nesusceptibilă de exercitarea controlului judiciar al apelului şi nici a recursului. Apel respins ca inadmisibil

23 mart. 2022
Vizualizari: 626
  • Legea nr. 134/2010: art. 94 pct. 1 lit. a)-i)
  • Legea nr. 2/2013: art. XVIII alin. (2)
  • NCPC: art. 496 alin. (1)
  • NCPC: art. 508 alin. (4)
  • NCPC: art. 634 alin. (1) pct. 4

Prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Neamț sub nr. x/2017, reclamantul A. a chemat în judecată pe pârâtul Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, solicitând obligarea acestuia la plata sumei de 500.000 euro cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciile morale și materiale suferite.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 2399 din 11 noiembrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Prin decizia civilă nr. 272/2019 din 18 martie 2019, Curtea de Apel Bacău, secția I civilă a respins, ca nefondat, apelul promovat de apelantul A. împotriva sentinței civile nr. 666/2018 din 9 mai 2018, pronunțată de Tribunalul Neamț, secția I civilă și de contencios administrativ, în contradictoriu cu Statul Român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice.

Prin decizia nr. 471/2021 din 9 iulie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția I civilă, a fost respinsă, ca tardivă, contestația în anulare formulată de contestatorul A. împotriva deciziei civile nr. 272/2019 din 18 martie 2019, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția I civilă.

Potrivit art. 634 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ., sunt hotărâri definitive, hotărârile date în apel, fără drept de recurs, precum și cele neatacate cu recurs, iar art. 508 alin. (4) C. proc. civ. prevede că hotărârea dată în contestație în anulare este supusă acelorași căi de atac ca și hotărârea atacată.

Art. III pct. 3 din Legea nr. 310/2018 prevede că se modifică art. XVIII alin. (2) din Legea nr. 2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanțelor judecătorești, precum și pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr. 134/2010 privind C. proc. civ., cu modificările ulterioare, astfel:

„În procesele pornite anterior datei de 20 iulie 2017 inclusiv și nesoluționate prin hotărâre pronunțată până la data de 19 iulie 2017 inclusiv, precum și în procesele pornite începând cu data de 20 iulie 2017 și până la data de 31 decembrie 2018 inclusiv, nu sunt supuse recursului hotărârile pronunțate în cererile prevăzute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i) din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cele privind navigația civilă și activitatea în porturi, conflictele de muncă și de asigurări sociale, în materie de expropriere, precum și în cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare”.

Din interpretarea textelor procedurale mai sus menționate, rezultă că decizia atacată nu este susceptibilă de exercitarea controlului judiciar al apelului și nici a recursului, hotărârea judecătorească supusă contestației în anulare fiind pronunțată în apelul declarat împotriva sentinței prin care a fost soluționată, cu caracter definitiv, cererea reclamantului A. privind răspunderea patrimonială a Statului Român pentru prejudiciile cauzate prin erori judiciare.

Persoana interesată poate formula căile de atac pe care le consideră necesare în apărarea drepturilor sale, însă în condițiile legii, cu respectarea normelor procesuale civile de ordine publică care reglementează regulile de sesizare a instanțelor judecătorești și de soluționare a cererilor deduse judecății, implicit a căilor de atac.

Recunoașterea unei căi de atac în alte situații decât cele prevăzute de legea procesuală constituie atât o încălcare a principiului legalității, cât și a principiului constituțional al egalității în fața legii, motiv pentru care, apare ca o soluție inadmisibilă în ordinea de drept.

Ca atare, în raport de dispozițiile legale care reglementează normele procesuale aplicabile în cauză, decizia nr. 471 din 9 iulie 2021, pronunțată de Curtea de Apel Bacău, secția I civilă, definitivă, nu este supusă, prin lege, cenzurii căii de atac a apelului sau recursului.

Căile de atac, termenele și condițiile în care acestea pot fi exercitate sunt reglementate prin norme de ordine publică, legiuitorul având în vedere interesul general de a înlătura orice cauze care ar putea ține în loc judecata unui proces.

În consecință, nici părțile și nici instanța de judecată nu pot deroga de la textele de lege pentru exercițiul unei căi de atac.

Pentru considerentele expuse, calea de atac intitulată apel, formulată în cauză, va fi respinsă, ca inadmisibilă, în temeiul dispozițiilor art. 496 alin. (1) C. proc. civ.

Sursa informației: www.scj.ro.

Decizie atacată nesusceptibilă de exercitarea controlului judiciar al apelului și nici a recursului. Apel respins ca inadmisibil was last modified: martie 18th, 2022 by Redacția ProLege
Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.