„Dacă ar fi să iau totul de la capăt, aș proceda la fel!” Interviu cu Dana Gruia Dufaut, Avocat Fondator, Cabinet de Avocat Gruia Dufaut

10 iun. 2022
Vizualizari: 477

Lady Lawyer: Sunteți o deschizătoare de drumuri în avocatura de business din România. Ați acordat asistență investitorilor străini încă din 1991. Cum au fost începuturile, ce dificultăți ați întâmpinat într-un mediu de afaceri incipient, specific unei țări care traversase zeci de ani de comunism?

Dana Gruia Dufaut: Să începi ceva este întotdeauna un exercițiu de curaj și determinare, dublat de o atitudine pozitivă și o pasiune pentru ceea ce vrei să realizezi. Asta este valabil și pentru avocații care aleg să își deschidă propriul cabinet și să înceapă practic o afacere de la zero. A fost valabil și în cazul meu. În 1990, când am revenit în România ca avocat în Baroul din Paris, am descoperit o societate în căutarea ideilor de business și a conceptelor de afaceri adecvate noilor cerințe ale economiei de piață.

De câțiva ani practicam avocatura de business în Franța, astfel că am înțeles imediat că trecerea României de la o economie centralizată la una de piață, venea la pachet cu multe oportunități, dar și cu la fel de multe provocări. Dacă oportunitățile se traduceau printr-o cerere crescândă de asistență juridică sau pur și simplu printr-un spațiu de manevră larg ce ne-a permis, nouă, avocaților de business din piață să inovăm în domeniul juridic cum nu am fi putut-o face nicăieri în Europa occidentală, dificultățile s-au datorat mai ales „moștenirii comuniste”. Această moștenire – care mărturisesc că mi-a depășit nu de puține ori așteptările – a fost deosebit de complexă. In primul rând, în plan juridic am avut de-a face cu un vid legislativ, o insecuritate juridică care, de altfel, continuă în anumite domenii să se manifeste și după 30 de ani. Apoi, în plan socio-politic și economic lucrurile au fost la fel de complexe și greu de gestionat, cu efecte dramatice în evoluția mediului de afaceri din țară.

Dar atunci când ești tânăr și dornic să avansezi este de ajuns să spui „pot” și vei putea. Găsești energia, resorturile care te țin pe drumul tău, chiar dacă uneori te mai întorci puțin din drum și te reinventezi. Eu am avut și șansa de a aduna în jurul meu tineri avocați români la fel de dornici să reușească și să ofere servicii juridice la standarde europene.

Lady Lawyer: Privatizări, investiții greenfield, achiziții… Cu riscul să vă adresăm o întrebare al cărei răspuns se poate întinde pe volume întregi, cum s-au mișcat legiuitorul și autoritățile, în toată această perioadă ? Ați avut un cadru prielnic pentru derularea activității ?

Dana Gruia Dufaut: Cu riscul de a stârni unele controverse, consider că România a făcut pași uriași în ultimii 30 de ani în domeniul legislativ. Într-un interval relativ scurt de timp, a creat și implementat un cadru juridic de business compatibil cu normele europene.

De la momentul 1990, când nu exista nici măcar o lege a societăților comerciale până în prezent când vorbim de reglementări în domeniul guvernanței corporative, al criptomonedelor sau GDPR, au fost adoptate multe legii care garantează investițiile și funcționarea economiei de piață. Alte state europene care nu au cunoscut regimul comunist au putut crea mecanisme juridice solide în decursul a mai multor secole.

Astfel, daca unele greșeli făcute în materie de reglementare au fost cumva justificate, altele care au afectat mai ales realizarea reformei în Justiție au făcut ca România să aibă de suferit și, implicit, acest lucru a afectat și mediul de afaceri. Inadvertențe judiciare sau lentori în derularea proceselor, corupția, instabilitatea instituționala au provocat pierderi pentru unele companii sau au dus chiar la dispariția unor investiții…

Mariile companii au venit însă cu planuri serioase de afaceri în țară și multe au reușit să depășească aceste greutăți. Asta arată că în România avantajele de a rămâne, au fost mereu mai importante decât dificultățile de parcurs.

Lady Lawyer: Doamnă Gruia Dufaut, s-au împlinit 30 de când lucrati în România. Care sunt cele mai importante realizări și ce ați schimba dacă ar trebui să o luați de la capăt?

Dana Gruia Dufaut: Cea mai importantă realizare este aceea că oferim competitivitate pe termen lung clienților și îi ajutăm să se dezvolte în condiții de siguranță juridică.

De 30 de ani Cabinetul este o casă a investitorilor privați, astfel că am lucrat în permanență să ne creștem competentele în cât mai multe domenii, printr-un efort de anticipare a nevoilor din piață. Vocația noastră, la Cabinetul de Avocați GRUIA DUFAUT, este de a securiza și favoriza performanta, inclusiv prin selecția de avocați care dispun de competente transversale și care sunt capabili să asigure o diversitate a cunoștințelor prin acoperirea mai multor jurisdicții.

Know-how-ul dobândit în Franța și modelul de business francez pe care l-am introdus în piața ne-au garantat succesul de până acum și continuă să ne diferențieze. Noi vorbim pe limba fiecărui client și când preluam un dosar vrem să înțelegem toate detaliile businessului clientului, tocmai pentru a îl putea ajuta „hand made”.

Calendarul realizărilor noastre este, așadar, legat de fiecare dosar dus la bun sfârșit pentru fiecare client în parte, fie că vorbim de un gigant în telecomunicații sau din domeniul infrastructurii, fie că ne referim la un IMM din zona de servicii sau la un subcontractant dintr-un sector industrial anume.

Si, dacă ar fi să iau totul de la capăt, aș proceda la fel. Aș continua să creez, ca și până acum, punți între oameni și companii, între companiile din țară și investitorii străini pe care îmi place să îi aduc în România și să îi ajut să reușească. Inclusiv în ceea ce privește modelul de business al Cabinetului, la fel aș proceda. Aș merge tot pe același stil de management colaborativ, care lasă avocaților spațiu să evolueze, să crească, să ia decizii și să se antreneze pentru succes. Aș avea ca și acum alături de mine aceeași echipă de avocați ambițioși, cu standarde etice înalte și cu o formare dobândita în țară și străinătate.

Lady Lawyer: Aveți o experiență bogată, atât în domeniul avocaturii de business, cât și din perspectiva promovării relațiilor franco-române, ca fost Consilier de Comerț Exterior al Franței, administrator al CCI franceze în România sau din poziția actuală de Consilier ales al francezilor din străinătate pentru circumscripția România-Republica Moldova. Se apropie România, încet-încet, de „sora mai mare”, Franța, din perspectiva funcționarii justiției sau a modelului economic?

Dana Gruia Dufaut: România și Franța sunt două țări membre ale comunității europene, iar regulile aplicate în materie de funcționare a justiției și de economie sunt asemănătoare. Pe de altă parte, influența sistemului de drept francez la noi este bine-cunoscută. Diferențele dintre noi vin din intensitatea aplicării mecanismelor juridice, din faptul că în Franța există cu adevărat politici publice pentru justiție, iar sistemul judiciar are capacitatea de a se autoregla și de a se adapta la cerințele societății.

Dacă am face, deci, o analiză pe baza statisticilor sau chiar și pe baza observării subiective, atunci am putea lesne constata că România mai are în continuare multe de făcut pentru a se apropia de Franța în privința funcționarii justiției.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Același lucru și din perspectiva funcționarii economiei, știut fiind că Franța este a șaptea putere economică mondială…

In general nu îmi plac generalizările, dar cred că Franța poate fi un model de urmat pentru România în multe privințe, atât în ce privește funcționarea justiției și a instituțiilor puterii judecătorești, cat și modelul economic.

Lady Lawyer: Pentru cititorii noștri din antreprenoriat și din administrație ‒ care este secretul atragerii de investiții străine consistente și profitabile?

Dana Gruia Dufaut: România este pe agenda investitorilor datorită dimensiunii pieței și poziției sale geostrategice, inclusiv în contextul actual generat de pandemia de Covid sau de războiul din Ucraina.

Pentru a atrage însă investiții consistente, trebuie să ținem ușile deschise, să știm unde vrem să fim ca țară în următorii ani și mai ales să ne concentrăm pe nevoile mediului economic cum ar fi fiscalitate avantajoasă, infrastructură, stabilitate politică și predictibilitate legislativă, forță de muncă calificată.

Apoi, selecția investitorilor este importantă, întrucât doar investițiile creatoare de plus valoare vor fi și profitabile pe termen lung și vor putea ajuta la reducerea decalajului de dezvoltare existent între România și Europa occidentală.

Accesul la resurse și la finanțare contează în egală măsură, ca și existența unui parteneriat real între administrația publică, mediul privat și sistemul educațional. În fine, voința politică contează la fel de mult pentru atragerea investițiilor, ori la acest capitol România nu a excelat niciodată. Acum cei care au misiunea de a atrage investiții trebuie să știe că cel mai mare risc dintre toate care îi pândește, este de a nu-și asuma niciunul.

În concluzie, aș vrea să reamintesc ce spunea Henry Ford despre antreprenoriat: „Ca să reușești, trebuie să îți faci treaba bine, să privești orice eventual eșec ca pe o oportunitate, să fii constant în munca ta, să lași acțiunile și efortul tău să vorbească pentru tine, dar nici să faci o afacere doar pentru bani”.

GRUIA DUFAUT este unul dintre primele cabinete de avocatură de business independente francofone apărute în România, în urmă cu 30 de ani.

Cabinetul operează cu două birouri, la Paris și la București, oferind asistență juridică în toate domeniile dreptului afacerilor, cu precădere în cadrul tranzacțiilor comerciale, fuziuni și achiziții, în procesele de reorganizare & restructurare de companii, achiziții publice, proiecte greenfield și joint venture, dreptul muncii, GDPR și litigii comerciale.

Cu o echipă de 15 avocați, formați atât în România, cât și în străinătate, Cabinetul deservește o clientelă multinațională și multisectorială, ce activează în domenii precum: construcții și infrastructură, telecomunicații, industria auto, transport și logistică, petrol&gaze, IT&C, asigurări, servicii publice, agricultură și agrifood, retail, sănătate și biotehnologie.

Din 2019, GRUIA DUFAUT a fost selectat de Team France Export pentru a oferi servicii suport de acompaniere comercială în România pentru IMM franceze, în cadrul activității «drept și fiscalitate – creare de filiale și consultanță».

„Dacă ar fi să iau totul de la capăt, aș proceda la fel!” Interviu cu Dana Gruia Dufaut, Avocat Fondator, Cabinet de Avocat Gruia Dufaut was last modified: iunie 10th, 2022 by Dana Gruia Dufaut

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Dana Gruia Dufaut

Dana Gruia Dufaut

Este avocat în Barourile din Paris și București, este fondatoarea Cabinetului de Avocatură GRUIA DUFAUT, care furnizează de 30 de ani, în România, servicii de consultanță și reprezentare juridică pentru companii în domeniul dreptului afacerilor.
A mai scris: