Profesia de avocat va trebui adaptată noilor tehnologii

16 mai 2019
Vizualizari: 1044

Mircea Fica: Bună ziua, stăm de vorbă cu dna Dana Gruia Dufaut, managing partner la Gruia Dufaut Law Office – un interviu sub umbrela Profesioniștii Legal Point. Aș dori să vă întreb, pentru început: Aveți o experiență de 32 de ani în avocatură, în proiecte de fuziuni și achiziții corporate și real estate; ați fost implicată în tranzacții mari, transfrontaliere și privatizări de renume; și ați reprezentat un număr mare de investitori români și francezi în proiectele realizate în România. Cât de importante sunt încrederea, credibilitatea și notorietatea profesională pe care le transmite avocatul clienților săi?

Dana Gruia Dufaut: Bună ziua. Mulțumesc pentru invitația de a realiza acest interviu și de a vă răspunde la diversele întrebări. Lucrez în România de 29 de ani – în iunie 1991 instalam aici primul meu client, pe care-l aduceam din Franța, o mare companie franceză, iar apoi au urmat multe altele. În această perioadă, am dezvoltat, în România, o încredere cu partenerii de afaceri pe care i-am avut, iar credibilitate pe care o are cabinetul astăzi este datorată rezultatelor pe care le-am obținut. Adică un client mulțumit ne-a mai adus încă alți doi clienți, care, la rândul lor, ne-au mai adus doi clienți mulțumiți. Astfel ne-am câștigat credibilitatea, punând cărămidă peste cărămidă. Cabinetul are astăzi peste 15 avocați trilingvi – lucrând în română, franceză și engleză – și s-a dezvoltat pe această încredere acordată de clienți, pe această credibilitate construită zi de zi. Și notorietatea a venit automat, din credibilitatea pe care ne-au acordat-o clienții pe care i-am adus în România, pentru care lucrăm și astăzi și sper să mai lucrăm – aș zice – și în următorii 30 de ani.

Mircea Fica: Cât de mult considerați că își cunosc românii drepturile? Cine ar trebui să se ocupe constant de creșterea nivelului de educație juridică în țara noastră și cum se pot implica avocații în acest proces?

Dana Gruia Dufaut: Formarea mi se pare lucrul esențial în această dezvoltare a educației juridice. În momentul în care educăm într-un anumit sistem și într-un anumit mod, vom putea recolta – nu imediat, dar peste câțiva ani – ceea ce am semănat. Adică, să asigurăm o formare profesională și o consultare, în așa fel încât educația juridică să fie bine implementată iar oamenii să aibă conștiința că prin dialog vor putea ajunge la lucruri mai bune decât prin litigiu, să spunem.

Mircea Fica: Companiile românești sunt sub presiunea autorităților, instituțiilor: Fiscul, Consiliul Concurenței, Garda de Mediu, Inspecția Muncii ș.a. Când vor înțelege funcționarii publici că ei trebuie să stimuleze mediul de afaceri, și nu să-l timoreze?

Dana Gruia Dufaut: Revenim la același element: educația; în sensul prevenției. De altfel, constatăm că, în ultimii ani, lucrurile au evoluat si în România,  prevenția a apărut în legislație. Mai mult decât atât, în ultima perioadă s-a introdus inclusiv o chartă a drepturilor contribuabilului în caz de control fiscal. Încetul cu încetul, lucrurile evoluează. Dar, încă o dată, educația rămâne cel mai important lucru. Dacă vrem ca mai departe funcționarii să poată colabora cu contribuabilii trebuie să existe un respect reciproc între cele două părți: pe de o parte administrația, pe de altă parte, contribuabilii. În 29 de ani de când sunt aici lucrurile au evoluat și întotdeauna îmi place să văd paharul pe jumătate plin, nu paharul pe jumătate gol. Lucruri negative găsești întotdeauna, dar să ne uităm de unde am plecat și unde am ajuns astăzi și ce evoluție fabuloasă a avut, în ultimii 30 de ani, România. Și acest lucru este, din punctul meu de vedere, pozitiv și îmi dă multe speranțe pentru viitor.

Mircea Fica: În ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult antreprenoriatul în România. Ce rol au avocații în dezvoltarea antreprenoriatului?

Dana Gruia Dufaut:  Avocatul trebuie să fie un partener al întreprinderii. Și atunci, dezvoltarea antreprenoriatului se face în parteneriat cu avocatul. Avocatul este cel care își ajută clientul să-si dezvolte activitatea. Noi am ajutat clienții nu numai la implantarea unor societăți, în anii ’90, prin privatizări, dar și în ceea ce privește dezvoltarea lor curenta – adică în domeniul imobiliar, în domeniul dreptului muncii, în domeniul contractelor comerciale. Avocatul este un partener al antreprenorului și îl ajută să-și dezvolte afacerea – el are niște competențe tehnice pe partea lui; noi avem niște competențe tehnice pe partea juridică.

Mircea Fica: Unde vă vedeți peste cinci ani ca dimensiune a businessului, anvergura clienților și poziționarea în piața de avocatură?

Dana Gruia Dufaut:  În continuare, înaintând, crescând o echipă de avocați care să aducă satisfacție clienților. Tot ce am făcut până acum am făcut cu pasiune. Și consider că, dacă nu faci un lucru cu pasiune, nu-l faci neapărat foarte bine, dacă il faci, sa zicem, doar cu titlu alimentar. Și atunci, sper ca peste cinci ani să am, în continuare, o echipă mai mare decât cea de astăzi și care să poată continua acest business, dezvoltându-l cu pasiune.

Mircea Fica: Contribuiți la proiectul de repatriere prin antreprenoriat a românilor din diaspora, fiind și ambasador RePatriot la Paris. De ce este nevoie, pentru ca românii să se întoarcă acasă?

Dana Gruia Dufaut: Eu sunt o repatriată, până la urmă, dacă ne uităm bine. Am fost crescută și educată în Franța, dar în ’90 m-a tras ața înapoi. Și am revenit, considerând că pot să aduc și să fac ceva pentru România. M-am implicat în acțiunile RePatriot, pentru că România are nevoie de tinerii români care au plecat, câteodată, să se formeze în străinătate. Avem nevoie ca acești tineri să se întoarcă și, la rândul lor, să poată să facă ce am făcut eu, începând cu anii ’90, adică să aducă înapoi ce au învățat dincolo și să încerce să aplice aici, pentru ei și pentru copiii lor ceea ce au obținut. Consider, deci, că trebuie să ne implicăm în această acțiune de aducere înapoi a românilor care au plecat să se formeze în străinătate.

Mircea Fica: Piața serviciilor juridice trece prin transformări radicale, datorate reglementărilor tot mai complexe, riscului crescut în arii multiple, evoluției economiei digitale și presiunii continue privind reducerea costurilor. Cum vedeți evoluția pieței avocaturii în România în acest context?

Dana Gruia Dufaut: Când am venit în România, în ’90, Baroul București avea 470 de avocați. Astăzi sunt peste 7.000 de avocați. Deci, o evoluție formidabilă. Și mai este încă loc, pentru că dezvoltarea economică a pieței va atrage după sine o dezvoltare economică a acestei profesii. Acum, mai departe, clar că suntem confruntați, în zilele noastre, cu digitalizarea, cu inteligența artificială, cu noi tehnologii. Consider că este important ca avocații să se poată adapta acestor noi tehnologii, pentru că ele, într-adevăr, vor marca viitorul profesiei de avocat și nu numai. În profesia noastră este foarte important să ținem pasul și ritmul cu digitalizarea, inteligența artificială ș.a.m.d.

Mircea Fica: Și o ultimă întrebare, mai personală: Ce hobby-uri aveți și cum vă relaxați după o săptămână intensă de lucru?

Dana Gruia Dufaut: Unul dintre hobby-urile mele este fotografia. Dar nu numai în weekend; tot timpul. Acum, tocmai datorita tehnologiei moderne, am în geantă aparate de fotografiat mai mici. Pe vremuri aveam ditamai aparatul  iar geanta mea avea întotdeauna 15 kg numai prin greutatea aparatului de fotografiat. În ultimii 30 de ani am fotografiat instantanee, peisaje, portrete… de toate prin România. Am și zis că într-o zi, cu siguranță, o să încercăm să publicăm. De altfel, într-una dintre publicațiile pe care le editează cabinetul, Destination Roumanie, destinată investitorilor, toate pozele sunt ale mele, strânse de-a lungul anilor.

Mircea Fica: Mulțumim foarte mult și vă dorim succes!

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Dana Gruia Dufaut: Și eu vă mulțumesc.

 

 

Profesia de avocat va trebui adaptată noilor tehnologii was last modified: mai 16th, 2019 by Dana Gruia Dufaut

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Dana Gruia Dufaut

Dana Gruia Dufaut

Este avocat în Barourile din Paris și București, este fondatoarea Cabinetului de Avocatură GRUIA DUFAUT, care furnizează de 30 de ani, în România, servicii de consultanță și reprezentare juridică pentru companii în domeniul dreptului afacerilor.
A mai scris: