Congresul Avocaților 2023: „Cu siguranță, și în următorii patru ani, organele profesiei vor reuși să miște lucrurile cel puțin un pas mai departe”. Interviu cu av. Augustin Zăbrăuțanu, consilier al UNBR

5 iul. 2023
Vizualizari: 93

Cristian Pavel: Bună ziua, doamnelor, domnișoarelor și domnilor! Ne aflăm în cea de-a doua zi a Congresului Uniunii Naționale a Barourilor din România, eveniment care se desfășoară în ambianța plăcută a Hotelului Caro din Capitală. Avem bucuria de a saluta alături de noi pe dl avocat Augustin Zăbrăuțanu. Domnia sa este ales proaspăt consilier al Uniunii Naționale a Barourilor din România, în această nouă sesiune de alegeri, care se petrece o dată la patru ani. Felicitări pentru alegerea dvs.!

Augustin Zăbrăuțanu: Mulțumesc frumos pentru invitație! Mulțumesc colegilor din cadrul Congresului, delegaților, celor care au înțeles să-mi acorde un vot de încredere.

Calitatea de membru în Consiliul UNBR este o noutate absolută pentru mine. Până în acest moment, nu am mai fost implicat în activitatea organelor de conducere ale profesiei.

Ce să vă spun? Sunt, evident, emoționat. Este o onoare și, în același timp, o bucurie pentru mine, pentru că sunt câteva chestiuni cu care am venit în gând atunci când am decis să particip la acest congres, care, dincolo de a fi un obiectiv, a avut în vedere și teme actuale care privesc profesia de avocat.

Temele digitalizării, chestiunile legate, evident, ca întotdeauna, de pensiile avocaților, chestiunile legate de modalitățile de eficientizare și de găsire a unui echilibru între transparentizarea activității organelor de conducere ale profesiei și eficiența activității acestora au fost pe rol și acest lucru mă bucură.

Toate acestea sunt dincolo de schimbarea evidentă a anumitor linii ale succesiunii, să spunem așa, a generațiilor în cadrul organelor de conducere ale profesiei, rămân și temele perene care trebuie analizate, decizii luate în vederea asigurării unei funcționalități și a unor condiții de lucru pentru noi, pentru avocați.

Dincolo de toate aceste lucruri, eu sunt convins că profesia va reuși să asimileze schimbările rapide, uneori abrupte, din societate, provocări atât economice, pentru că, până la urmă, felul în care trăim cu toții, felul în care o duce societatea se reflectă în mod evident, direct, și asupra activității avocaților.

Cristian Pavel: Din discuțiile anterioare cu colegi ai dvs., am constatat faptul că s-au desprins două concluzii din aceste două zile de Congres. Pe de o parte, s-a vorbit despre continuitate (iată că în boardul Uniunii regăsim pe cei care au diriguit și până acum destinul Uniunii Naționale a Barourilor din România – dl președinte Traian Briciu, ceilalți vicepreședinți – dnii Baco, Dragne, Fenechiu), dar și despre primenirea echipelor, despre cooptarea unor avocați tineri care au o deschidere mai mare către nou, către tehnologiile emergente, inteligență artificială, digitalizare în general ș.a.m.d. Procedura alegerilor membrilor Consiliului UNBR, competiția în sine au fost complicate? Câți consilieri există în schema UNBR? 

Augustin Zăbrăuțanu: Competiția pentru alegerea membrilor Consiliului este una întotdeauna interesantă. Consiliul UNBR are în jur de 110 membri, cu o componență aparte: există membrii de drept, în primul rând, cei 42 de decani ai barourilor județene, plus București. De asemenea, aici discutăm de faptul că fiecare barou, în funcție de numărul avocaților, are un anumit număr de reprezentanți în Consiliul Uniunii de la 1 până la 20, plus decanul, în cazul Baroului București.

Acum n-aș vrea să discut și să comentez chestiunile de natură electorală. Orice confruntare electorală are destinul ei, cu lucruri mai mult sau mai puțin plăcute. Nu este un concurs de frumusețe, fiecare încearcă să-și optimizeze, evident, șansele.

Dincolo de această chestiune, o componentă importantă este compatibilitatea oamenilor care vor trebui să lucreze împreună. Și atunci cred că vorbim de o continuitate, despre o echipă la nivelul conducerii Uniunii care deja s-a rodat. Avem șansa să fim totuși un corp profesional omogen, toți suntem avocați, deci avem cunoștințe clare, precise despre ceea ce avem de făcut, despre provocările cu care ne confruntăm și, din punctul meu de vedere, la fiecare patru ani s-au făcut lucruri mai multe, mai puține, mai inspirat, mai puțin inspirat, dar până la urmă este o continuitate, iar profesia a reușit să își găsească drumul și să își găsească locul, să ne permită, până la urmă, nouă, avocaților, să ne desfășurăm activitatea și să putem să asigurăm cum trebuie și cum e normal o apărare eficientă pentru clienții noștri, pentru că provocările sunt și cele legate de secretul profesional, de exemplu. Când discutăm despre digitalizare, tehnologii emergente și inteligență artificială, pentru noi, avocații, aceste lucruri înseamnă nu doar o ieșire dintr-o tradiție conservatoare, ci o modificare sau o preocupare și, în primul rând, cu privire la modul în care asigurăm acest secret profesional în ceea ce privește relația cu clientul și nu numai.

Dar, ca orice început, cu doza de optimism ponderată, dar necesară, eu sunt convins că, și în următorii patru ani, organele profesiei vor reuși să miște lucrurile cel puțin un pas mai departe.

Cristian Pavel: Nu ne rămâne altceva de făcut decât să vă urăm succes pe mai departe și să vă mai felicităm încă o dată pentru alegerea dvs. în această poziție. O zi bună! 

Augustin Zăbrăuțanu: Mulțumesc frumos!

Congresul Avocaților 2023: „Cu siguranță, și în următorii patru ani, organele profesiei vor reuși să miște lucrurile cel puțin un pas mai departe”. Interviu cu av. Augustin Zăbrăuțanu, consilier al UNBR was last modified: iulie 5th, 2023 by Augustin Zăbrăuțanu

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice