Cererea de suspendare provizorie a executării silite. Instanţa de executare competentă teritorial să soluţioneze contestaţia la executare propriu-zisă formulată de unul dintre debitorii la care se referă titlul executoriu

22 dec. 2023
Vizualizari: 548
  • NCPC: art. 112
  • NCPC: art. 127 alin. (1)
  • NCPC: art. 517 alin. (4)
  • NCPC: art. 651 alin. (1) şi (3)
  • NCPC: art. 666
  • NCPC: art. 712
  • NCPC: art. 714
  • NCPC: art. 719 alin. (7)

Prin cererea înregistrată la Judecătoria Arad la data de 21 aprilie 2022, contestatorul Tribunalul Bihor în contradictoriu cu intimatul A. a solicitat suspendarea provizorie a executării silite din dosarul execuțional nr. x/2020 al BEJ B., până la soluționarea cererii de suspendare a executării silite declanșate în acest dosar execuțional.

În drept, contestatoarea a invocat dispozițiile art. 719 alin. (7) C. proc. civ., iar în probațiune a depus înscrisuri.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1478 din 23 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Obiectul principal acțiunii îl constituie cererea de suspendare provizorie a executării silite declanșate în dosarul execuțional nr. x/2020 al Biroului executorului judecătoresc B. până la soluționarea cererii de suspendare a executării silite sus-menționate, cu privire la titlul executoriu reprezentat de sentința civilă nr. 35/2008, pronunțată de Curtea de Apel Oradea în dosarul nr. x/2008, irevocabilă prin decizia civilă nr. 1243/2009-R, pronunțată de Curtea de Apel Oradea în dosar nr. x/2009, astfel cum a fost lămurită prin încheierea din 04.02.2020 pronunțată de Curtea de Apel Oradea în dosar nr. x/2008.

Sub aspectul determinării competenței teritoriale în funcție de obiectul cererii de chemare în judecată, sunt aplicabile dispozițiile art. 719 alin. (7) raportat la art. 651 alin. (1) și (3) C. proc. civ.

Conflictul negativ de competență a fost determinat de interpretarea diferită a incidenței în cauză a dispozițiilor art. 127 alin. (1) din C. proc. civ.

Conform dispozițiilor art. 651 alin. (1) C. proc. civ., instanța de executare este judecătoria în a cărei circumscripție se află, la data sesizării organului de executare, domiciliul sau, după caz, sediul debitorului.

Cererea de suspendare provizorie a executării silite este de competența exclusivă a instanței de executare, așa cum rezultă din dispozițiile anterior menționate, coroborate cu cele ale art. 651 alin. (3) C. proc. civ., astfel cum a fost modificat prin art. I pct. 6 din O.U.G. nr. 1/2016 și care prevăd că „instanța de executare soluționează cererile de încuviințare a executării silite, contestațiile la executare, precum și orice alte incidente apărute în cursul executării silite, cu excepția celor date de lege în competența altor instanțe sau organe”.

Prin decizia nr. 20 din data de 27 septembrie 2021 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru soluționarea recursului în interesul legii în dosarul nr. x/2021, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 1083 din data de 11 noiembrie 2021, obligatorie potrivit art. 517 alin. (4) C. proc. civ., în interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. 651 alin. (1), art. 666, art. 712, art. 714 și art. 112 C. proc. civ., s-a statuat că instanța de executare competentă teritorial să soluționeze contestația la executare propriu-zisă formulată de unul dintre debitorii la care se referă titlul executoriu este judecătoria care a încuviințat executarea silită a acelui titlu executoriu, în afara cazurilor în care legea dispune altfel.

Astfel, în motivarea deciziei anterior menționate, instanța supremă a reținut principiul unicității instanței de executare, care presupune că „una și aceeași instanță soluționează atât cererile de încuviințare a executării silite, cât și cererile având ca obiect contestație la executare, precum și orice alte incidente apărute în cursul executării silite”.

Acest principiu al unicității instanței de executare reclamă observarea regulilor de determinare a competenței teritoriale a instanței care încuviințează executarea, cu luarea în considerare a tuturor aspectelor relevante din această perspectivă, inclusiv acela care se circumscrie incidenței art. 127 C. proc. civ., încă din această fază.

Înalta Curte constată că, prin încheierea nr. 3261 din 03 iulie 2020 pronunțată în dosarul nr. x/2020, Judecătoria Oradea a încuviințat executarea silită în dosarul execuțional nr. x/2020, având ca obiect cererea formulată de creditorul A. în contradictoriu cu debitorii Curtea de Apel Oradea și Tribunalul Bihor.

Drept urmare, stabilirea instanței competente în vederea soluționării oricăror incidente ce se puteau ivi în procedura de executare silită, potrivit art. 127 alin. (1), s-a realizat la momentul investirii Judecătoriei Oradea cu soluționarea cererii de încuviințare a executării silite, respectiv odată cu reținerea de către această instanță a competenței de soluționare a cererii în favoarea sa.

Față de dezlegările obligatorii ale deciziei nr. 20 din 27 septembrie 2021 pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în recurs în interesul legii, rezultă că, în speță, instanța de executare la care se referă prevederile art. 714 alin. (1) C. proc. civ. este Judecătoria Oradea, instanță care a încuviințat executarea silită.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cererea de suspendare provizorie a executării silite. Instanța de executare competentă teritorial să soluționeze contestația la executare propriu-zisă formulată de unul dintre debitorii la care se referă titlul executoriu was last modified: decembrie 21st, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.