Cerere privind recalcularea indemnizaţiei de încadrare şi a celorlalte drepturi salariale aferente și obligarea pârâţilor la plata pentru fiecare lună a diferenţei dintre venitul la care sunt îndreptăţiţi reclamanţii şi venitul efectiv plătit

5 mart. 2024
Vizualizari: 184
  • C. muncii: art. 266
  • C. muncii: art. 267
  • C. muncii: art. 269 alin. (1) şi (2)
  • NCPC: art. 135 alin. (1)
  • NCPC: art. 59

Prin sentința civilă nr. 5957 din 29 septembrie 2022, pronunțată de Tribunalul București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale, s-a admis excepția necompetenței teritoriale exclusive și, pe cale de consecință, a fost declinată competența de soluționare a cauzei în favoarea Tribunalului Alba.

Pentru a pronunța această hotărâre, instanța a reținut că a fost sesizată cu o acțiune având ca obiect drepturi bănești, pretențiile deduse judecății derivând din raporturile reclamanților cu fostul angajator, pârâtul Institutul Național al Magistraturii (raporturi juridice asimilate celor de muncă conform art. 278 alin. (2) Codul muncii).

Potrivit art. 269 alin. (2) Codul muncii, cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanței competente în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul sau reședința ori, după caz, sediul.

Conform prevederilor art. 210 din Legea nr. 62/2011, cererile referitoare la soluționarea conflictelor individuale de muncă se adresează tribunalului în a cărui circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1057 din 3 mai 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Înalta Curte, constatând existența unui conflict negativ de competență între cele două instanțe, care se declară deopotrivă necompetente în a judeca aceeași pricină, în temeiul dispozițiilor art. 135 alin. (1) C. proc. civ., va pronunța regulatorul de competență, stabilind în favoarea Tribunalului Alba, secția Civilă competența de soluționare a cauzei, pentru următoarele considerente:

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalul București, secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale sub nr. x/2022 la data de 02.05.2022, reclamanții A., C., D., E., F., G., H., I., J., K., L., M., N., O., P., Q., R., S., T., U., V., W., X., Y., B., Z., AA., BB., CC. au solicitat, în contradictoriu cu pârâții Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Justiției, Institutul Național al Magistraturii, Consiliul Superior al Magistraturii, cu citarea obligatorie a Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, recalcularea indemnizației de încadrare și a celorlalte drepturi salariale aferente raportat la o valoare de referință sectorială în cuantum de 605,225 RON (cuantum ce cuprinde majorarea de 25% prevăzută de art. III din O.U.G. nr. 20/2016: 484,18+25%=605,225 RON și care se acordă unor categorii de personal din cadrul familiei ocupaționale „Justiție” din data de 01.08.2016), începând cu data de 27.12.2018 până la data de 31.12.2020, obligarea pârâților la plata pentru fiecare lună a diferenței dintre venitul la care sunt îndreptățiți reclamanții și venitul efectiv plătit, pentru perioada 27.12.2018-31.12.2020, sumă actualizată cu indicele de inflație și în raport cu care să fie plătită dobânda legală penalizatoare, calculată de la data exigibilității fiecărei obligații lunare de plată până la data plății efective.

La termenul de judecată din data de 14 iulie 2022 acordat în dosarul nr. x/2022, în raport de prevederile art. 266, art. 269 alin. (1) și (2) din Codul muncii, coroborate cu dispozițiile art. 208, art. 210 din Legea dialogului social nr. 62/2011, față de domiciliul sau locul de muncă al reclamanților I., L., N., U., W., M., T., instanța a reținut competența de soluționare a cauzei și a dispus disjungerea și formarea de noi dosare cu privire la ceilalți reclamanți, cu termene de judecată la data de 29.09.2022, ora 09:00, după cum urmează: reclamanții C., F., S., G.; reclamanții H. și O.; reclamanții D., BB., K.; reclamanții X., V., Y., DD., J.; reclamantă AA.; reclamanții A. și B.; reclamantă CC.; reclamant R.; reclamant Z.; reclamant Q.; reclamantă P..

Codul muncii, în art. 267, determină persoanele care pot avea calitatea de parte în litigiile de dreptul muncii, iar art. 269 din același cod statuează că:

„(1) Judecarea conflictelor de muncă este de competența instanțelor judecătorești, stabilite potrivit legii. (2) Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanței competente în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul sau reședința ori, după caz, sediul”.

Totodată, conform dispozițiilor art. 210 din Legea nr. 62/2011, care derogă de la cele ale art. 269 din Codul muncii în privința acțiunilor formulate de angajați, cererile referitoare la soluționarea conflictelor individuale de muncă se adresează tribunalului în a cărui circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul.

Cum, în speță, pretențiile reclamantelor A. și B. derivă din raporturile cu fostul angajator, iar reclamantele au domiciliul și locul de muncă pe raza teritorială a județului Alba, competența de soluționare a prezentei cauze revine Tribunalului Alba.

Referitor la incidența în cauză a art. 59 C. proc. civ., se constată că raportul de drept material litigios nu creează o dependență procesuală între reclamanții inițiali, în sensul că aceștia nu se află într-o situație de coparticipare procesuală activă obligatorie, fiecare fiind îndreptățit să se adreseze instanței, în mod separat, pentru acordarea drepturilor pretinse.

Incidența textului legal citat reclamă existența unui drept ori a unei obligații comune, sau situația ca acestea să izvorască din aceeași cauză, ori ca între ele să existe o strânsă legătură, aspecte care nu sunt îndeplinite în speță.

Așa fiind, în raport de considerentele expuse și de principiul asigurării accesului efectiv la justiție, văzând și dispozițiile art. 135 alin. (4) din C. proc. civ., Înalta Curte urmează a stabili competența de soluționare a cererii ce face obiectul cauzei, în favoarea Tribunalului Alba, secția Civilă, căruia i se va trimite dosarul pentru continuarea judecății.

Sursa informației: www.scj.ro.

Cerere privind recalcularea indemnizației de încadrare și a celorlalte drepturi salariale aferente și obligarea pârâților la plata pentru fiecare lună a diferenței dintre venitul la care sunt îndreptățiți reclamanții și venitul efectiv plătit was last modified: martie 4th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.