„Bucuria descoperirii acestei cărți în ansamblul său a fost pentru tatăl meu cel mai frumos cadou la împlinirea vârstei de 70 de ani”. Interviu cu Irina-Andreea Stoica

11 dec. 2023
Vizualizari: 388

Recent a fost lansat un volum sui generis care îmbogățește fericit colecția contribuțiilor editoriale din domeniul Dreptului – „Practica Dreptului. Eseuri în onoarea lui Valeriu Stoica”, lucrare editată de Universul Juridic și îngrijită de un colectiv constituit dintr-un grup remarcabil de avocați (Cristiana-Irinel Stoica, Dragoș Bogdan, Irina-Andreea Stoica) din cadrul societății STOICA & Asociații.

Cristian Pavel: Care este secțiunea care considerați că excelează prin conținut, pledoarie și idei, marcând cel mai probabil pe cititor?

Irina-Andreea Stoica: Volumul „Practica Dreptului” nu este doar unul omagial, ci și o mărturie a evoluției și formării echipei STOICA & Asociații, sub coordonarea permanentă, profesională, dar și sufletească, a domnului Valeriu Stoica.

Fiecare dintre cele cinci secțiuni marchează momente de referință în viața societății noastre de avocați, care urmează să împlinească în curând 30 de ani. Drumuri pe care le-am deschis, cărări pe care le-am explorat, realități profesionale pe care le-am analizat și pentru care am încercat să găsim soluții sunt surprinse în volum, care reprezintă un veritabil instrument de practică a Dreptului.

Am putea spune că acest volum îi este dedicat lui Valeriu Stoica, dar reprezintă și o oglindă a echipei noastre de avocați – cine suntem, ce principii ne călăuzesc, ce pasiuni ne motivează în exercitarea profesiei de avocat, cum răspundem intereselor și nevoilor clienților care au încredere în munca noastră. Parcurgând volumul, îl veți descoperi pe Valeriu Stoica – profesorul, avocatul, omul (astfel cum se intitulează, de altfel, și ultima secțiune a cărții), dar veți descoperi și echipa pe care dumnealui a format-o în cei aproape 30 de ani de existență.

Cristian Pavel: Lucrarea se încheie cu un text impresionant, semnat de fiica domniei sale, Irina-Andreea Stoica, care devoalează secvențe familiale și momente astrale, dă în vileag clipe de bucurie din spațiul juridic și oenologic, toate sub titlul „Viață, vin, avocatură – Valeriu Stoica, pater familias”. Cum a reacționat tatăl dumneavoastră după lectura acestui sensibil eseu?

Irina-Andreea Stoica: Nu a fost deloc ușor să scriu acest eseu. Provocarea cea mai mare a fost aceea de a surprinde câteva momente relevante din viața mea profesională, în care am fost ghidată de tatăl meu, păstrând autenticitatea și emoțiile trăite în calitate de fiică.

Să mărturisești din experiență pare să fie ușor, dar am descoperit că a scrie despre ceea ce mărturisești este mai greu decât a crea povești. Eram mai familiarizată cu cel de-al doilea tip de exercițiu de scriere, fiind și autoarea câtorva cărți pentru copii. Știam însă că tatăl meu nu cunoaște nimic despre pregătirea și publicarea acestui volum omagial, așa încât inclusiv eseul meu avea să fie o surpriză pentru el. Așa a și fost.

Bucuria descoperirii acestei cărți în ansamblul său a fost pentru tatăl meu cel mai frumos cadou la împlinirea vârstei de 70 de ani. Citind eseul meu, tata și-a amintit de momentele pe care le-am relatat și care, poate, se pierduseră într-un colț al inimii sale. Privind acum trecutul cu inimă de mamă, înțeleg mai bine rolul părinților în îndrumarea și încurajarea copiilor, cărora le rămân în memorie clipe aparent trecătoare din timpul petrecut alături de părinți. Peste ani însă, țâșnesc la suprafața amintirilor vorbe, gesturi sau decizii ale părinților noștri, care au contribuit decisiv în formarea noastră.

Am încercat, prin acest eseu, să surprind acest detaliu sufletesc.

Cristian Pavel: Cum a decurs colaborarea cu Editura Universul Juridic?

Irina-Andreea Stoica: Editura Universul Juridic a primit cu deschidere propunerea noastră de a colabora la realizarea acestui volum inedit. Am primit din partea echipei Universul Juridic și sfaturi foarte utile pentru ca volumul să reprezinte o apariție editorială specială, de la condițiile grafice deosebite în care a fost publicat și până la așezarea în pagină a celor cinci secțiuni ale cărții.

Am apreciat faptul că echipa Editurii s-a corelat cu a noastră, ne-am armonizat rapid în cereri și propuneri, iar reperele temporale stabilite pe parcursul realizării volumului au fost pe deplin respectate. A fost crucială încrederea că fiecare dintre noi își va duce treaba la bun sfârșit, ținând seama de toate detaliile agreate de la începutul proiectului.

„Bucuria descoperirii acestei cărți în ansamblul său a fost pentru tatăl meu cel mai frumos cadou la împlinirea vârstei de 70 de ani”. Interviu cu Irina-Andreea Stoica was last modified: decembrie 6th, 2023 by Irina Andreea Stoica

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Irina Andreea Stoica

Irina Andreea Stoica

Este Managing Partner în cadrul Societății civile de avocatură Stoica & Asociații.
A mai scris: