Analiza cu prioritate a excepţiei inadmisibilităţii recursului declarat în cauză. Recurs respins ca inadmisibil

9 aug. 2023
Vizualizari: 152
  • Constituţia României: art. 129
  • NCPC: art. 457 alin. (1)
  • NCPC: art. 483 alin. (1)
  • NCPC: art. 496 alin. (1)
  • NCPC: art. 499
  • NCPC: art. 634 alin. (1) pct. 5

Prin încheierea din data de 8 decembrie 2020, pronunțată în dosarul nr. x/2020, petentului A. i-a fost respinsă, ca neîntemeiată, cererea de ajutor public judiciar, reținându-se că, deși instanța i-a solicitat să depună la dosar relații privind situația sa materială și să completeze formularul de ajutor public judiciar ce i-a fost comunicat, petentul nu a depus informații suficiente privitoare la patrimoniul său.

Prin cererea înregistrată la data de 20 ianuarie 2021, sub nr. x/2020/a2, cerere care a fost calificată de instanța de judecată din dosarul nr. x/2020, la data de 19 ianuarie 2021, ca fiind cerere de reexaminare împotriva încheierii de respingere a ajutorului public judiciar, petentul A. a solicitat scutirea de la plata taxei judiciare de timbru de 20 RON, conform art. 42 din O.U.G nr. 80/2013 și a tuturor taxelor administrative de printare-xeroxare, poștale, de judecată, onorarii avocațiale și alte cheltuieli neprevăzute, ce pot apărea ulterior, în dosar.

Prin încheierea de ședință din data de 2 martie 2021 pronunțată în dosarul nr. x/2020, Judecătoria Sectorului 6 București a respins cererea de reexaminare ajutor public judiciar, formulată de petentul A., ca neîntemeiată.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 2223 din 15 noiembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În condițiile art. 499 teza finală C. proc. civ., analizând cu prioritate excepția inadmisibilității recursului declarat în cauză, Înalta Curte reține următoarele:

Prevederile art. 483 alin. (1) C. proc. civ. stipulează:

„Hotărârile date în apel, cele date, potrivit legii, fără drept de apel, precum și alte hotărâri în cazurile expres prevăzute de lege sunt supuse recursului”, iar, conform art. 634 alin. (1) pct. 5 din același cod, sunt hotărâri definitive hotărârile date în recurs, chiar dacă prin acestea s-a soluționat fondul pricinii.

Din interpretarea dispozițiilor legale mai sus citate, rezultă că hotărârile judecătorești pronunțate în recurs sunt definitive și nu sunt supuse căii de atac a recursului.

În speță, decizia civilă nr. 354R din data de 2 mai 2022 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă în dosarul nr. x/2020, atacată prin prezenta cale de atac, a fost pronunțată de curtea de apel în soluționarea recursului formulat de petentul A. împotriva deciziei civile nr. 67 din data de 5 mai 2021 a Tribunalului București, secția a IV-a civilă.

Ca atare, având în vedere prevederile legale anterior menționate, această decizie, prin care instanța a soluționat cererea de recurs, este o hotărâre definitivă, nesusceptibilă de a fi atacată pe calea unui alt recurs.

Legalitatea căilor de atac, prevăzută expres de dispozițiile art. 457 alin. (1) C. proc. civ., presupune faptul că o hotărâre judecătorească poate fi supusă numai căilor de atac prevăzute de lege, în condițiile și termenele stabilite de aceasta.

Așa fiind, în afară de căile de atac prevăzute de lege, nu se pot folosi alte mijloace procedurale în scopul de a se obține reformarea sau retractarea unei hotărâri judecătorești.

Această regulă are valoare de principiu constituțional, dispozițiile art. 129 din Constituție arătând că mijloacele procesuale prin care poate fi atacată o hotărâre judecătorească sunt cele prevăzute de lege, dar și că exercitarea acestora trebuie făcută în condițiile legii, cu respectarea acesteia.

În consecință, având în vedere cele anterior reținute, fiind învestită cu judecata unei căii de atac neprevăzute de lege, Înalta Curte, în temeiul art. 496 alin. (1) C. proc. civ., va respinge, ca inadmisibil, recursul, împrejurare față de care nu se mai impune analiza vreunor alte aspecte invocate în cauză.

Sursa informației: www.scj.ro.

Analiza cu prioritate a excepției inadmisibilității recursului declarat în cauză. Recurs respins ca inadmisibil was last modified: august 8th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.