„Uniunea Avocaţilor a făcut tot ce îi stă în putere sub aspectul resurselor financiare de care dispune, venind în ajutorul avocaţilor”. Interviu cu av. Emanoil Ploşniţă, președinte, UARM

2 nov. 2021
Vizualizari: 266

Interviu cu av. Emanoil Ploșniță, președinte, Uniunea Avocaților din Republica Moldova, cu ocazia vizitei delegației Baroului Dolj la Chișinău, 23 octombrie 2021

Nicolae Cîrstea: Chișinău, 23 octombrie 2021. Suntem împreună cu dl președinte al Uniunii Avocaților din Republica Moldova, Emanoil Ploșniță. Dle președinte, bine vă regăsim!

Emanoil Ploșniță: Mulțumesc foarte frumos! Sunt bucuros că ați venit din nou la Chișinău!

Nicolae Cîrstea: A fost o dezbatere organizată în comun de Uniunea Avocaților din Republica Moldova, Centrul de Pregătire Profesională și cu invitați speciali de la Baroul Dolj. Dați-ne câteva concluzii din partea dvs. despre ceea ce s-a întâmplat astăzi aici.

Emanoil Ploșniță: Consider că a fost un schimb de opinii referitor la problemele care au fost discutate în cadrul acestei mese rotunde. Am vorbit despre limitele de publicitate a avocaților. Am vorbit despre formele de organizare a profesiei de avocat, formele de exercitare a profesiei de avocat. În general, am vorbit și de alte subiecte ce țin anume de formele de organizare a profesiei de avocat. 

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Nicolae Cîrstea: Ce se mai întâmplă de la ultimele noastre discuții în profesia de avocat din Republica Moldova? Cum a afectat pandemia activitatea colegilor dvs. din Republică, cum i-a sprijinit Uniunea sau ce ați reușit să faceți în folosul și în slujba colegilor dvs.?

Emanoil Ploșniță: Desigur că pandemia a dat peste cap multe lucruri. A dat peste cap multe evenimente care erau programate cu colegii noștri din România, chiar și din alte țări, dar noi încercăm să recuperăm lucrurile acestea. Noi am încercat să recuperăm anumite chestii prin teleconferințe. Evenimentul de astăzi l-am făcut parțial și prin teleconferință și parțial cu prezență fizică, adică în limita regulilor care sunt stabilite de către Comisia pentru Situații Excepționale, ce ține de securitatea sănătății fiecăruia dintre noi. Uniunea Avocaților, în perioada asta de pandemie, de fapt, a rămas fără un suport din partea statului, deși noi am avut mai multe intervenții către Guvern. Am avut intervenție către Parlament, referitor la oferirea unor măsuri de asigurare a veniturilor care au fost pierdute de către avocați și celor care au fost bolnavi și s-au îmbolnăvit de COVID, noi avem printre avocați mulți care au fost bolnavi de COVID. Dar, cu regret, nu am avut sprijinul respectiv. Uniunea Avocaților a făcut tot ce îi stă în putere sub aspectul resurselor financiare de care dispune, venind în ajutorul avocaților. Am încercat să organizăm chiar și vaccinare sau imunizarea asta a tuturor avocaților. Bine, pe unde ne-a reușit lucrul acesta, pe unde nu ne-a reușit, dar consider că Uniunea Avocaților, Consiliul Uniunii Avocaților, a făcut tot ce îi stă în putere sub aspectul de a ajutora, sub aspectul de a sprijini avocații în perioada asta de pandemie.

Nicolae Cîrstea: Ați reușit, în acești aproape doi ani de pandemie, să aveți relații mai strânse cu colegii din România, să faceți anumite schimburi interprofesionale, anumite schimburi de idei și nu numai?

Emanoil Ploșniță: Eu cred că da. Pe perioada pandemiei noi am avansat, am avut un progres în relațiile noastre cu colegii din România, inclusiv și cu UNBR, inclusiv și cu dl Briciu, președintele UNBR, inclusiv și cu Baroul Maramureș, inclusiv și cu Baroul Dolj, inclusiv și cu alte barouri din România. Chiar ultimul eveniment care a avut loc la Brașov, deși a fost un campionat de fotbal, dar totuși eu am vazut-o ca pe o platformă de discuții, ca pe o platformă de schimb de opinii. Vreau să vă menționez că avocații sunt dornici de asemenea întâlniri, de asemenea schimb de opinii, chiar și pe platforma asta, care a avut ca bază turneul acesta de fotbal.

Nicolae Cîrstea: Vă mulțumesc, dle președinte!

Emanoil Ploșniță: Mulțumesc foarte frumos și dvs. și succes!

„Uniunea Avocaților a făcut tot ce îi stă în putere sub aspectul resurselor financiare de care dispune, venind în ajutorul avocaților”. Interviu cu av. Emanoil Ploșniță, președinte, UARM was last modified: noiembrie 3rd, 2021 by Emanoil Ploșniță

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Emanoil Ploșniță

Emanoil Ploșniță

Este președintele Uniunii Avocaților din Republica Moldova și avocat în Baroul Chișinău.
A mai scris: