Termenul de declarare a recursului împotriva hotărârii prin care s-a constatat perimarea. Decăderea din exercitarea dreptului

19 iul. 2023
Vizualizari: 170
  • NCPC: art. 181
  • NCPC: art. 185 alin. (1)
  • NCPC: art. 421 alin. (2)
  • NCPC: art. 493 alin. (5)
  • NCPC: art. 499

Prin cererea înregistrată la data de 10 august 2016 pe rolul Judecătoriei Deva, secția civilă, sub nr. x/2016, reclamanta Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara, în numele și pentru Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timișoara, a solicitat, în contradictoriu cu pârâții A., B., C. și D. S.A., împărțirea bunurilor comune ale pârâților A. și B., respectiv a bunului imobil apartament înscris în CF x, împărțirea dreptului de uzufruct viager al pârâților A. și B. asupra imobilului teren intravilan înscris în CF x Deva, cadastral x, iar, în măsura în care pârâta B. va fi obligată la plata unei sulte către A., plata să se facă direct în contul datoriei acestuia.

În drept, au fost invocate prevederile art. 194 și art. 980 și următoarele C. proc. civ., precum și cele ale art. 353 C. civ.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1532 din 20 septembrie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

În condițiile art. 493 alin. (5) C. proc. civ. și art. 499 teza finală C. proc. civ., analizând cu prioritate excepția tardivității recursului în raport de prevederile art. art. 421 alin. (2) C. proc. civ., Înalta Curte constată următoarele:

Potrivit dispozițiilor art. 421 alin. (2) C. proc. civ., hotărârea care constată perimarea este supusă recursului, la instanța ierarhic superioară, în termen de 5 zile de la pronunțare.

Calculul termenelor este reglementat de art. 181 C. proc. civ., iar la alin. (1) pct. 2 al aceluiași articol se prevede expres că, atunci când termenul se socotește pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul și nici ziua când acesta se împlinește.

În cauză, hotărârea care constată perimarea, respectiv decizia nr. 43/2022 a Curții de Apel Alba Iulia, secția I civilă a fost pronunțată la data de 2 februarie 2022, dată de la care curge termenul de 5 zile prevăzut de lege pentru exercitarea recursului.

În raport de prevederile art. 181 alin. (1) pct. 2 C. proc. civ., referitoare la calculul termenelor procedurale stabilite pe zile, în cauză, termenul de recurs s-a împlinit la data de 8 februarie 2022 (marți).

Cererea de recurs a fost formulată la data de 21 februarie 2022, potrivit ștampilei aplicate pe plicul aflat la dosarul de recurs.

Având în vedere dispozițiile art. 421 alin. (2) C. proc. civ., menționate anterior, prin care este reglementat termenul de declarare a recursului împotriva hotărârii prin care s-a constatat perimarea, Înalta Curte reține că recursul declarat în cauză la data de 21 februarie 2022, a fost formulat cu depășirea termenului legal (care s-a împlinit la data de 8 februarie 2022).

Fiind vorba despre un termen legal peremptoriu, nerespectarea acestuia atrage sancțiunea decăderii părții din exercitarea dreptului la recurs, sancțiune reglementată prin norma imperativă înscrisă în art. 185 alin. (1) C. proc. civ., potrivit căreia:

„Când un drept procesual trebuie exercitat într-un anumit termen, nerespectarea acestuia atrage decăderea din exercitarea dreptului, în afară de cazul în care legea dispune altfel. Actul de procedură făcut peste termen este lovit de nulitate”.

Nu pot fi reținute susținerile recurentului-contestator prin care acesta se raportează, în calculul termenului, la data comunicării deciziei recurate, întrucât art. 421 alin. (2) C. proc. civ. stabilește fără echivoc că termenul începe să curgă de la pronunțarea acesteia, stabilind, astfel, pentru ipoteza în care se atacă o hotărâre prin care s-a constatat perimarea, o excepție de la regula potrivit căreia termenul de declarare a căii de atac curge de la comunicarea acesteia.

Față de considerentele expuse și de dispozițiile legale evocate, Înalta Curte va respinge, ca tardiv, recursul declarat de contestatorul A. împotriva deciziei civile nr. 43 din data de 2 februarie 2022 pronunțate de Curtea de Apel Alba Iulia, secția I civilă.

Sursa informației: www.scj.ro.

Termenul de declarare a recursului împotriva hotărârii prin care s-a constatat perimarea. Decăderea din exercitarea dreptului was last modified: iulie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.