Susţineri privind încălcarea dispoziţiilor legale ce reglementează instituţia prescripţiei dreptului material la acţiune. Recurs respins ca fiind nefondat
- Legea nr. 10/2001: art. 50
- Legea nr. 10/2001: art. 50^1
- Legea nr. 71/2011: art. 204
- Legea nr. 71/2011: art. 210
- NCPC: art. 488 alin. (1) pct. 8
- NCPC: art. 496 alin. (1)
- VCC: art. 2539 alin. (2)
Prin cererea de chemare în judecată, înregistrată la 10 octombrie 2019 pe rolul Tribunalului București, secția a III a civilă reclamanta A., în contradictoriu cu pârâtul Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, a solicitat instanței ca prin hotărârea pe care o va pronunța să se dispună obligarea acestuia la plata către reclamantă a prețului de piață al imobilului situat în București, strada x, nr. 8, sectorul 1 și, în subsidiar, la restituirea prețului actualizat și a dobânzii legale până la data plății, cu cheltuieli de judecată.
(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1886 din 13 octombrie 2022)
cerere introductiva
dobanda legala
Drept de proprietate
imobile
Nulitate
prescriptia dreptului material la actiune
pret de piata
restituirea pretului actualizat
termenul prescriptiei
valorificarea aceluiasi drept de creanta
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Examinând decizia recurată, prin prisma criticilor formulate și prin raportare la actele și lucrările dosarului și la dispozițiile legale aplicabile, Înalta Curte constată că recursul declarat este nefondat pentru considerentele ce urmează să fie expuse.
Prin criticile formulate, subsumate cazului de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 8 C. proc. civ., recurenta-reclamantă a susținut încălcarea dispozițiilor legale ce reglementează instituția prescripției dreptului material la acțiune, apreciind că instanța de apel a reținut, în mod nelegal, incidența prescripției, în condițiile în care prezentul litigiu reprezintă continuarea procesului ce a făcut obiectul dosarului nr. x/2014, perimat, dosar în care nu a fost invocată de către pârâți excepția prescripției dreptului la acțiune.
Se constată că, prin cererea introductivă, reclamanta a solicitat obligarea intimatului-pârât la plata prețului de piață al imobilului situat în București, strada x, nr. 8, sectorul 1 și, în subsidiar, la restituirea prețului actualizat și a dobânzii legale până la data plății.
Astfel, obiectul prezentei cauze îl reprezintă echivalentul pecuniar al apartamentului nr. x situat în imobilul din București, str. x, iar dreptul subiectiv ce se cere a fi protejat în justiție este un drept de creanță evaluabil în bani care are natură personal patrimonială.
În raport de cele reținute, nu poate fi primită susținerea recurentei, în sensul că acțiunea sa are ca obiect dreptul de proprietate, respectiv echivalentul valoric al dreptului dobândit în baza unui contract care a fost anulat, context în care ar fi incidente dispozițiile art. 2518 C. civ. cu privire la termenul de prescripție de 10 ani, aplicabil drepturilor reale care nu sunt declarate prin lege imprescriptibile ori nu sunt supuse altui termen de prescripție.
Dreptul de creanță valorificat de reclamantă are natură patrimonială, iar un asemenea drept este supus prescripției extinctive.
Conform dispozițiilor art. 1 alin. (1) din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripția extinctivă, „Dreptul la acțiune, având un obiect patrimonial, se stinge prin prescripție, dacă nu a fost exercitat în termenul prevăzut de lege” iar potrivit art. 3 din același decret, „Termenul de prescripție este de 3 ani (…)”.
Raportat la natura dreptului valorificat de reclamantă și la dispozițiile privind prescripția extinctivă aplicabile drepturilor de creanță, în mod legal curtea de apel a confirmat soluția instanței de fond de respingere a acțiunii, ca prescrisă, calculând termenul de prescripție raportat la dispozițiile art. 3 din Decretul nr. 167/1958 – 3 ani, termen ce a început să curgă de la 4 martie 2010, data pronunțării deciziei irevocabile nr. 117 de Curtea de Apel București, secția a IX a civilă și pentru cauze privind proprietatea intelectuală, prin care a fost admisă acțiunea în constatarea nulității și în revendicare formulată de fostul proprietar al imobilului și care s-a împlinit la 4 martie 2013. Nu va fi reținută aserțiunea recurentei, în sensul că termenul de prescripție ar curge de la data de 17 noiembrie 2011 când, prin decizia nr. 8147 pronunțată de Înalta Curte, a fost soluționat un recurs inadmisibil, dat fiind faptul că nu această dată reprezintă momentul rămânerii irevocabile a hotărârii care a deschis dreptul la daune pentru recurentă, ci data de 4 martie 2010 menționată anterior.
Referitor la critica vizând aplicarea greșită a dispozițiilor art. 2512-2513 C. civ., se reține că, potrivit dispozițiilor art. 210 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind C. civ. „Prescripțiile începute și neîmplinite la data intrării în vigoare a C. civ. sunt și rămân supuse dispozițiilor legale care le-au instituit”.
Prin decizia nr. 1/2014, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție într-un recurs în interesul legii, s-a statuat că prescripțiile extinctive începute anterior datei de 1 octombrie 2011, împlinite ori neîmplinite la aceeași dată, rămân supuse dispozițiilor art. 18 din Decretul nr. 167/1958 privitor la prescripția extinctivă, astfel încât atât instanța de judecată, din oficiu, cât și părțile interesate pot invoca excepția prescripției extinctive, indiferent de stadiul procesual, chiar în litigiile începute după 1 octombrie 2011.
Prin urmare, așa cum corect a reținut instanța de apel, în raport de momentul începutului termenului de prescripție, 4 martie 2010, prescripția în raportul juridic dedus judecății este supusă reglementării Decretului nr. 167/1958, nu dispozițiilor noului C. civ., astfel încât instanța judecătorească era obligată ca, din oficiu, să cerceteze dacă dreptul la acțiune este prescris în litigiul ce a făcut obiectul dosarului nr. x/2014, având în vedere invocarea dispozițiilor art. 2539 alin. (2) C. civ. din 2009, aplicabile în cauză, în raport de dispozițiile art. 204 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind C. civ.
Potrivit dispozițiilor legale anterior menționate, „Prescripția nu este întreruptă dacă cel care a făcut cererea de chemare în judecată sau de arbitrare ori de intervenție în procedura insolvenței sau a urmăririi silite a renunțat la ea, nici dacă cererea a fost respinsă, anulată ori s-a perimat printr-o hotărâre rămasă definitivă. Cu toate acestea, dacă reclamantul, în termen de 6 luni de la data când hotărârea de respingere sau de anulare a rămas definitivă, introduce o nouă cerere, prescripția este considerată întreruptă prin cererea de chemare în judecată sau de arbitrare precedentă, cu condiția însă ca noua cerere să fie admisă”.
Recurentul critică decizia instanței de apel, susținând încălcarea acestor norme, având în vedere introducerea prezentei cereri de chemare în judecată, în temenul de 6 luni de la data constatării perimării acțiunii în dosarul nr. x/2014.
Pentru a fi operante dispozițiile art. 2539 alin. (2) teza finală C. civ., premisa impusă de lege este aceea ca prima acțiune, rămasă nesoluționată pe fond, ca urmare a admiterii unei excepții peremptorii, să fi fost formulată înăuntrul termenului de prescripție prevăzut de lege pentru dreptul de creanță litigios. Astfel, întreruperea prescripției presupune o prescripție în curs, astfel încât, pe lângă condiția ca partea să urmărească succesiv, în litigii distincte, valorificarea aceluiași drept de creanță, interesează, prin ipoteză, dacă prima cerere a fost formulată înăuntrul termenului de prescripție.
Or, în măsura în care prima acțiune a fost introdusă la 10 iulie 2014, după împlinirea termenului de prescripție, la 4 martie 2013, rezultă că această condiție nu este îndeplinită, demersul judiciar invocat de recurentă neavând aptitudinea de a produce efectul întreruptiv al unei prescripții deja împlinite.
Sub un ultim aspect, recurenta susține că acțiunea este imprescriptibilă întrucât legiuitorul nu a impus un termen în care poate fi exercitată acțiunea întemeiată pe dispozițiile art. 50 și art. 50^1 din Legea nr. 10/2001.
Similar instanțelor de fond, se reține că absența unui termen de formulare a acțiunii, prevăzut de art. 50 și art. 50^1 din Legea nr. 10/2001, nu conferă dreptului la acțiune caracter imprescriptibil, ci nu face decât să atragă aplicabilitatea dreptului comun privind prescripția extinctivă, respectiv a Decretului nr. 167/1958 care prevede la art. 3 termenul general de 3 ani.
În concluzie, cum cererea introductivă de instanță a fost promovată de reclamantă la 10 octombrie 2019 și, în cauza pendinte, nu pot fi reținute dispozițiile art. 2539 alin. (2) teza a II a C. civ., termenul general de prescripție de 3 ani a fost depășit, astfel că, în mod legal, dreptul material la acțiune al reclamantei a fost constatat prescris de instanța fondului, soluție confirmată de instanța de apel.
Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 496 alin. (1) din C. proc. civ., Înalta Curte va respinge, ca nefondat, recursul declarat de reclamanta A. împotriva deciziei nr. 201A din 11 februarie 2021 pronunțată de Curtea de Apel București, secția a IV-a civilă.
Sursa informației: www.scj.ro.
Jurisprudență
- Cerere în vederea obligării pârâtului să comunice instanţei de judecată nivelul maxim, la nivelul autorităţii judecătoreşti, al indemnizaţie de încadrare şi nivelul maxim al sporurilor pe categorii de personal, plata diferenţelor salariale actualizate cu rata inflaţiei și plata dobânzii legale
- Infracţiunea de evaziune fiscală în grup infracţional organizat. Acțiuni împotriva intereselor financiare ale comunităţilor europene. Contestație la executare respinsă ca fiind nefondată
- Solicitarea suspendării provizorii a executării silite, dispunerea anulării executării silite şi a tuturor actelor de executare, precum şi obligarea intimaţilor la plata cheltuielilor de judecată. Stabilirea competenței de soluționare a cauzei
- Cerere în vederea obligării pârâților la emiterea unui nou ordin de salarizare şi reîncadrare a reclamantului cu luarea în considerare a unei indemnizaţii de încadrare şi a celorlalte drepturi aferente, raportat la nivelul indemnizaţiilor procurorilor DNA şi DIICOT, și repararea prejudiciului creat prin neacordarea drepturilor de care reclamantul ar fi trebuit să beneficieze
- Suspendarea judecăţii cauzei având ca obiect contestaţia în anulare. Respingerea recursului formulat ca fiind nefondat
- Nemulţumire în legătură cu soluţia adoptată de instanţă cu privire la excepţia tardivităţii formulării cererii de revizuire şi la excepţia inadmisibilităţii cererii de revizuire. Admiterea recursului declarat
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- Iranul a atacat Israelul
- 1 miliard de euro pentru industria românească
- Rusia amenință Occidentul
- BERD revizuiește prognozele economice pentru România
- Rusia modifică doctrina țării privind recurgerea la armă nucleară
Opinii
Eficacitatea dreptului de proprietate periodică a unităţilor administrat… (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- CDEP. Modificarea Legii nr. 53/2003 privind Codul Muncii inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 7 octombrie 2024
- H.G. nr. 246/2024 pentru modificarea H.G. nr. 419/2023 privind stabilirea numărului maxim de posturi pentru ÎCCJ și CSM – modificări (H.G. nr. 1211/2024)
- Decrete prezidențiale. Legea pentru aprobarea O.U.G. nr. 67/2022 modificarea art. 59 din C. proc. fisc. și alte decrete semnate
- Info fiscal – Septembrie 2024
- CDEP. Lege pentru modificarea alin. (5) al art. 43 din Codul fiscal, inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 2 octombrie 2024
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO din 1 martie 2022 în Cauza S. împotriva României (Cererea nr. 23.126/16)
- Efectuarea percheziţiei domiciliare în viziunea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului
- CSM. Cauze CEDO 2018-2022
- Hotărârea CEDO din 25 ianuarie 2022 în cauza D. împotriva României (Cererea nr. 54.780/15)
- Standardul european de avut în vedere în cauzele privind stabilirea drepturilor parentale ale persoanelor cu afecțiuni psihice
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
Noutati editoriale
- Noutati editoriale ujmag
- Madalina Manole. Fata draga... cu parul de foc
- Asociația de proprietari. Președintele asociației. Ghid teoretic și practic
- Revista Romana de drept al afacerilor nr 3/2024
- Ghid pentru Evaluarea Nationala la Limba si literatura romana 2025: 40 de teste dupa modelul ME, sugestii de rezolvare, fise tehnice, modele de compuneri
- Legislație rutiera. Culegere de acte normative
- Conferința [Inter]naționala de Drept Civil. Familia - Ediția a VII-a
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Rămâi la curent cu noutățile juridice
Despre autor:
Redacția ProLege
Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.Despre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar
- Consiliul Concurenței. Concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție vacante de consilier – 17 decembrie 2021
- Consiliul Concurenței. Recomandare privind elaborarea unei reglementări unitare privind domeniul deșeurilor medicale
- Consiliul Concurenței. Derularea unei investigaţii pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră
- Consiliul Concurenței. Bilanțul activității – 2020
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- „Cele două noi cursuri I.N.P.P.A. de specializare în arbitraj comercial deschid participanților oportunități nebănuite”
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- Acces VIDEO: Lansarea REVISTEI LEGAL POINT nr 1-2/2023
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- [IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
Agenda Juridică
- Conferința Națională de Drept Penal al Afacerilor, ediția a XV-a
- Conferința [Inter]națională de Drept Civil. Familia – Ediția a VII-a
- CONFERINŢA ŞTIINŢIFICĂ INTERNAŢIONALĂ ANIVERSARĂ, „REALITĂȚI ȘI PERSPECTIVE ALE ÎNVĂȚĂMÂNTULUI JURIDIC NAȚIONAL, 65 de ani în serviciul jurisprudenței naționale”
- [CUM A FOST] – DEZBATERE DE DREPT PROCESUAL PENAL – Noi perspective asupra procedurii de cameră preliminară
- Conferința de Insolvență Timișoara 2024
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Vocația construcției (II)
- Despre prietenia sinceră
- La Universitatea Titu Maiorescu se face carte
- O lecție despre libertate
- O lecție de generozitate
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
- „Drumul”. Interviu cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, judecător și directorul Institutului Național al Magistraturii
- „Dania lui Ursulescu”. Interviu cu Octavian Ursulescu, jurnalist și prezentator de televiziune
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- Ioan cabinet de avocat Bosa Ioan la Acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligarea pârâtelor la plata de daune materiale şi morale
- Antoanetanedelcu@yahoo.com la Acces VIDEO: Dezbaterea „Profilul magistratului de mâine. Proba interviului”, 26 Ianuarie 2024
- roxanacoltea.avocat@yahoo.com la Acces VIDEO: Conferința ”GDPR – Data Privacy Observer 2024”, 25 ianuarie 2024
- mateybogdan100@yahoo.com la Dreptate și nedreptate
- PETU PARASCHIV PERSOANA FIZICA AUTORIZATA la Aprobarea O.U.G. nr. 94/2022 pentru modificarea Codului administrativ (Legea nr. 275/2023)