Stabilirea competenței de soluționare în cazul infracţiunilor comise de militari
- NCP: art. 297 alin. (1)
- NCP: art. 321 alin. (1)
- NCP: art. 323
- NCPP: art. 275 alin. (3)
- NCPP: art. 340 alin. (1)
- NCPP: art. 37
- NCPP: art. 39 alin. (1) lit. d)
- NCPP: art. 40 alin. (1)
- NCPP: art. 41
- NCPP: art. 48
- NCPP: art. 51 alin. (1) şi (2)
Prin încheierea nr. 44 din 16 martie 2022 pronunțată de Tribunalul Militar București, în Dosarul nr. x/2022 în baza art. 47 rap. la art. 340 alin. (1) C. proc. pen., a fost admisă excepția necompetenței după calitatea persoanei a intimatului general de brigadă A., excepție invocată din oficiu de judecătorul de cameră preliminară.
În baza art. 50 alin. (1) C. proc. pen. rap. la art. 340 alin. (1) cu ref. la art. 39 alin. (1) lit. d) C. proc. pen. a fost declinată competența de soluționare a plângerii petentului B. împotriva ordonanței de clasare din data de 23.12.2021 dispusă în Dosarul nr. x/2021 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel și menținută prin ordonanța din data de 26.01.2022 a procurorului general militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în favoarea judecătorului de cameră preliminară de la Curtea Militară de Apel București.
(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 179 din 4 mai 2022)
atributii de serviciu
Competenta
plangere
Rechizitoriu
schimbarea calitatii inculaptului
solutie de clasare
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Fiind sesizată, în temeiul art. 51 alin. (1) și (2) C. proc. pen., cu soluționarea conflictului negativ de competență, Înalta Curte constată că Tribunalul Militar București este competent să soluționeze plângerea petentului B., motiv pentru care, în conformitate cu dispozițiile art. 51 alin. (6) C. proc. pen., va trimite dosarul acestei instanțe.
Potrivit dispozițiilor art. 340 alin. (1) C. proc. pen., persoana a cărei plângere împotriva soluției de clasare, dispusă prin ordonanță sau rechizitoriu, a fost respinsă conform art. 339 poate face plângere, în termen de 20 de zile de la comunicare, la judecătorul de cameră preliminară de la instanța căreia i-ar reveni, potrivit legii, competența să judece cauza în primă instanță.
Potrivit dispozițiilor art. 37 C. proc. pen.: (1) Tribunalul militar judecă în primă instanță toate infracțiunile comise de militari până la gradul de colonel inclusiv, cu excepția celor date în competența altor instanțe; (2) Tribunalul militar soluționează și alte cauze anume prevăzute de lege.
Potrivit dispozițiilor prevăzute de art. 48 C. proc. pen., competența în caz de schimbare a calității inculpatului: (1) Când competența instanței este determinată de calitatea inculpatului, instanța rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârșirea infracțiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când: a) fapta are legătură cu atribuțiile de serviciu ale făptuitorului; b) s-a dat citire actului de sesizare a instanței. (2) Dobândirea calității după săvârșirea infracțiunii nu determină schimbarea competenței, cu excepția infracțiunilor săvârșite de persoanele prevăzute la art. 40 alin. (1).
Verificând, în acest context, actele și lucrările dosarului, Înalta Curte constată că, petentul B. a înregistrat pe rolul Tribunalului București o plângere împotriva soluției de clasare dispusă în Dosarul nr. x/2021 din 23.12.2021 al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, menținută prin ordonanța din data de 26.01.2022 a procurorului general militar din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
Înalta Curte constată că presupusele fapte reclamate de petent sunt săvârșite la data de 08.04.2019, când intimatul A. avea calitatea de militar cu gradul de colonel și au legătură cu atribuțiile de serviciu ale acestuia.
La data de 27.11.2020, intimatul A. a fost avansat la gradul de general de brigadă potrivit Decretului nr. 1001/27.11.2020 al Președintelui României, publicat în M. Of. nr. 1153 din 27 noiembrie 2020.
Competența de judecată în primă instanță a tribunalului militar este determinată de calitatea de militar până la gradul de colonel inclusiv, dar cum prezumtivele fapte săvârșite de intimatul A. la data de 08.04.2019, când acesta avea gradul de colonel, au legătură cu atribuțiile de serviciu, tribunalul militar este competent să judece, potrivit art. 48 alin. (1) lit. a) C. proc. pen., chiar dacă acesta nu mai are gradul de colonel, ci gradul de general (începând cu data de 27.11.2020).
Totodată, între persoanele prevăzute de art. 40 alin. (1) C. proc. pen., nu se regăsesc și generalii, astfel că, potrivit art. 48 alin. (2) C. proc. pen., dobândirea gradului de general la data de 27.11.2020 de către intimatul A., deci ulterior săvârșirii presupuselor infracțiuni (08.04.2019) nu determină schimbarea competenței în favoarea Curții Militare de Apel București.
Drept urmare, competența de soluționare a cauzei revine Tribunalului Militar București, din perspectiva infracțiunilor reclamate (abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. (1) C. pen., fals intelectual prev. de art. 321 alin. (1) C. pen. și uz de fals prev. de art. 323 C. pen.), dar și din perspectiva faptului că la data de 08.04.2019, a presupuselor fapte, intimatul A., avea gradul de colonel și nu gradul de general de brigada cum îl are în prezent, iar intimații C. și D. au gradul de maior și E., locotenent, astfel că nu sunt incidente disp. art. 39 alin. (1) lit. d) C. proc. pen., care reglementează competența funcțională, după materie și după calitatea persoanei a Curții Militare de Apel București, ci disp. art. 37 alin. (1) cu ref. la art. art. 48 C. proc. pen. care atrag competența de primă instanță a tribunalului militar. Astfel, aceste infracțiuni sunt de competența de primă instanță a tribunalului militar, iar din punct de vedere teritorial, față de criteriile prev. la art. 41 C. proc. pen., de competența Tribunalului Militar București.
Pentru considerentele anterior evocate, în temeiul art. 51 alin. (6) C. proc. pen., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei privind pe petentul B. în favoarea Tribunalului Militar București, instanță căreia i se va trimite dosarul.
În baza art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare ocazionate cu soluționarea conflictului de competență vor rămâne în sarcina statului.
Sursa informației: www.scj.ro.
Jurisprudență
- Cerere în vederea dispunerii obligării pârâtului la eliberarea adeverinţei tip în vederea recalculării şi actualizării pensiei de serviciu. Stabilirea competenței de soluționare a litigiului
- Respingerea cererii de îndreptare, lămurire, completare ca neîntemeiată și dispunerea aplicării unei amenzi judiciare pentru revizuent. Recursuri respinse ca fiind inadmisibile
- Procedura examinării admisibilităţii în principiu a contestaţiei în anulare. Respingerea apelului declarat ca fiind inadmisibil
- Solicitare în vederea anulării constatării întrunirii cumulative a elementelor faptei de discriminare și anularea sancţiunii contravenţionale. Respingerea recursului declarat ca fiind nefondat
- Infracțiuni de tăinuire, furt și constituire de grup infracţional organizat. Predarea persoanei solicitate. Contestație respinsă ca fiind nefondată
- Condiţia legală a dezvoltării motivelor de recurs. Determinarea greşelilor anume imputate instanţei raportat la considerentele avute în vedere la pronunţarea soluţiei şi încadrarea acestora în motivele de nelegalitate expres şi limitative prevăzute de lege
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- Nicolae Ciucă şi-a lansat cartea
- Credincioşii români din regiunea Cernăuţi rămân fără Capela Metropolitană
- Ce portofoliu ar putea primi comisarul european nominalizat de România
- Demisii în Guvernul ucrainean
- AUR sesizează Avocatul Poporului în legătură cu efectele aplicării noii legi a pensiilor
Opinii
Eficacitatea dreptului de proprietate periodică a unităţilor administrat… (citește)
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- Autoritatea de Supraveghere Financiară. Proiect: Normă pentru modificarea Normei nr. 16/2010 privind prospectul schemei de pensii facultative
- Facilități fiscale
- Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Proiect: Hotărâre pentru modificarea Anexei la H.G. nr. 1.352/2010 privind aprobarea structurii Clasificării ocupaţiilor din România – nivel grupă de bază
- Codul fiscal – modificări (Legea nr. 244/2024)
- TVA. Proceduri
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO din 1 martie 2022 în Cauza S. împotriva României (Cererea nr. 23.126/16)
- Efectuarea percheziţiei domiciliare în viziunea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului
- CSM. Cauze CEDO 2018-2022
- Hotărârea CEDO din 25 ianuarie 2022 în cauza D. împotriva României (Cererea nr. 54.780/15)
- Standardul european de avut în vedere în cauzele privind stabilirea drepturilor parentale ale persoanelor cu afecțiuni psihice
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
Noutati editoriale
- Noutati editoriale ujmag
- Fight Club: Donald Trump vs. Joe Biden și Kamala Harris
- Codul de procedura fiscala adnotat
- Revista Dreptul nr. 8/2024
- CORECTAM, NE JUCAM SI EXERSAM! auxiliar curricular pentru dezvoltarea preachizitiilor/abilitatilor de scris-citit. fise de lucru - activitati -jocuri
- Procedura penala. Partea generala. Ediția a 2-a
- Proba redacționala pentru concursuri de admitere la INM/in magistratura
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Rămâi la curent cu noutățile juridice
Despre autor:
Redacția ProLege
Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.Despre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar
- Consiliul Concurenței. Concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție vacante de consilier – 17 decembrie 2021
- Consiliul Concurenței. Recomandare privind elaborarea unei reglementări unitare privind domeniul deșeurilor medicale
- Consiliul Concurenței. Derularea unei investigaţii pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră
- Consiliul Concurenței. Bilanțul activității – 2020
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- „Cele două noi cursuri I.N.P.P.A. de specializare în arbitraj comercial deschid participanților oportunități nebănuite”
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- Acces VIDEO: Lansarea REVISTEI LEGAL POINT nr 1-2/2023
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- [IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
Agenda Juridică
- Conferința Națională de Executare Silită – Ediția a XV-a
- CONFERINȚA NAȚIONALĂ DE DREPT COMERCIAL – STANCIU D. CĂRPENARU – Ediția a IV-a
- Conferința Națională de Insolvență – Constanța 13-14 septembrie 2024
- Conferința Națională de Dreptul Concurenței – ediția a II-a
- CONFERINȚA INTERNAȚIONALĂ: Provocări actuale ale procesului civil și ale executării silite
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Vocația construcției (II)
- Despre prietenia sinceră
- La Universitatea Titu Maiorescu se face carte
- O lecție despre libertate
- O lecție de generozitate
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
- „Drumul”. Interviu cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, judecător și directorul Institutului Național al Magistraturii
- „Dania lui Ursulescu”. Interviu cu Octavian Ursulescu, jurnalist și prezentator de televiziune
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- Ioan cabinet de avocat Bosa Ioan la Acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligarea pârâtelor la plata de daune materiale şi morale
- Antoanetanedelcu@yahoo.com la Acces VIDEO: Dezbaterea „Profilul magistratului de mâine. Proba interviului”, 26 Ianuarie 2024
- roxanacoltea.avocat@yahoo.com la Acces VIDEO: Conferința ”GDPR – Data Privacy Observer 2024”, 25 ianuarie 2024
- mateybogdan100@yahoo.com la Dreptate și nedreptate
- PETU PARASCHIV PERSOANA FIZICA AUTORIZATA la Aprobarea O.U.G. nr. 94/2022 pentru modificarea Codului administrativ (Legea nr. 275/2023)