Solicitare privind recunoaşterea şi plata drepturilor salariale cu includerea unui spor la salariu de bază de 25% corespunzător nivelului maxim de secretizare pe care îl deţine reclamantul în exercitarea funcţiei cu acces la informaţii clasificate

- C. muncii: art. 216
- C. muncii: art. 269
- NCPC: art. 116
- NCPC: art. 135 alin. (1)
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la 16 februarie 2021 pe rolul Tribunalului Argeș, secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale, A., în contradictoriu cu pârâții MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTITIE, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ CURTEA DE APEL PITEȘTI, PARCHETUL DE PE LÂNGĂ TRIBUNALUL ARGEȘ, CONSILIUL NAȚIONAL PENTRU COMBATEREA DISCRIMINĂRII a solicitat recunoașterea și plata drepturilor salariale cu includerea unui spor la salariu de bază de 25% corespunzător nivelului maxim de secretizare (SSID) pe care îl deține în exercitarea funcției cu acces la informații clasificate, în condițiile legii; plata diferențelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat de la data intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr. 157/2020 pentru completarea Anexei VI la Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, anume 30.07.2020 și până la recunoașterea drepturilor de către pârâți sau apariția unei modificări legislative, precum și pe viitor, drepturi actualizate cu indicele de inflație, precum și cu dobânda legală corespunzătoare, calculată la data exigibilității sumelor până la data plății efective a drepturilor solicitate; asigurarea sumelor de bani necesare pentru plata diferențelor de drepturi salariale solicitate anterior, sume care să fie actualizate cu indicele de inflație, precum și cu dobânda legală corespunzătoare, calculată la data exigibilității sumelor până la data plății efective a drepturilor solicitate.
În motivare, reclamantul a arătat în esență că, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești începând cu 15.03.2018 și în exercitarea atribuțiilor de serviciu, are acces la informații clasificate din clasa secret de stat și utilizează astfel de informații, deținând și aviz în acest sens, anume avizul nr. x/19.05.2017, și că sfera de aplicare a art. 151 alin. (1) din Anexa VI Apărare, ordine publică și siguranță națională din Legea-cadru nr. 153/2017 ar trebui extinsă și la categoria profesională care este reglementată de dispozițiile aceleiași legi sub aspectul salarizării, în speță personalul aparținând familiei ocupaționale de funcții publice Justiție, mai exact la categoria profesională a magistraților-procurori, având în vedere că prin natura muncii lor au acces și manipulează același tip de informații.
(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1029 din 4 mai 2022)
competenta teritoriala alternativa
conflict negativ de competenta
conflicte de munca si asigurari sociale
depunerea cererii de chemare in judecata
domiciliul reclamantului
Drepturi salariale
functii cu acces la informatii clasificate
nivel maxim de secretizare
regulator de competenta
spor la salariu
Universuljuridic.ro PREMIUM
Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.
Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.
Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!
Înalta Curte, constatând existența unui conflict negativ de competență între cele două instanțe, care se declară deopotrivă necompetente de a judeca aceeași pricină, în temeiul dispozițiilor art. 135 alin. (1) C. proc. civ., va pronunța regulatorul de competență, stabilind în favoarea Tribunalului Argeș, secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale competența teritorială de soluționare a cauzei, pentru următoarele considerente:
Se constată că, prin acțiunea promovată, reclamantul A. a solicitat instanței recunoașterea și plata drepturilor salariale cu includerea unui spor la salariu de bază de 25% corespunzător nivelului maxim de secretizare (SSID) pe care îl deține în exercitarea funcției cu acces la informații clasificate, în condițiile legii; plata diferențelor dintre drepturile salariale pe care le-ar fi încasat de la data intrării în vigoare a dispozițiilor Legii nr. 157/2020 pentru completarea Anexei VI la Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, anume 30.07.2020 și până la recunoașterea drepturilor de către pârâți sau apariția unei modificări legislative, precum și pe viitor, drepturi actualizate cu indicele de inflație, precum și cu dobânda legală corespunzătoare, calculată la data exigibilității sumelor până la data plății efective a drepturilor solicitate; asigurarea sumelor de bani necesare pentru plata diferențelor de drepturi salariale solicitate anterior, sume care să fie actualizate cu indicele de inflație, precum și cu dobânda legală corespunzătoare, calculată la data exigibilității sumelor până la data plății efective a drepturilor solicitate.
Așa fiind, prezentul litigiu are ca obiect un conflict individual de muncă (art. 1 lit. p) din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social) și, prin urmare, se aplică dispozițiile speciale referitoare la conflictele de muncă.
Art. 269 Codul muncii stipulează în alin. (1) că:
„Judecarea conflictelor de muncă este de competența instanțelor judecătorești stabilite potrivit legii”, iar conform alin. (2):
„Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. (1) se adresează instanței competente în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul sau reședința”.
Pe de altă parte, potrivit art. 210 din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social:
„Cererile referitoare la soluționarea conflictelor individuale de muncă se adresează tribunalului în a cărei circumscripție își are domiciliul sau locul de muncă reclamantul”.
Art. 216 din același act normativ stipulează că:
„Dispozițiile prezentei legi referitoare la procedura de soluționare a conflictelor individuale de muncă se completează în mod corespunzător cu cele din C. proc. civ.”.
Conform art. 116 C. proc. civ.:
„Reclamantul are alegerea între mai multe instanțe deopotrivă competente”.
Din interpretarea coroborată a prevederilor art. 210 din Legea nr. 62/2011 privind dialogul social cu cele ale art. 116 C. proc. civ., cu aplicarea dispozițiilor art. 216 din Legea nr. 62/2011, rezultă că în cazul cererilor de chemare în judecată având ca obiect conflicte de muncă, competența teritorială este una alternativă (fie cea de la locul unde își are domiciliul reclamantul, fie cea de la locul de muncă al acestuia), reclamantul fiind cel care face alegerea între mai multe instanțe deopotrivă competente.
Prevederile art. 210 din Legea nr. 62/2011 stabilesc o competență teritorială complexă, al cărui mecanism juridic de determinare cuprinde două elemente: o competență alternativă a instanțelor (tribunalelor) în cazul conflictelor individuale de muncă având ca reclamant salariatul, dar această competență este în același timp, și exclusivă, în sensul că reclamantul are alegerea numai între două instanțe competente (ori de la domiciliul său, ori de la locul de muncă).
În speță, reclamantul A. este prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, iar acesta a ales să introducă cererea de chemare în judecată, având ca obiect un conflict individual de muncă (potrivit art. 1 lit. p) din Legea nr. 62/2011), la tribunalul de la locul său de muncă, respectiv la Tribunalului Argeș.
Or, prin depunerea cererii de chemare în judecată la Tribunalul Argeș, reclamantul a învestit în mod legal această instanță, fixând în mod definitiv competența în favoarea acesteia. Prin urmare, Tribunalul Argeș nu mai poate să dispună, nici din oficiu, nici la cererea pârâților sau a oricărei alte părți, declinarea competenței.
Așa fiind, în raport de considerentele expuse, văzând și dispozițiile art. 135 alin. (4) C. proc. civ., Înalta Curte de Casație și Justiție urmează a stabili competența de soluționare a cererii formulată de reclamantul A. în favoarea Tribunalului Argeș, secția pentru conflicte de muncă și asigurări sociale.
Sursa informației: www.scj.ro.
Jurisprudență
- Controlul de legalitate al actelor administrative normative. Admiterea recursului și respingerea cererii de anulare a ordinului privind contribuțiile furnizorilor de servicii comunitare de utilități publice
- Admiterea cererii de extrădare și respingerea contestației formulate împotriva încheierii privind extrădarea. Analiza condițiilor de extrădare, a dublei incriminări și a impedimentelor invocate de persoana solicitată
- Anularea recursului ca netimbrat în contextul inadmisibilității căilor extraordinare de atac. Examinarea excepției netimbrării și aplicarea principiului accesului la justiție în raport cu obligația achitării taxelor judiciare
- Stabilirea competenței teritoriale în litigiul privind încadrarea personalului silvic în condiții speciale de muncă și plata contribuției suplimentare de asigurări sociale
- Analiza incidenței cazului de recurs în casație privind condamnarea pentru agresiune sexuală. Delimitarea actelor de natură sexuală și aplicabilitatea dispozițiilor legale în raport cu circumstanțele speței
- Calificarea juridică a cererii de chemare în judecată și incidența principiului disponibilității asupra soluționării excepției prescripției dreptului material la acțiune în cadrul acțiunilor privind răspunderea statului pentru privarea de libertate și încălcarea drepturilor fundamentale
PARTENERI INSTITUȚIONALI
Revista de seară
- Cele mai importante știri ale zilei văzute de Claudiu Pamuc
- România nu va trimite trupe în Ucraina
- Au fost unsprezece
- Trump a negociat un prim acord cu Rusia
- Ultima noapte de război, prima zi de pace
- Putin anunță că „susține armistițiul” de 30 de zile, propus de SUA, „cu câteva rezerve”
Opinii
Actualitate legislativă
- Rubrică realizată de Redacția ProLege
- O.U.G. nr. 96/2024 privind acordarea de sprijin şi asistenţă umanitară de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor – modificări (O.U.G. nr. 15/2025)
- Stabilirea unor măsuri la nivelul administraţiei publice centrale (O.U.G. nr. 16/2025)
- Aprobarea Procedurii de implementare a Programului pentru stimularea înfiinţării întreprinderilor mici şi mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA” (OMEDAT nr. 328/2025)
- CDEP. Lege pentru modificarea art. 1026 alin. (1) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă și alte acte normative incluse pe ordinea de zi a ședințelor din zilele de 24 și 26 martie 2025
- Stabilirea valorii sumei indexate care se acordă sub formă de tichete culturale pentru semestrul I al anului 2025 (OMF/OMC nr. 2680/361/2025)
Jurisprudență CEDO
- Hotărârea CEDO din 1 martie 2022 în Cauza S. împotriva României (Cererea nr. 23.126/16)
- Efectuarea percheziţiei domiciliare în viziunea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului
- CSM. Cauze CEDO 2018-2022
- Hotărârea CEDO din 25 ianuarie 2022 în cauza D. împotriva României (Cererea nr. 54.780/15)
- Standardul european de avut în vedere în cauzele privind stabilirea drepturilor parentale ale persoanelor cu afecțiuni psihice
Conferințe
- Universul Juridic
- UNBR. Conferința „Aspecte practice generate de aplicarea codurilor fundamentale”
- [UPDATE: Cum a fost] Invitație la Conferința anuală de Achiziții publice a Facultății de Drept din cadrul Universității din București
- [UPDATE: Cum a fost] Conferința anuală a Profesiilor Juridice – avocați-notari
- [UPDATE: Cum a fost] Cea de-a treia ediție a Conferinței Naționale de Contencios Administrativ
- Achiziții publice
- Arbitraj şi Mediere
- Drept Administrativ şi Constituţional
- Drept Civil şi Procesual Civil
- Executare silită
- Dreptul Familiei
- Drept Financiar, Fiscal şi Bancar
- Drept Internaţional
- Drept Penal şi Procesual Penal
- Proprietate Intelectuală
- Dreptul Muncii şi Dialogului Social
- Societăţi, Afaceri şi Insolvenţă
Rămâi la curent cu noutățile juridice
Despre autor:

Redacția ProLege
Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.Despre concurență sine ira et studio
- Seria Profesioniștii Legal Point
- Practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar
- Consiliul Concurenței. Concurs pentru ocuparea unei funcții contractuale de execuție vacante de consilier – 17 decembrie 2021
- Consiliul Concurenței. Recomandare privind elaborarea unei reglementări unitare privind domeniul deșeurilor medicale
- Consiliul Concurenței. Derularea unei investigaţii pe piața comercializării și execuției mijloacelor de semnalizare rutieră
- Consiliul Concurenței. Bilanțul activității – 2020
Ora Arbitrajului
- Seria Profesioniștii Legal Point
- „Cele două noi cursuri I.N.P.P.A. de specializare în arbitraj comercial deschid participanților oportunități nebănuite”
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 20 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 19 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Alexandru Stănescu, Partener SLV Legal
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 18 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – dr. Bazil Oglindă: Arbitrajul în timpul stării de urgență
- Emisiunea „Ora arbitrajului” 17 cu av. dr. Cosmin Vasile. Seria Profesioniștii Legal Point – Markus Burgstaller: The future of investment arbitration in post Achmea era
Legal Point
- Un proiect marca „Universul Juridic”
- Acces VIDEO: Lansarea REVISTEI LEGAL POINT nr 1-2/2023
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- [IN MEMORIAM] Poveste despre Copiii Pământului: Ovidiu Bojor
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
Agenda Juridică
- Hexagonul Facultăților de Drept – 2025
- Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) organizează conferința: „APĂRAREA AVOCATURII LA FRONTIERA DIGITALĂ”
- Competition Law – ARCON DEBATES: Issue 3 – Antitrust Review of No-Poach, Non-Compete and Non-Solicitation Agreements. A Balanced Perspective
- DEZBATERILE „CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV” – 4 ediții
- DEZBATERILE „CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV”: Ediția 2 – Contenciosul administrativ și procedura civilă
Gânduri (ne)juridice DIN LUMEA JURIDICA
- Vocația construcției (II)
- Despre prietenia sinceră
- La Universitatea Titu Maiorescu se face carte
- O lecție despre libertate
- O lecție de generozitate
Gânduri nejuridice
- Cine sunt (azi)? (II)
- Lipsiți de substanță
- Ce aveți, domnilor, cu „Școala de la Frankfurt”?
- Sexul prin perete
- Homo Cliens și Homo Iratus
Content parteneri
- [IN MEMORIAM] Omul care stă de vorbă cu veșnicia: Mihai Șora
- „Ucenicul îngerilor”. Interviu cu Andrei Pleșu, scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei
- „Jobul meu: România”. Interviu cu Andrei Păunescu, muzician, scriitor, jurnalist, cadru didactic
- „Drumul”. Interviu cu prof. univ. dr. Cristina Rotaru-Radu, judecător și directorul Institutului Național al Magistraturii
- „Dania lui Ursulescu”. Interviu cu Octavian Ursulescu, jurnalist și prezentator de televiziune
Coduri principale
Vezi totUltimele comentarii
- Ioan cabinet de avocat Bosa Ioan la Acţiune în constatarea nulităţii absolute a contractului de schimb, radierea înregistrărilor din cartea funciară, repunerea părţilor în situaţia anterioară şi obligarea pârâtelor la plata de daune materiale şi morale
- Antoanetanedelcu@yahoo.com la Acces VIDEO: Dezbaterea „Profilul magistratului de mâine. Proba interviului”, 26 Ianuarie 2024
- roxanacoltea.avocat@yahoo.com la Acces VIDEO: Conferința ”GDPR – Data Privacy Observer 2024”, 25 ianuarie 2024
- mateybogdan100@yahoo.com la Dreptate și nedreptate
- PETU PARASCHIV PERSOANA FIZICA AUTORIZATA la Aprobarea O.U.G. nr. 94/2022 pentru modificarea Codului administrativ (Legea nr. 275/2023)