Scopul reparării pagubei produse prin infracţiune şi garantarea executării cheltuielilor judiciare. Înfiinţarea popririi asiguratorii asupra conturilor aparţinând părţilor responsabile civilmente

3 mart. 2023
Vizualizari: 339
  • 256
  • Legea nr. 318/2015: art. 30
  • NCC: art 1349
  • NCC: art. 1357
  • NCC: art. 1381
  • NCC: art. 861
  • NCC: art. 864
  • NCP: art. 267
  • NCPP: art
  • NCPP: art. 19
  • NCPP: art. 249
  • NCPP: art. 25 alin. (3)
  • NCPP: art. 254
  • NCPP: art. 255
  • NCPP: art. 275 alin. (3)
  • NCPP: art. 397 pct. 3
  • NCPP: art. 553
  • NCPP: art. 597 alin. (7)
  • NCPP art. 425^1 alin. (7) pct. 2 lit. a)

Prin Sentința penală nr. 42 din 8 martie 2019 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2016, a fost respinsă, ca nefondată, contestația la executare formulată de Biroul Executări Penale al secției I penale a Curții de Apel București, prin judecătorul delegat, împotriva Sentinței penale nr. 267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2016.

(I.C.C.J., s. pen., decizia nr. 272 din 14 mai 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Examinând contestațiile formulate în cauză, Înalta Curte constată că este întemeiată doar calea de atac promovată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, contestațiile inculpaților și ale părților responsabile civilmente nefiind fondate, pentru următoarele considerente:

Potrivit dispozițiilor art. 553 C. proc. pen.:

„(1) Hotărârea instanței penale, rămasă definitivă la prima instanță de judecată sau la instanța ierarhic superioară ori la instanța de apel, se pune în executare de către prima instanță de judecată.

(2) Hotărârile pronunțate în primă instanță de către Înalta Curte de Casație și Justiție se pun în executare, după caz, de Tribunalul București sau de tribunalul militar.

(3) Când hotărârea rămâne definitivă în fața instanței de apel sau în fața instanței ierarhic superioare, aceasta trimite instanței de executare un extras din acea hotărâre, cu datele necesare punerii în executare, în ziua pronunțării hotărârii de către instanța de apel sau, după caz, de către instanța ierarhic superioară.

(4) Dispozițiile alin. (1) – (3) sunt aplicabile și în cazul hotărârilor nedefinitive, dar executorii, cu excepția celor privind măsurile de siguranță, măsurile asigurătorii și măsurile preventive, care se pun în executare, după caz, de judecătorul de drepturi și libertăți, judecătorul de cameră preliminară sau de instanța care le-a dispus”.

Din analiza dispozițiilor legale anterior enunțate rezultă că pot fi puse în executare și hotărârile nedefinitive, dar executorii, cu excepția hotărârilor prin care se dispune, printre altele, asupra măsurilor asiguratorii.

Rațiunea acestei reglementări rezidă în aceea că măsura asiguratorie a sechestrului se instituie – în condițiile art. 249 și următoarele din C. proc. pen. – printre altele, și în scopul reparării pagubei produse prin infracțiune și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

În această situație, măsura asiguratorie se ia până la concurența valorii pagubei, motiv pentru care în hotărârea prin care se ia măsura asiguratorie trebuie să se menționeze întinderea prejudiciului.

În speță, din actele dosarului rezultă că, prin Sentința penală nr. 267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2016, cu privire la latura civilă, s-au dispus următoarele:

„În temeiul disp. art. 19 raportat la art. 25 alin. (3) în referire la disp. art. 397, pct. 3 C. proc. pen., raportat la art. 861, art. 864 C. civ., art. 1349, art. 1357, art. 1381 C. civ.,

A).

Admite acțiunea civilă exercitată de Statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice.

Constată că imobilul compus din teren, în suprafață de 224, 6 hectare și construcții (sediul Biroului Notarului Public „G.” – clădire de patrimoniu) este proprietatea publică a Statului român dobândit în temeiul Legii promulgată prin Înaltul Decret Regal nr. 2746 din data de 31 iulie 1929, publicat în M.O. nr. 160, partea I din data de 1 august 1929 și procesul-verbal din 31 iulie 1929 (terenurile, în mod expres, au avut o anumită afectațiune direct legată de atribuții în domeniul învățământului superior agricol și de medicină veterinară, dar și de cercetare științifică) – conform contractului de donație cu afectațiune încheiat între Statul român și H.; terenul în cauză și clădirile aferente neputându-se înstrăina, nici în tot, nici în parte, pentru orice destinație ar fi – caracter stabilit în mod definitiv prin Decizia penală nr. 266/A din data de 2 august 2017 pronunțată în Dosarul nr. x/2012 a secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Dispune:

B).

1. Restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor reținute în sarcina inculpaților, în conformitate cu Decizia nr. 266/A/02.08.2017 pronunțată în Dosarul nr. x/2012 a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

2. Restituirea către Statul român a suprafeței de teren de 224,6 hectare, situat în șos. x, București, nr. cadastral x, cu următoarele vecinătăți: la Est – comuna Pipera, la Sud – Aeroportul Băneasa și Aeroclubul Român, la Vest – D.N.1, la Nord – Bd. x și a construcțiilor existente – clădire, plus anexe – sediul Biroului Notarului Public „G.”:

3. Obligă pe inculpații B., A., I., C., în solidar cu părțile responsabile civilmente – SC F. SA, SC E. SA și SC D. SRL – la restituirea imobilului teren în suprafață de 224,6 hectare, precum și a contravalorii construcțiilor demolate și existente inițial pe terenul în cauză, în sumă de 1.418.646,6 RON și dobânzile legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei și până la achitarea integrală a debitului.

4. Constată nulitatea absolută a tuturor actelor încheiate cu privire la imobilul compus din teren și construcții, situat în șos. x, București, număr cadastral x:

– titlul de proprietate nr. x din data de 6 iunie 2001, emis de Comisia Municipiului București,

– Hotărârea nr. 854 din data de 30 mai 2001 a Comisiei Municipiului București, prin care a fost aprobată propunerea subcomisiei Sectorului 1, București și referatul nr. x din data de 12 aprilie 2001;

– contractul de asociere în participațiune nr. x din 12.07.2000, încheiat între Y. București și SC J. SRL;

– contractul de donație cu anexă încheiat între SC F. SA și Primăria Municipiului București, autentificat sub nr. x din data de 24 ianuarie 2005 la BNP K.;

– contractul de donație cu anexă încheiat între SC F. SA și Primăria Municipiului București, autentificat sub nr. x din data de 24 martie 2005 la BNP K.;

– contractul de donație cu anexe încheiat de SC F. SA și Primăria Municipiului București, autentificat sub nr. x din data de 24 mai 2005, la BNP K.;

– actul de vânzare-cumpărare încheiat între SC F. SA și Statul român, privind suprafața de teren folosită pentru realizarea căilor de acces la DN1;

– a tuturor actelor încheiate de inculpați și SC F. SA, respectiv SC D. SA, având ca obiect terenul și construcțiile existente pe acesta.

5. Dispune:

– desființarea totală a înscrisurilor care au dus la prejudicierea Statului român, prin aportarea în natură a terenului în suprafață de 224,6 hectare, la capitalul social al SC F. SA

– desființarea parțială a actului constitutiv al SC F. SA, în ceea ce privește Y. București, cât și cu privire la aportul în natură adus la capitalul social al acestei societăți, urmând ca suprafața de 2.246.529 mp, aparținând „Fermei x”, situată în șos. x, București, număr cadastral x, să revină în proprietatea publică a Statului român.

– desființarea actelor adiționale nr. x din 30 mai 2003 și nr. 811 din 11 noiembrie 2004 ale SC F. SA

6. Comunicarea prezentei hotărâri către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în vederea anulării titlului de proprietate nr. x din 06.06.2001 și a mențiunilor făcute în temeiul acestuia, precum și a actelor încheiate ulterior.

7. Comunicarea prezentei hotărâri către Oficiul Național al Registrului Comerțului – Oficiul Registrului Comerțului al Municipiului București, din cadrul Tribunalului București, în vederea efectuării mențiunilor prevăzute de Legea nr. 26/1990 și nr. 31/1990 la SC F. SA, SC D. SRL și SC E. SA

C).

În temeiul disp. art. 249, 254, 255 și 256 C. proc. pen.,

1. Menține sechestrul asigurător instituit prin ordonanța din 23 august 2012 dispusă în Dosarul nr. x/2006 al Direcției Naționale Anticorupție și extinderea acestei măsuri asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, aparținând următoarelor persoane fizice B., I., A., C. și persoane juridice: SC F. SA, SC E. SA și SC D. SRL, până la restituirea integrală a terenului în suprafață de 224,6 hectare și a construcțiilor – sediul Biroului Notarului Public „G.”, precum și a sumei de 1.418.646,6 RON și dobânda legală aferentă acesteia, de la data rămânerii definitive a prezentei și până la achitarea integrală a acesteia.

2. Dispune înființarea unei popriri asigurătorii asupra conturilor aparținând următorilor inculpați: B., I., A. și C. și a părților responsabile civilmente SC F. SA, SC E. SA și SC D. SRL, până la restituirea integrală a terenului în suprafață de 224,6 hectare, evaluat prin raportul de constatare tehnico-științifică efectuat în cauză la suma de 6.194.722.180.586,5 RON (echivalent a 180.821.091 dolari USA, la nivelul anului 2006), precum și a sumei de 1.418.646,6 RON (contravaloarea construcțiilor demolate).

3. Sumele de bani datorate cu orice titlu condamnaților: B., I., A., C. și părților responsabile civilmente SC F. SA, SC E. SA și SC D. SRL, de către terții cu care aceștia au încheiat acte juridice vor fi poprite în mâinile acestora în limitele prevăzute de lege, de la data primirii prezentei hotărâri, prin care s-a înființat sechestrul și poprirea.

4. Sumele de bani prevăzute la alin. (1) vor fi consemnate de către debitori, fie la dispoziția organului judiciar care a dispus poprirea sau a organului de executare, în termen de 5 zile de la scadență, recipisele urmând a fi predate instanței de judecată, în termen de 24 de ore de la consemnare.

D).

Admite, în parte, acțiunea civilă formulată de partea civilă Y. București și

– dispune obligarea condamnaților B., I., A. și C., în solidar cu părțile responsabile civilmente SC F. SA, SC E. SA și SC D. SRL, la plata sumei de 1.418.646,6 RON, reprezentând contravaloarea construcțiilor demolate și aflate pe terenul în litigiu, cu titlul de despăgubiri civile și a dobânzii legale aferente acestei sume de la data rămânerii definitive a prezentei și până la achitarea integrală a debitului;

– constată că Y. București a avut calitatea de administrator al terenului și construcțiilor existente pe acesta, fiind succesoarea în drepturi a Școlii Superioare de Agricultură și Medicină Veterinară.

În temeiul disp. art. 30 din Legea nr. 318/2015,

Dispune:

– Sesizarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (instituție din cadrul Ministerului Justiției), pentru luarea măsurilor legale în vederea valorificării bunurilor sechestrate și poprite.

– Comunicarea către A.N.A.F. a prezentei hotărâri, pentru luarea măsurilor legale, privind executarea debitorilor și recuperarea prejudiciului.

Respinge, ca nefondate, acțiunile civile formulate de SC F. SA, SC E. SA și SC D. SRL

– Respinge, ca nefondată, excepția nelegalității pct. 120 din anexa 2 a Hotărârii de Guvern nr. 517/1999.

– Respinge, ca nefondată, excepția inadmisibilității cererii de notare a litigiului în cartea funciară.

– Respinge, ca nefondată, excepția lipsei de interes.

– Respinge, ca nefondată, excepția tardivității cu privire la invocarea excepției nulității absolute a actelor translative de proprietate.

– Respinge, ca nefondată, excepția inadmisibilității, privitoare la invocarea nulității absolute a actelor translative de proprietate.

În temeiul disp. art. 267 din C. pen., dispune sesizarea organelor de urmărire penală Departamentul pentru luptă antifraudă (DLAF), oficiul European de luptă antifraudă al Uniunii Europene (OLAF), D.N.A., cu privire la infracțiunea de deturnare de fonduri europene referitoare la proiectul Primăriei Municipiului București, privind zona de Nord a Municipiului București, privind reabilitarea și amenajarea aducțiunii de apă, preluare apă pluvială și apă menajeră – canal, racordare la rețeaua de gaze, racordare la rețeaua electrică și constituirea de căi de acces și drumuri, precum și realizarea altor facilități, în vederea cercetării și urmăririi penale cu privire la faptele și persoanele ce au legătură cu respectivul proiect”.

Împotriva acestei hotărâri a fost declarat apel de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, de inculpații C., L., B., M., N., A., O., I., P., de părțile civile Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, de părțile responsabile civilmente SC D. SRL, SC E. SA, SC F. SA, precum și de părțile interesate Q. SA, R. SA, S. SA, T. SA, U. SA, V., R., W. și X. SRL, cauza aflându-se pe rolul secției Penale a Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu termen de judecată la data de 29 mai 2020.

În atare condiții, corelând dispozițiile art. 553 alin. (4) C. proc. pen. cu prevederile art. 408 și următoarele din C. proc. pen., care reglementează apelul, Înalta Curte constată că este inadmisibilă contestația la executare formulată de Biroul Executări Penale al secției I penale a Curții de Apel București, prin judecătorul delegat, împotriva Sentinței penale nr. 267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2016, privind înființarea unei popriri asiguratorii asupra conturilor aparținând părților responsabile civilmente.

Criticile invocate cu privire la măsurile asiguratorii, poprirea conturilor dispusă conform dispozițiilor hotărârii apelate, consemnarea prejudiciului material în sumă de 1.418.646,60 RON, la dispoziția Curții de Apel București (Dosar nr. x/2019 al Curții de Apel București, secția I penală), pot fi analizate de către instanța de apel, iar nu în cadrul contestației la executare formulate de Biroul Executări Penale al secției I penale a Curții de Apel București.

În atare condiții, contestațiile formulate de inculpații A., B. și C. și de părțile responsabile civilmente SC D. SRL, SC E. SA și SC F. SA împotriva Sentinței penale nr. 42 din 8 martie 2019 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2016, sunt nefondate, contestația la executare neputând fi respinsă ca fiind rămasă fără obiect.

Pentru considerentele expuse, în temeiul dispozițiilor art. 425^1 alin. (7) pct. 2 lit. a) C. proc. pen. coroborate cu prevederile art. 597 alin. (7) C. proc. pen., Înalta Curte va admite contestația formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr. 42 din 8 martie 2019 a Curții de Apel București, secția I penală, pronunțată în Dosarul nr. x/2016.

Va desființa sentința penală atacată și, în rejudecare, va respinge, ca inadmisibilă, contestația la executare formulată de Biroul Executări Penale al secției I penale a Curții de Apel București, prin judecătorul delegat, împotriva Sentinței penale nr. 267/F din data de 28 decembrie 2018, pronunțată de Curtea de Apel București, secția I penală, în Dosarul nr. x/2016.

În temeiul dispozițiilor art. 425^1 alin. (7) pct. 1 lit. b) C. proc. pen., va respinge, ca nefondate, contestațiile formulate de inculpații A., B. și C. și de părțile responsabile civilmente SC D. SRL, SC E. SA și SC F. SA împotriva aceleiași sentințe penale.

În temeiul art. 275 alin. (3) C. proc. pen., cheltuielile judiciare ocazionate de soluționarea contestației formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție vor rămâne în sarcina statului.

În temeiul art. 275 alin. (2) C. proc. pen., va obliga contestatorii inculpați A., B. și C. și contestatoarele părți responsabile civilmente SC D. SRL, SC E. SA și SC F. SA la plata cheltuielilor judiciare către stat, conform dispozitivului.

Sursa informației: www.scj.ro.

Scopul reparării pagubei produse prin infracțiune și garantarea executării cheltuielilor judiciare. Înființarea popririi asiguratorii asupra conturilor aparținând părților responsabile civilmente was last modified: martie 3rd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.