Regulamentul de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele de cadastru şi carte funciară – modificări (OANCPI nr. 1207/2020)

30 apr. 2020
Vizualizari: 6569
Art. 84 alin. (3) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (modificat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 84, alin. (3) prevedea:

„(3) Prima înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară pentru imobilele a căror suprafață rezultată din măsurători este mai mică decât suprafața din acte se realizează în baza documentației cadastrale și a declarației pe propria răspundere a proprietarului dată în fața persoanei autorizate cu privire la identificarea imobilului măsurat. În situația în care proprietarul este decedat și încă nu s-a emis certificatul de moștenitor, declarația va fi dată de cel interesat, care își va dovedi îndreptățirea prin certificatul de calitate de moștenitor”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 84, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) Prima înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară pentru imobilele a căror suprafață rezultată din măsurători este mai mică decât suprafața din acte se realizează în baza documentației cadastrale și a declarației pe propria răspundere a proprietarului dată în fața persoanei autorizate cu privire la identificarea imobilului măsurat. În situația în care proprietarul este decedat și încă nu s-a emis certificatul de moștenitor, declarația va fi dată de cel interesat, care își va dovedi îndreptățirea prin anexa nr. 24 la Ordinul ministrului finanțelor publice și al ministrului administrației și internelor nr. 2.052 bis/1.528/2006”.

 

Art. 86 alin. (2^1) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (introdus prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 86,  după alin. (2) se introduce un nou alineat, alin. (2^1), cu următorul conținut:

„(2^1) În situația în care mai există un singur imobil dintr-o tarla care nu a fost înscris în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, planul de încadrare în tarla va fi însoțit de tabelul parcelar, fără a mai fi necesară întocmirea planului parcelar”.

 

Art. 86 alin. (3) și alin. (6) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (modificat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 86, alin. (3) și alin. (6) prevedeau:

„(3) Planul de încadrare în tarla este întocmit în format analogic și digital, este semnat de persoana autorizată, de proprietar sau de deținătorul legal și vizat de președintele comisiei locale de fond funciar.

(…)

(6) Mențiunea «Imobil înregistrat în planul cadastral fără localizare certă datorită lipsei planului parcelar» se radiază în baza referatului întocmit de inspector și aprobat de inginerul șef, cu ocazia recepției planului parcelar”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 86, alin. (3) și alin. (6) se modifică și vor avea următorul conținut:

„(3) Planul de încadrare în tarla și tabelul parcelar, după caz, se întocmesc în format analogic și digital, se semnează de persoana autorizată, de proprietar sau de deținătorul legal și se vizează de președintele comisiei locale de fond funciar.

(…)

(6) Mențiunea «Imobil înregistrat în planul cadastral fără localizare certă datorită lipsei planului parcelar» se radiază în baza referatului întocmit de inspector și aprobat de inginerul-șef, în următoarele situații:

a) după recepția planului parcelar de către oficiul teritorial;

b) după înscrierea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a tuturor imobilelor dintr-o tarla, în condițiile prevăzute la art. 86 alin. (21);

c) la înscrierea în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a construcțiilor edificate în baza autorizației de construire în cazul imobilelor care au trecut din extravilan în intravilan”.

 

Art. 86 alin. (7) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (introdus prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 86,  după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul conținut:

„(7) Pentru imobilele situate în extravilan, în lipsa planului parcelar, operațiunea de repoziționare a imobilelor înscrise fără localizare certă este permisă și va fi efectuată la cerere, cu acordul proprietarilor, fără modificarea suprafeței, cu păstrarea mențiunii «Imobil înregistrat în planul cadastral fără localizare certă datorită lipsei planului parcelar»”.

 

Art. 89 lit. f) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 89, lit. f) prevedea:

„Documentația pentru înscrierea dezmembrămintelor dreptului de proprietate privată, cuprinde:

(…)

f) Copia extrasului de carte funciară pentru informare, după caz;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 89, lit. f) se abrogă.

 

Art. 96 lit. g) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 96, lit. g) prevedea:

„Documentația cadastrală de înscriere a unei construcții definitive pe un teren înscris în cartea funciară conține:

(…)

g) copia extrasului de carte funciară pentru informare;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 96, lit. g) se abrogă.

 

Art. 97 din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (modificat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 97 prevedea:

„Art. 97

La înscrierea construcțiilor persoana autorizată specifică numărul de niveluri, anul construirii, suprafața construită la sol și suprafața construită desfășurată. Aceste date vor fi menționate în planul de amplasament și delimitare a imobilului, la pct. B «Date referitoare la construcții», coloana «Mențiuni», iar în documentația în format digital în câmpurile specifice din secțiunea «date textuale ale construcției»”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 97 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 97

(1) La înscrierea construcțiilor persoana autorizată specifică numărul de niveluri, anul construirii, suprafața construită la sol și suprafața construită desfășurată. Aceste date vor fi menționate în planul de amplasament și delimitare a imobilului, la pct. B «Date referitoare la construcții», coloana «Mențiuni», iar în documentația în format digital în câmpurile specifice din secțiunea «date textuale ale construcției».

(2) Pentru construcțiile edificate fără acte doveditoare ale dreptului de proprietate, persoana autorizată specifică numărul de niveluri, suprafața construită la sol și suprafața construită desfășurată”.

 

Art. 99 alin. (1) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (modificat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 99, alin. (1) prevedea:

„(1) Pentru construcțiile înscrise în sistemul integrat de cadastru și carte funciară fără acte doveditoare ale dreptului de proprietate, în situația în care se solicită ulterior intabularea dreptului de proprietate, operațiunea se efectuează pe flux integrat, cu întocmirea de către persoana fizică autorizată a unei documentații în format digital”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 99, alin. (1) se modifică și va avea următorul conținut:

„(1) Pentru construcțiile înscrise în sistemul integrat de cadastru și carte funciară fără acte doveditoare ale dreptului de proprietate, în situația în care se solicită ulterior intabularea dreptului de proprietate, operațiunea se efectuează pe flux integrat, fără documentație cadastrală, în baza adeverinței sau a certificatului de atestare a edificării construcției ori, după caz, a certificatului de atestare fiscală, emise în condițiile Legii cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioar”.

 

Art. 99 alin. (2) lit. d) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 99 alin. (2), lit. d) prevedea:

„(2) Cererea de recepție și înscriere va fi însoțită de:

(…)

d) copia extrasului de carte funciară pentru informare;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 99 alin. (2), lit. d) se abrogă.

 

Art. 104 alin. (1) lit. f) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 104 alin. (1), lit. f) prevedea:

„(1) Documentația cadastrală de modificare a limitei/limitelor imobilului conține:

(…)

f) copiile extraselor de carte funciară pentru informare;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 104 alin. (1), lit. f) se abrogă.

 

Art. 106 alin. (1) lit. f) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 106 alin. (1), lit. f) prevedea:

„(1) Documentația cadastrală de modificare a suprafeței imobilului înscris în cartea funciară, conține:

(…)

f) copia extrasului de carte funciară pentru informare;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 106 alin. (1), lit. f) se abrogă.

 

Art. 107 din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (modificat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 107 prevedea:

„Art. 107

Modificarea în plus a suprafeței imobilului situat în intravilan cu un procent de până la 15% inclusiv față de suprafața înscrisă în cartea funciară se realizează în baza documentației cadastrale de modificare a suprafeței, care conține suplimentar următoarele documentele:

a) declarația autentică a proprietarului în cazul imobilului împrejmuit și materializat prin elemente stabile în timp;

b) declarația autentică a proprietarului și procesul-verbal de vecinătate, semnat de către proprietarii imobilului vecin cu limita nematerializată cu gard sau cu limita care nu este delimitată de un detaliu stabil în timp (canal, curs de apă, drum etc.) – în cazul imobilului neîmprejmuit sau parțial împrejmuit”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 107 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 107

(1) Modificarea în plus a suprafeței imobilului situat în intravilan cu un procent de până la 2% inclusiv față de suprafața înscrisă în cartea funciară se realizează în baza documentației cadastrale de modificare a suprafeței și a declarației autentice a proprietarului.

(2) Modificarea în plus a suprafeței imobilului situat în intravilan cu un procent între 2% și 15% inclusiv față de suprafața înscrisă în cartea funciară se realizează în baza documentației cadastrale de modificare a suprafeței, care conține suplimentar următoarele documente:

a) declarația autentică a proprietarului;

b) procesul-verbal de vecinătate întocmit în condițiile art. 84”.

 

Art. 108 din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (modificat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, art. 108 prevedea:

„Art. 108

Modificarea în plus a suprafeței imobilului situat în extravilan cu un procent de până la 5% inclusiv față de suprafața înscrisă în cartea funciară, se realizează în baza documentației cadastrale de modificare a suprafeței care conține suplimentar următoarele documentele, după caz:

a) declarația autentică a proprietarului – în zonele de aplicare a legilor proprietății, dacă există plan parcelar recepționat de oficiul teritorial;

b) declarația autentică a proprietarului și procesul verbal de vecinătate, semnat de către proprietarii imobilului vecin cu limita nematerializată cu gard sau cu limita care nu este delimitată de un detaliu stabil în timp (canal, curs de apă, drum, etc.) în cazul imobilului neîmprejmuit sau parțial împrejmuit, situat în zonele foste necooperativizate, pentru care nu s-au emis titluri de proprietate”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, art. 108 se modifică și va avea următorul conținut:

„Art. 108

Modificarea în plus a suprafeței imobilului situat în extravilan cu un procent de până la 5% inclusiv față de suprafața înscrisă în cartea funciară se realizează în baza documentației cadastrale de modificare a suprafeței care conține suplimentar următoarele documente, după caz:

a) declarația autentică a proprietarului – în zonele de aplicare a legilor proprietății, dacă există plan parcelar recepționat de oficiul teritorial;

b) procesul-verbal de vecinătate întocmit în condițiile art. 84, în cazul imobilelor situate în zonele foste necooperativizate, pentru care nu s-au emis titluri de proprietate”.

 

Art. 111 alin. (2) lit. f) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 111 alin. (2), lit. f) prevedea:

„(2) Documentația cadastrală de actualizare a categoriei de folosință/destinației conține:

(…)

f) copia extrasului de carte funciară pentru informare;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 111 alin. (2), lit. f) se abrogă.

 

Art. 113 alin. (3) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (modificat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 113, alin. (3) prevedea:

„(3) Modificarea geometriei poate duce la modificarea suprafeței imobilului cu un procent de până la +/– 2% din suprafața măsurată înscrisă în cartea funciară, caz în care se aplică inclusiv dispozițiile privitoare la modificarea suprafeței imobilului”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 113, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

„(3) În situația în care prin repoziționarea imobilului se modifică și suprafața acestuia, cu un procent de până la +/-2% din suprafața măsurată înscrisă în cartea funciară, documentația cadastrală de repoziționare va conține și declarația pe propria răspundere a proprietarului prin care acesta consimte la modificarea suprafeței imobilului”.

 

Art. 113 alin. (3^1) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (introdus prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 113,  după alin. (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul conținut:

„(3^1) Repoziționarea se poate realiza ori de câte ori este nevoie, dar o singură dată și cu modificarea suprafeței imobilului cu un procent de până la +/- 2% din suprafața măsurată înscrisă în cartea funciară, ulterior nemaifiind posibilă modificarea suprafeței imobilului respectiv”.

 

Art. 116 alin. (7) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (introdus prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 116,  după alin. (6) se introduce un nou alineat, alin. (7), cu următorul conținut:

„(7) Prevederile alin. (5) sunt aplicabile și cu prilejul conversiei geometriei imobilelor care au făcut obiectul documentațiilor cadastrale întocmite în sistem local”.

 

Art. 119 alin. (1) lit. f) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 119 alin. (1), lit. f) prevedea:

„(1) Documentația cadastrală de actualizare a altor informații tehnice cu privire la imobil conține:

(…)

f) copia extrasului de carte funciară pentru informare;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 119 alin. (1), lit. f) se abrogă.

 

Art. 135 alin. (2) lit. g) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 135 alin. (2), lit. g) prevedea:

„(2) Documentația cadastrală de dezlipire/alipire conține:

(…)

g) copia extrasului de carte funciară pentru informare sau copia cărții funciare;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 135 alin. (2), lit. g) se abrogă.

 

Art. 141 lit. f) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 141, lit. f) prevedea:

„Documentația cadastrală de apartamentare conține:

(…)

f) copia extrasului de carte funciară pentru teren cu construcție;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 141, lit. f) se abrogă.

 

Art. 144 lit. f) din Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară (abrogat prin OANCPI nr. 1207/2020)

 

Vechea reglementare

 

În vechea reglementare, la art. 144, lit. f) prevedea:

„Documentația cadastrală de subapartamentare UI/alipire UI conține:

(…)

f) copia extrasului/extraselor de carte funciară al/ale ui;”.

 

Noua reglementare

 

Potrivit noii reglementări, la art. 144, lit. f) se abrogă.

Regulamentul de avizare, recepție și înscriere în evidențele de cadastru și carte funciară – modificări (OANCPI nr. 1207/2020) was last modified: aprilie 30th, 2020 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.