Raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici. Competenţa materială de soluţionare a litigiilor în primă instanţă

7 nov. 2023
Vizualizari: 590
  • Codul Administrativ: art. 536
  • Legea nr. 554/2004: art. 10 alin. (1)
  • NCPC: art. 133 pct. 2
  • NCPC: art. 135
  • O.G. nr. 83/2001: art. 11^4 alin. (1)

Prin cererea de chemare în judecată înregistrată la data de 03.10.2022 pe rolul Tribunalului Vaslui, reclamantul A. în contradictoriu cu pârâta Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București a solicitat instanței anularea deciziei Comisiei de soluționare a contestațiilor – concursul de ofițeri de politie – specialitatea permise si examinări din data de 13.09.2022; validarea rezultatelor concursului din data de 10.09.2022; numirea reclamantului în funcția de ofițer de poliție – funcționar public cu statut special în cadrul S.R.P.C.I.V. Neamț, numirea reclamantului într-o funcție similară vacantă din cadrul S.R.P.C.I.V. Vaslui, iar în subsidiar suspendarea producerii efectelor juridice ale rezultatelor concursului, până la soluționarea cauzei.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 530 din 2 februarie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

II. Considerentele Înaltei Curți asupra conflictului negativ de competență.

Înalta Curte de Casație și Justiție, sesizată cu stabilirea regulatorului de competență, în conformitate cu dispozițiile art. 135 din C. proc. civ., republicat, analizând obiectul cauzei deduse judecății și dispozițiile legale incidente, va stabili competența de soluționare a cauzei în favoarea Curții de Apel Iași – secția de contencios administrativ și fiscal.

2.1. Argumente de fapt și de drept relevante

Înalta Curte constată că, în cauză, ne aflăm în fața unui conflict negativ de competență tipic, întrucât dispozițiile art. 133 pct. 2 din C. proc. civ., republicat, dispun că există conflict de competență când două sau mai multe instanțe și-au declinat reciproc competența de a judeca același proces.

Problema de drept care a generat conflictul negativ de competență privește norma de drept aplicabilă situației deduse judecății, din perspectiva competenței materiale de soluționare a cauzei, instanțele aflate în conflict exprimând opinii diferite cu privire la obiectul dedus judecății, în sensul că acesta vizează sau nu raportul de serviciu al funcționarului public.

Înalta Curte reține că pârâta Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București (organ de specialitate al administrației publice centrale, cu persoanlitate juridică, potrivit dispozițiilor art. 11^4 alin. (1) din O.G. nr. 83/2001) a organizat la data de 10.09.2022 un concursul pentru ocuparea funcțiilor vacante de ofițer de poliție prin încadrare directă, din sursă externă, în cadrul Serviciilor Publice Comunitare Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ale mai multor județe, printre care și județul Vaslui, unde reclamantul era încadrat în funcția de agent principal de poliție.

Înalta Curtea amintește că în materia raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici, competența materială de soluționare a litigiului în primă instanță revine secțiilor de contencios administrativ și fiscal ale tribunalelor, potrivit dispozițiilor exprese ale art. 536 din Codul administrativ care precizează: „cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al funcționarului public sunt de competența secției de contencios administrativ și fiscal a tribunalului cu excepția situațiilor pentru care este stabilită expres prin lege competența altor instanțe”.

În speță însă, nu se poate reține incidența dispozițiilor art. 536 din Codul administrativ, anterior referite, întrucât litigiul nu se referă la raporturile reclamantului născute din funcția de agent principal de poliție în care este încadrat, ci vizează legalitatea unui concurs pentru ocuparea unor funcții vacante de ofițer de poliție, din sursă externă.

Faptul că reclamantul are deja calitatea de funcționar public cu statut special este nerelevant și nu este în măsură să atrage competența specială prevăzută de art. 536 din Codul administrativ. Nu se poate reține că participarea la un concurs de ocupare a unei funcții publice se subsumează, prin însăși finalitatea urmărită de candidat, noțiunii de naștere a raportului juridic al funcționarului public.

Așa fiind, având în vedere faptul că obiectul pricinii de față nu vizează raportul de serviciu al funcționarului public pentru a fi incidente dispozițiile speciale ale art. 536 din Codul administrativ, Înalta Curtea reține că se aplică cu precădere dispozițiile de drept comun ale art. 10 alin. (1) din Legea nr. 554/2004, potrivit căruia: „(…)litigiile privind actele administrative emise sau încheiate de autoritățile publice centrale, (…) se soluționează în fond de secțiile de contencios administrativ și fiscal ale curților de apel, dacă prin lege organică specială nu se prevede altfel”.

Raportat la obiectul cererii de chemare în judecată prin care se solicită anularea unui act administrativ emis de o autoritate publică centrală (decizia Comisiei de soluționare a contestațiilor la concursul de ofițeri de politie din data de 13.09.2022), respectiv Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor București, competența materială de soluționare a cauzei revine curții de apel.

2.2. Temeiul legal al soluției adoptate asupra conflictului de competență

Pentru considerentele expuse, în temeiul art. 135 alin. (1) și (4) C. proc. civ., Înalta Curte va stabili competența de soluționare a cauzei, în primă instanță, în favoarea Curții de Apel Iași – secția de contencios administrativ și fiscal.

Sursa informației: www.scj.ro.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II
Raporturile de serviciu ale funcționarilor publici. Competența materială de soluționare a litigiilor în primă instanță was last modified: noiembrie 6th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.