Proiect de candidat pentru funcţia de membru al CSM – judecător Bogdan Alex ARGHIR, Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti

25 mart. 2022
Vizualizari: 978

Sunt Alex ARGHIR, licențiat al Facultății de Drept a Universității București, absolvent al Institutului Național al Magistraturii (INM), judecător stagiar la Judecătoria Vălenii de Munte, apoi judecător definitiv la Judecătoria Sectorului 2 București de mai bine de 10 ani, unde am fost numit purtător de cuvânt și am fost ales în colegiul de conducere, după care am exercitat funcția de președinte al secției civile.

Prin concurs, am ocupat pentru două mandate funcția de președinte al Judecătoriei Sectorului 2 București, funcție pe care o exercit și în prezent, iar prin aceeași modalitate am obținut gradele profesionale de tribunal și curte de apel.

Tot prin concurs, am devenit coordonator de practică, respectiv formator colaborator în cadrul INM la catedra „Drept civil. Aspecte specifice litigiilor cu profesioniști” și la catedra „Drept civil. Drept procesual civil”.

Am aprofundat interesul pentru leadership și management judiciar prin participarea și absolvirea unor programe dedicate: Lideri pentru Justiție (KAS România); International Visitor Leadership Program (Departamentul de Stat al SUA) și Young Leaders Program (Aspen România).

Dintr-o altă perspectivă, sunt membru al Asociației LiderJust și am contribuit la implementarea mai multor proiecte („Busolă în carieră″, „Leadership cu atitudine”, „LiderJust café”, „Forum regional Do it now generation of justice”), respectiv am participat în calitate de protagonist la documentarul „Oamenii Dreptății. În dialog cu Liana Alexandru”.

Dincolo de aceste linii directoare ale activității desfășurate până în prezent, am convingerea fermă că principiile și valorile care mă ghidează sunt non negociabile, întrucât busola morală asigură calea dreaptă în profesie. Astfel, cred și promovez valori precum echilibru, profesionalism, integritate, onestitate, responsabilitate, curaj, asumare, transparență, dialog constructiv, respect, lucru în echipă, bună-credință și consens rezonabil.

Mărturisesc faptul că profesia de judecător o exercit cu pasiune și responsabilitate, rolul de formator mă îmbogățește profesional și personal, la fel cum implementarea principiilor leadership-ului judiciar reprezintă o constantă în activitatea mea, în timp ce implicarea într-o organizație non-guvernamentală mă ajută să contribui la binele social.

Motivația candidaturii

Cred cu tărie că nimeni nu deține monopolul problemelor și soluțiilor din justiție, la fel cum am serioase rezerve în privința existenței unor „oameni providențiali”. În același timp, nu îmi sunt deloc străine anumite lipsuri sau erori, însă învăț din orice situație cu care mă confrunt și sunt recunoscător pentru oportunitățile ivite.

Am convingerea că transformarea sustenabilă a sistemului judiciar constituie un obiectiv național, iar vremea experimentelor nu mai poate continua, astfel că armonizarea proiectelor, cooperarea loială, dialogul constructiv și consensul rezonabil constituie premisele pe care le am în vedere pentru atingerea acestui obiectiv.

Or, cultura dialogului aproape că a dispărut, iar consensul nu pare că poate fi atins decât atunci când este împărtășită o anumită opinie, în timp ce decuplarea organismului care are misiunea de a garanta independența de cei a căror independență trebuie garantată este de natură a vulnerabiliza major sistemul judiciar. În mod subsecvent, putem observa că dacă există o capacitate diminuată de a colabora într-un organism colegial, atunci calitățile individuale dovedite în timp se estompează, iar rezultatele obținute sunt îndoielnice.

Polarizarea excesivă, etichetarea, radicalizarea opiniilor, atacurile personale, ego-ul nemărginit, gestionarea defectuoasă a dezacordului sau discrepanța dintre vorbe și fapte ori inconsecvența au constituit germenii instaurării unui sentiment de neîncredere în garantul independenței justiției și au cauzat o fractură serioasă în cadrul sistemului judiciar.

Fără a ignora ierarhia funcțională inerentă oricărui sistem judiciar, am convingerea fermă că judecătorii de judecătorie nu sunt mai puțin judecători decât cei de la tribunale, curți de apel sau Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), iar independența lor nu este cu nimic mai prejos decât cea a celorlalți judecători de la nivelele superioare, la fel cum nevoile, lipsurile, doleanțele sau obiectivele sunt esențialmente aceleași, recunoscând, însă, și diferențele specifice.

Or, dincolo de împrejurarea că, statistic vorbind, judecătorii de judecătorie, aflându-se la baza ierarhiei instanțelor, sunt nu doar cei mai numeroși (2.313 posturi din totalul de 5.067, reprezentând 45,64%), dar înfăptuiesc mai bine de 68% din actul de justiție la nivel național, potrivit datelor din STATIS central aferente anului 2021, interesul lor este același cu interesul colegilor de la instanțele ierarhic superioare: garantarea reală a independenței de către organismul care are această funcție constituțională. Cum putem obține așa ceva?

Prin echilibru, bună-credință, comunicare constructivă și prioritizarea interesului general, prin transparență și cooperare loială, predictibilitate și prezență activă, curaj și asumare, iar nu în ultimul rând prin divergențe gestionate eficient pentru a atinge un consens rezonabil.

În acest context, cui îi acordăm mandatul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) pentru a îndeplini funcția constituțională de garant al independenței justiției?

Mandatul se exercită în interesul sistemului judiciar și pentru atingerea unor obiective care privesc interesul general.

Mandatul nu este acordat „în alb”, iar încrederea conferită de colegii judecători are în vedere deopotrivă viziunea propusă și omul care se străduiește să o implementeze.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În aceste împrejurări, îndrăznesc să cred că experiența dobândită și expertiza dovedită până în prezent ca judecător sau președinte de judecătorie, respectiv ca formator sau membru într-o organizație non-guvernamentală, precum și trăsăturile personale ar putea constitui repere apte să vă convingă că sunt demn de încrederea pe care, cu deferență, sper să mi-o acordați.

Astfel, vă propun să construim împreună, prin curaj, echilibru, implicare, vot, exigențe, propria corectitudine, asumare și colaborare loială sistemul de justiție pe care ni-l dorim noi, cei care înfăptuim justiția, și pe care îl așteaptă întreaga societate.

Proiectul integral poate fi consultat aici.

Proiect de candidat pentru funcția de membru al CSM – judecător Bogdan Alex ARGHIR, Judecătoria Sectorului 2 București was last modified: martie 28th, 2022 by Bogdan Alex Arghir

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice