Instrucţiunile privind recrutarea, selecţia, formarea profesională şi evoluţia în cariera militară în Armata României – modificări (OMApN nr. 8/2018)

23 ian. 2018
Vizualizari: 5406
Art. 26 din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificate prin OMApN nr. 8/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 26 prevedea:

„Pentru documentele solicitate în copie, după confruntarea cu documentele originale, copiile respective se certifică, pentru conformitate, pe fiecare pagină, de către ofițerul/subofițerul recrutor”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 26 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Pentru documentele solicitate în copie, după confruntarea cu documentele originale, copiile respective se certifică pentru conformitate, pe fiecare pagină, de către ofițerul/subofițerul recrutor; candidații pot prezenta copii certificate, la solicitarea acestora, de către instituțiile care dețin documentul original”.

 

Art. 34 lit. e) din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificate prin OMApN nr. 8/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 34 lit. e) prevedea:

„Procesul de recrutare cuprinde următoarele etape principale:

(…)

e) punerea la dispoziția candidatului a fișei de examinare medicală și îndrumarea acestuia privind modalitatea de efectuare a vizitei medicale;”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 34, lit. e) se modifică și va avea următorul cuprins:

„e) consilierea candidatului privind modalitatea de efectuare a examinării medicale și înmânarea adeverinței necesare unității sanitare militare;”.

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale
Art. 34 alin. (2) lit. g) din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificate prin OMApN nr. 8/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 34 lit. g) prevedea:

„g) desfășurarea interviului de cunoaștere, pe parcursul căruia se reverifică îndeplinirea criteriilor de recrutare și existența tuturor documentelor, se fac recomandări și se completează, de către candidat, cererea de înscriere la unitatea/instituția de învățământ militar/centrele de instruire/unitățile de instrucție și arma sau serviciul și specialitatea militară pentru care optează;”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 34, lit. g) se modifică și va avea următorul cuprins:

„g) completarea de către candidat a cererii de înscriere, concomitent cu reverificarea îndeplinirii criteriilor de recrutare și existenței tuturor documentelor în dosarul de candidat;”.

 

Art. 35 din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificat prin OMApN nr. 8/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 35 prevedea:

„Birourile informare-recrutare și instituțiile de învățământ militar informează candidații despre posibilitatea reorientării lor către o altă unitate/instituție de învățământ militar de cel mult același nivel, în conformitate cu calendarul admiterii în unitățile/instituțiile de învățământ militar ori către programele de formare profesională inițială a soldaților și gradaților profesioniști, în cazul respingerii la selecție sau la concursul de admitere”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 35 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Birourile informare-recrutare, centrele zonale de selecție și orientare și instituțiile de învățământ militar informează candidații despre posibilitatea reorientării lor către o altă unitate/instituție de învățământ militar de cel mult același nivel, în conformitate cu calendarul admiterii în unitățile/instituțiile de învățământ militar, ori către programele de formare profesională inițială a soldaților și gradaților profesioniști, în cazul respingerii la selecție sau la concursul de admitere”.

 

Art. 36 alin. (1) din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificate prin OMApN nr. 8/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 36 alin. (1) prevedea:

„(1) Examinarea medicală a candidaților se efectuează o singură dată, pe tot parcursul unui an de recrutare, pe baza fișei de examinare medicală, eliberată în condițiile prevăzute la art. 27 alin. (1)”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 36, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Examinarea medicală a candidaților se efectuează o singură dată și este valabilă, pe tot parcursul unui an de recrutare, pe baza fișei de examinare medicală, eliberată în condițiile prevăzute la art. 27 alin. (1); prin excepție, candidații pentru profesia de soldat/gradat profesionist pot fi examinați medical de două ori pe parcursul unui an de recrutare, în situația în care timpul scurs de la efectuarea examinării medicale până la data începerii repartizării acestora depășește 6 luni calendaristice”.

 

Art. 40 lit. g) din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificate prin OMApN nr. 8/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 40 lit. g) prevedea:

„Candidații care au dosarul de candidat finalizat sunt planificați pentru susținerea probelor/testelor de selecție în cadrul centrelor zonale de selecție și orientare, respectând următoarea procedură:

(…)

g) birourile informare-recrutare eliberează, la cererea candidaților, adeverințe de participare la selecție”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 40, lit. g) se modifică și va avea următorul cuprins:

„g) birourile informare-recrutare eliberează, la cererea candidaților, adeverințe din care să rezulte că au fost planificați la selecție”.

 

Art. 42 alin. (1^2) din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificat prin OMApN nr. 8/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 42, după alin. (1^1) se introduce un nou alineat, alin. (1^2), cu următorul cuprins:

„(1^2) Urmașii personalului armatei decedat și copiii personalului armatei încadrat în gradul I, II sau III de invaliditate ca urmare a participării la acțiuni militare pot fi repartizați/încadrați, la cerere, pe posturi vacante de soldat/gradat profesionist, prin suplimentarea Planului de recrutare în funcție de posibilitățile financiare puse la dispoziție prin buget, dacă îndeplinesc condițiile de recrutare, sunt declarați «Admis» la probele de selecție și există astfel de posturi vacante în unități militare din garnizoanele solicitate”.

 

Art. 42 alin. (2), (3) și (6) din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificate prin OMApN nr. 8/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 42 alin. (2), (3) și (6) prevedeau:

„(2) Dosarele candidaților prevăzuți la alin. (1) conțin documente doveditoare ale împrejurărilor decesului/producerii invalidității, iar pe copertă, la rubrica «Mențiuni suplimentare», se specifică situația candidatului, respectiv dacă acesta optează pentru instituțiile de învățământ militar preuniversitar sau universitar, după caz.

(3) Dosarele prevăzute la alin. (2) sunt înaintate, după finalizare, de către birourile informare-recrutare, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, Direcției management resurse umane, pentru avizare, în vederea înscrierii fără examen.

(…)

(6) Candidații care nu îndeplinesc condițiile de înscriere fără examen pot continua parcurgerea etapelor de selecție și admitere, conform normelor în vigoare”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 42, alin. (2), (3) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Dosarele candidaților prevăzuți la alin. (1)-(12) conțin documente doveditoare ale împrejurărilor decesului/producerii invalidității, iar pe copertă, la rubrica «Mențiuni suplimentare», se specifică situația candidatului, respectiv dacă acesta optează pentru instituțiile de învățământ militar preuniversitar/universitar sau pentru posturile de soldat/gradat profesionist, după caz.

(3) Dosarele prevăzute la alin. (2) sunt înaintate, după finalizare, de către birourile informare-recrutare, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare, Direcției generale management resurse umane, pentru avizare.

(…)

(6) Candidații care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi transferați/înscriși fără examen la instituțiile de învățământ militar, precum și cei care nu îndeplinesc condițiile pentru a fi repartizați/încadrați pe posturi vacante de soldat/gradat profesionist pot continua parcurgerea etapelor de selecție și admitere, conform normelor în vigoare”.

 

Art. 42 alin. (7^1) și (7^2) din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificate prin OMApN nr. 8/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 42, după alin. (7) se introduc două noi alineate, alin. (7^1) și (7^2), cu următorul cuprins:

„(7^1) După primirea rezultatelor de la centrele zonale de selecție și orientare, birourile informare-recrutare înaintează la Direcția personal și mobilizare situația candidaților declarați «Admis» la selecție, cu opțiunile fiecărui candidat privind garnizoanele/unitățile militare unde dorește să fie repartizat/încadrat, în vederea inițierii demersurilor pentru identificarea posturilor vacante bugetate pentru care candidații îndeplinesc criteriile de recrutare și selecție, împreună cu structurile care au unități militare în subordine în garnizoanele solicitate.

(7^2) După identificarea postului, candidatul completează cererea de înscriere la biroul informare-recrutare, în scopul introducerii acesteia în dosarul de candidat, iar repartizarea/încadrarea acestuia pe postul solicitat se va face concomitent cu repartizarea celorlalți candidați la centrul zonal de selecție și orientare desemnat, în vederea parcurgerii programului de formare profesională inițială specific soldaților și gradaților profesioniști”.

 

Art. 49, partea introductivă a alin. (1) din Instrucțiunile privind cariera militară în Armata României (modificate prin OMApN nr. 8/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 49 alin. (1) prevedea:

„(1) După ce au fost declarați «Admis» la selecția din centrele zonale de selecție și orientare, următoarele categorii de candidați efectuează examinări medicale și/sau psihologice speciale, astfel:

a) candidații la programele de formare inițială în cadrul cărora se desfășoară activități aeronautice militare, precum și candidații pentru profesia de soldat și gradat profesionist în specialitatea militară «forțe pentru operații speciale», la Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială «General doctor aviator Victor Anastasiu»;

b) candidații pentru profesia de ofițer sau maistru militar în Forțele Navale, indiferent de arma și specialitatea militară, la Centrul de Medicină Navală din Constanța;

c) candidații pentru profesia de soldat și gradat profesionist în specialitatea militară «scafandri» sau cei care vor fi ambarcați, la Centrul de Medicină Navală din Constanța;

d) candidații care optează pentru arme sau servicii și specialități militare pentru care este necesară deținerea/obținerea permisului/brevetului de conducere auto efectuează examinările psihotehnice specifice în laboratoarele psihotehnice ale Ministerului Apărării Naționale”.

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 49, partea introductivă a alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) După ce au fost declarați «Admis» la selecția din centrele zonale de selecție și orientare sau, după caz, la colegiile naționale militare, următoarele categorii de candidați efectuează examinări medicale și/sau psihologice speciale, astfel:”.

Instrucțiunile privind recrutarea, selecția, formarea profesională și evoluția în cariera militară în Armata României – modificări (OMApN nr. 8/2018) was last modified: ianuarie 23rd, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.