Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru modificarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților și programelor educative, de asistență psihologică și asistență socială din locurile de deținere

18 nov. 2021
Vizualizari: 305

Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin privind modificarea și completarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților și programelor educative, de asistență psihologică și asistență socială din locurile de deținere aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 1322/C/2017.

Propunerile, sugestiile și opiniile cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris, pe adresa Ministerului Justiției sau la adresa de e-mail: dean@just.ro.

Redăm, în continuare, principalele prevederi ale Proiectului:

Art. I − Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților și programelor educative, de asistență psihologică și asistență socială din locurile de deținere aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, aprobat prin Ordinul Ministrului Justiției nr. 1322/C/2017, publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 432 din 12 iunie 2017, se modifică și se completează, după cum urmează:

1. La articolul 3, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Selecția persoanelor private de libertate, în vederea includerii în demersurile de reintegrare socială, se realizează în condiții nediscriminatorii și are la bază nevoile, riscurile și resursele individuale identificate în procesul obiectiv de evaluare multidisciplinară și prioritizarea intervenției.”.

2. La articolul 4 alineatul (1), litera b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) caracteristicile individuale, nevoile și resursele educative, psihologice și sociale ale persoanelor private de libertate;”.

3. La articolul 11, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Programele și activitățile opționale sunt demersurile care, prin obiectivele stabilite, răspund nevoilor și riscurilor, utilizând resursele individuale identificate, persoanele condamnate având posibilitatea de a opta pentru participarea la cel puțin unul dintre acestea.”.

4. Articolul 13 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Demersurile educative, de asistență psihologică și asistență socială sunt incluse în oferta de programe și activități care este adusă la cunoștința persoanelor private de libertate în perioada de carantină și observare, prin mijloacele de informare disponibile în mod constant la nivelul locului de deținere.”.

5. La articolul 14, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Programele educative, de asistență psihologică și asistență socială reprezintă demersurile structurate, constituite din ansamblul activităților care utilizează metode și tehnici specifice fiecărui domeniu de intervenție, orientate spre compensarea nevoilor sau riscurilor identificate, din perspectiva comportamentului infracțional, precum și din valorificarea resurselor individuale, în vederea creșterii șanselor de asumare a unui mod de viață independent și prevenirea recidivei.”.

6. La Titlul II, titlul Capitolului II se modifică și va avea următorul cuprins:

„Activitățile și programele desfășurate cu minorii, tinerii, femeile și persoanele cu dizabilități”.

7. La articolul 19, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Din perspectiva intervenției educative, psihologice și sociale, sunt considerate persoane cu cerințe speciale de asistență și protecție, minorii, tinerii, femeile și persoanele cu dizabilități.”.

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

8. La articolul 23 alineatul (1), litera a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„a) cunoașterea și evaluarea inițială a nevoilor, riscurilor și resurselor individuale ale persoanelor private de libertate, din perspectivă educativă, psihologică și socială, în vederea formulării recomandărilor de specialitate; pentru persoanele condamnate, acestea sunt consemnate în planul individualizat și fundamentează propunerile pentru intervenția specializată și stabilirea regimului de executare a pedepsei privative de libertate.”.

9. La articolul 23, după litera a) se introduce o litera nouă literă, lit. a¹) cu următorul cuprins:

„a¹) includerea în activități și programe pentru echilibrarea psihocomportamentală, compensarea deficitului educațional, orientarea profesională, și consolidarea relațiilor cu familia;”.

(…)

Pentru mai multe detalii cu privire la Proiect și Referatul de aprobare, vă rugăm să accesați sursa informației.

Sursa informației

Vezi și Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru modificarea Ordinului comun nr. 2907/C/2340/2020 privind stabilirea tarifelor pentru plata interpreților și traducătorilor autorizați

Ministerul Justiției. Proiect: Ordin pentru modificarea Regulamentului privind organizarea și desfășurarea activităților și programelor educative, de asistență psihologică și asistență socială din locurile de deținere was last modified: noiembrie 18th, 2021 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.