JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Majorare salarială. Act adiţional la contractul individual de muncă. Modalităţile actului juridic

19 feb. 2019
Vizualizari: 22
  • Legea nr. 287/2009 privind Codul civil rep.: art. 1266-1269

Aplicând regulile comune de interpretare a contractului statornicite de art. 1266-1269 C. civ., nu se poate nega natura de act adițional la contractul individual de muncă a înțelegerii intervenite între părți, o astfel de calificare fundamentându-se pe acordul de voințe suficient de clar exprimat în preambulul actului, înțelegerea încheiată reprezentând o anexă la contractul individual de muncă. Odată calificat actul juridic analizat, operațiunea subsecventă aplicabilă în procesul de determinare și clarificare a conținutului contractului, a clauzelor sale, în scopul stabilirii drepturilor și obligațiilor născute din acesta, privitor la care există un litigiu între părțile contractante, o constituie stabilirea regimului juridic aplicabil actului analizat, în sensul aplicării regulilor generale sau, dimpotrivă, a celor specifice anumitor tipuri de contracte. De regulă, contractul individual de muncă este un contract pur și simplu, dar, cu toate acestea, el nu este incompatibil cu prevederea unui termen suspensiv sau extinctiv ca modalitate de afectare a actului juridic. Transpusă în practică, această regulă se traduce prin aceea că dreptul reclamantului de a beneficia de majorarea salarială și obligația corelativă a angajatorului de a-i achita retribuția majorată se nasc și sunt valabile din chiar momentul încheierii actului juridic, dar drepturile nu încep să se exercite și obligațiile nu devin exigibile decât din momentul împlinirii termenului suspensiv.

(Curtea de Apel Timișoara, Secția litigii de muncă și asigurări sociale, Decizia civilă nr. 95 din 19 februarie 2019, rezumată de judecător Camelia Lucaciuc)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Majorare salarială. Act adițional la contractul individual de muncă. Modalitățile actului juridic was last modified: mai 7th, 2024 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.