Legea nr. 149/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale

2 iul. 2018
Vizualizari: 8964
Art. 3 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 3 prevedea:

„Art. 3

Regulamentul privind descrierea și modul de acordare a Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, pentru fiecare categorie, precum și modelul desenat al semnului onorific sunt prevăzute în anexele nr. 1 și 2 care fac parte integrantă din prezenta lege”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 3  se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 3

Regulamentul privind descrierea și modul de acordare a Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniști și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, pentru fiecare categorie, precum și modelul desenat al semnului onorific sunt prevăzute în anexele nr. 1 și 2, care fac parte integrantă din prezenta lege”.

 

Art. 4 alin. (1^1) din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (introdus prin Legea nr. 149/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4, după alin. (1)  se introduce un nou alineat, alin. (1^1), cu următorul conținut:

(1^1) În Ministerul Apărării Naționale, Semnul onorific În Serviciul Patriei se conferă soldaților și gradaților profesioniști prin ordin al șefului Statului Major al Apărării sau, după caz, al directorului general al Direcției generale de informații a apărării”.

 

Art. 4 alin. (3) din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

În vechea reglementare, la art. 4, alin. (3) prevedea:

„(3) Propunerile nominale pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei se trimit miniștrilor, respectiv conducătorilor instituțiilor centrale autonome prevăzute la art. 1 până la data de 31 august a fiecărui an, iar numărul celor ce vor fi decorați, până la data de 1 iunie a aceluiași an”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 4, alin. (3) se modifică și va avea următorul conținut:

(3) Propunerile nominale pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei se trimit miniștrilor, respectiv conducătorilor instituțiilor prevăzute la alin. (1) și (11) până la data de 31 august a fiecărui an, iar numărul celor care îndeplinesc condițiile, până la data de 1 iunie a aceluiași an”.

 

Art. 5 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 5 prevedea:

„Art. 5

Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, se poate conferi în număr nelimitat”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 5 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 5

Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniștiși pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, se poate conferi în număr nelimitat”.

 

Art. 6 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 6 prevedea:

„Art. 6

Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, se conferă pentru:

a) 15 ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale;

b) 20 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale;

c) 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 6 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 6

(1) Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniștiși pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, se conferă pentru: 

a) 15 ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale;

b) 20 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale;

c) 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale.

(2) Prin activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale se înțelege perioada cumulată în care persoanele prevăzute la alin. (1) au calitatea de: 

a) maistru militar, subofițer, funcționar public cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, în activitate;

b) militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/polițist de frontieră angajat cu contract/soldat și gradat voluntar/soldat și gradat profesionist, în activitate”.

 

Art. 10 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 10 prevedea:

„Art. 10

Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, se instituie în locul vechiului Ordin Meritul Militar și al Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiștri militari și subofițeri, în conformitate cu prevederile Legii nr. 29/2000”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 10

Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniștiși pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, se instituie în locul vechiului Ordin Meritul Militar și al Semnului onorific În Serviciul Armatei pentru maiștri militari șisubofițeri, în conformitate cu prevederile Legii nr. 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, republicată”.

 

Art. 12 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 12 prevedea:

„Art. 12

Maiștrii militari, subofițerii și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, decorați cu Ordinul Meritul Militar, instituit în anul 1954, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei și cu Semnul onorific În Serviciul Patriei, beneficiază de prevederile Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 12 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 12

Maiștrii militari, subofițerii, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, decorați cu Ordinul Meritul Militar, instituit în anul 1954, cu Semnul onorific În Serviciul Armatei și cu Semnul onorific În Serviciul Patriei, beneficiază de prevederile Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Titlul anexei nr. 1 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, titlul anexei nr. 1 prevedea:

„Regulament privind descrierea și modul de acordare a Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, titlul anexei nr. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

Regulament privind descrierea și modul de acordare a Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniștiși pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri”.

 

Art. 2 din anexa nr. 1 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 2  din anexa nr. 1 prevedea:

„Art. 2

Semnul onorific În Serviciul Patriei se poate acorda maiștrilor militari, subofițerilor și funcționarilor publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, pentru:

a) 15 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale;

b) 20 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale;

c) 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 2  din anexa nr. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 2

Semnul onorific În Serviciul Patriei se poate acorda maiștrilor militari, subofițerilor, soldaților și gradaților profesioniști și funcționarilor publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, pentru: 

a) 15 ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale;

b) 20 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale;

c) 25 de ani de activitate în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale”.

 

Art. 7 din anexa nr. 1 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 7  din anexa nr. 1 prevedea:

„Art. 7

Pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei, maiștrii militari, subofițerii și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

a) să aibă o vechime în domeniile apărării, ordinii publice și siguranței naționale de 15, 20 sau 25 de ani de activitate;

b) să aibă rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregătirea profesională, evidențiate prin calificative de cel puțin «bun» în aprecierile de serviciu din ultimii 4 ani premergători anului în care urmează să li se confere Semnul onorific În Serviciul Patriei”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 7  din anexa nr. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 7

Pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei, maiștrii militari, subofițerii, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, trebuie să îndeplinească următoarele condiții: 

a) să aibă o vechime în domeniile apărării, ordinii publice și securității naționale de 15, 20 sau 25 de ani de activitate;

b) să aibă rezultate meritorii în îndeplinirea atribuțiilor și în pregătirea profesională, evidențiate prin calificative de cel puțin «bun» sau «bine», după caz, în aprecierile de serviciu din ultimii 4 ani premergători anului în care urmează să li se confere Semnul onorific În Serviciul Patriei”.

Legea nr. 149/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale was last modified: iulie 2nd, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.