Legea nr. 149/2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice şi securităţii naţionale

2 iul. 2018
Vizualizari: 8939
Art. 8 lit. a)-b) din anexa nr. 1 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, la art. 8  din anexa nr. 1, lit. a)-b) prevedeau:

„Pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei nu se iau în calcul:

a) la vechimea în activitate, timpul în care maiștrii militari și subofițerii în activitate și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, au fost condamnați cu suspendare condiționată a executării pedepsei ori au fost condamnați cu executarea acesteia, cu excepția cazurilor în care, în urma rejudecării cauzei, instanța competentă a pronunțat achitarea;

b) anii din ultimii 4 ani premergători anului în care urmează să se confere Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștrii militari, subofițerii și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, dacă în această perioadă cei în cauză au obținut calificative anuale inferioare calificativului «bun»”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 8  din anexa nr. 1, lit. a)-b) se modifică și vor avea următorul conținut:

„Pentru conferirea Semnului onorific În Serviciul Patriei nu se iau în calcul:

a) la vechimea în activitate, timpul în care maiștrii militari, subofițerii, soldații și gradații profesioniști în activitate și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, au fost condamnați cu suspendare condiționată a executării pedepsei ori au fost condamnați cu executarea acesteia, cu excepția cazurilor în care, în urma rejudecării cauzei, instanța competentă a pronunțat achitarea;

b) anii din ultimii 4 ani premergători anului în care urmează să se confere Semnul onorific În serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniști și funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, dacă în această perioadă cei în cauză au obținut calificative anuale inferioare calificativului «bun» sau «bine», după caz”.

 

Art. 10 din anexa nr. 1 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 10  din anexa nr. 1 prevedea:

„Art. 10

(1) Pentru maiștrii militari, subofițerii și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, îndreptățiți să li se confere Semnul onorific În Serviciul Patriei, durata activității în armată se calculează până la data de 31 august a anului în care sunt propuși să primească însemnul.

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

(2) Fac obiectul propunerilor de acordare a Semnului onorific În Serviciul Patriei inclusiv maiștrii militari, subofițerii și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, care au îndeplinit condițiile de primire a însemnului și au fost trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raportul de serviciu pentru motive neimputabile lor, până la data emiterii ordinului sau deciziei, după caz, prin care se acordă Semnul onorific În Serviciul Patriei”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 10 din anexa nr. 1 se modifică și va avea următorul conținut:

Art. 10

(1) Pentru maiștrii militari, subofițerii, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, îndreptățiți să li se confere Semnul onorific În Serviciul Patriei, durata activității în armată se calculează până la data de 31 august a anului în care sunt propuși să primească însemnul. 

(2) Fac obiectul propunerilor de acordare a Semnului onorific În Serviciul Patriei inclusiv maiștrii militari, subofițerii, soldații și gradații profesioniști și funcționarii publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri, care au îndeplinit condițiile de primire a însemnului și au fost trecuți în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raportul de serviciu pentru motive neimputabile lor, până la data emiterii ordinului sau deciziei, după caz, prin care se acordă Semnul onorific În Serviciul Patriei”.

 

Titlul anexei nr. 2 din Legea nr. 574/2004 privind Semnul onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și pentru funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri (modificat prin Legea nr. 149/2018)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, titlul anexei nr. 2 prevedea:

„Modelul desenat al Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri și funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri”.

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, titlul anexei nr. 2 se modifică și va avea următorul conținut:

Modelul desenat al Semnului onorific În Serviciul Patriei pentru maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniști și funcționari publici cu statut special, cu grade profesionale echivalente cu gradele de maiștri militari și subofițeri”.

 

Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat

 

Art. 81 alin. (1^1)-(1^2) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat (introdus prin Legea nr. 149/2018)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 81, după alin. (1), se introduc două noi alineate, alin. (1^1)-(1^2), cu următorul conținut:

(1^1) Pensionarii militari pot beneficia de drepturile prevăzute la alin. (1) lit. a) prin atribuirea de bilete, în condițiile legii, după cum urmează: 

a) gratuit – pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare avizat de comisia de expertiză medico-militară, pe baza propunerilor formulate de medicul specialist din cadrul spitalului din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pe lângă care funcționează acesta;

b) cu suportarea de către beneficiar a unei contribuții bănești de maximum 50% din valoarea biletului, potrivit criteriilor șicondițiilor stabilite prin ordin al ministrului apărării naționale, cu excepția celor prevăzuți la lit. a).

(1^2) Numărul biletelor de tratament balnear și de recuperare, inclusiv al celor care se acordă gratuit, potrivit actelor normative cu caracter reparatoriu, condițiile și modul de acordare, precum și modul de distribuire sau de decontare a acestora se stabilesc prin hotărâre a Guvernului”.

Legea nr. 149/2018 pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul apărării, ordinii publice și securității naționale was last modified: iulie 2nd, 2018 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.