Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă – modificări (O.U.G. nr. 95/2017)

15 dec. 2017
Vizualizari: 4932
Art. 48 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 48 alin. (2) prevedea:

„(2) Contribuția pentru asigurările sociale de stat și contribuția pentru asigurările sociale de sănătate se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj și se virează caselor de asigurări respective de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 48, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Contribuția pentru asigurările sociale de stat se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj și se virează caselor de asigurări respective de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă”.

 

Art. 73^1 alin. (5) lit. b) și c) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 73^1 alin. (5) lit. b) și c) prevedeau:

„(5) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) și (2):

(…)

b) absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani;

c) absolvenții care la data solicitării dreptului urmează o formă de învățământ;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 73^1 alin. (5), lit. b) și c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„b) absolvenții care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, cu excepția situației în care, pentru persoanele respective, acești angajatori au încheiat contracte individuale de muncă pe perioada vacanțelor, în condițiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților, cu modificările ulterioare, indiferent dacă au beneficiat sau nu de stimulent financiar;

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

c) absolvenții care în perioada cuprinsă între data absolvirii și data solicitării dreptului au fost admiși în unul dintre nivelurile de învățământ, conform prevederilor legale”.

 

Art. 73^1 alin. (6) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 73^1 alin. (6) prevedea:

„(6) Persoanele care beneficiază de prima de încadrare egală cu valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării, prevăzută la alin. (1), au dreptul la menținerea primei acordate și în situația în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la primul angajator și se încadrează, în termen de 30 de zile, la un alt angajator, în condițiile în care încadrarea în muncă la cel de-al doilea angajator se realizează în aceleași condiții, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 73^1, alin. (6) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(6) Persoanele care beneficiază de prima prevăzută la alin. (1) au dreptul la menținerea primei acordate și în situația în care, în perioada de 12 luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la angajatorul la care s-au încadrat în muncă și se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleași condiții, respectiv cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 12 luni”.

 

Art. 73^2 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 73^2 alin. (1) prevedea:

„(1) Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 73^2, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Șomerii înregistrați la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, de cel puțin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizație de șomaj, în situația în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, beneficiază de o primă de activare în valoare de 500 lei, neimpozabilă”.

 

Art. 75^1 alin. (4) lit. h)-k) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 75^1 alin. (4), după lit. g) se introduc patru noi litere, lit. h)-k), cu următorul cuprins:

„h) persoanele care dețin în proprietate sau coproprietate o locuință în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localitățile învecinate acesteia, precum și persoanele al căror soț, a căror soție, ai căror copii aflați în întreținere sau orice altă persoană care împreună cu acestea constituie o familie în sensul art. 2 din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare, după caz, dețin în proprietate sau coproprietate o locuință în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localitățile învecinate acesteia, în cazul primei de încadrare;

i) persoanele care dețin în proprietate sau coproprietate o locuință în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localitățile învecinate acesteia, precum și persoanele al căror soț, a căror soție, ai căror copii aflați în întreținere sau orice altă persoană care împreună cu acestea constituie o familie în sensul art. 2 din Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, după caz, dețin în proprietate sau coproprietate o locuință în localitatea în care persoana își schimbă domiciliul sau își stabilește reședința sau în localitățile învecinate acesteia, ca urmare a încadrării în muncă, în cazul primei de instalare;

j) persoanele cărora angajatorul sau autoritățile administrației publice locale sau centrale le asigură transportul sau le suportă cheltuielile aferente acestuia, în cazul primei de încadrare;

k) persoanele cărora angajatorul sau autoritățile administrației publice locale sau centrale le asigură locuință de serviciu sau suportarea cheltuielilor aferente chiriei din fonduri ale angajatorului sau fonduri publice, în cazul primei de instalare”.

 

Art. 76^3 alin. (3), lit. a^1) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 76^3 alin. (3), după lit. a) se introduce o nouă literă, litera a^1), cu următorul cuprins:

„a^1) persoanele al/a căror soț/soție a beneficiat de prima de relocare sau de una dintre primele prevăzute la art. 74 și 75, în ultimele 36 de luni premergătoare solicitării primei de relocare;”.

 

Art. 76^3 alin. (3) lit. g) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 76^3 alin. (3) lit. g) prevedea:

„(3) Nu beneficiază de prima de relocare:

g) persoanele care dețin în proprietate sau coproprietate o altă locuință în localitatea în care își schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința sau în localitățile învecinate acesteia, ca urmare a încadrării în muncă”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 76^3 alin. (3), lit. g) se modifică și va avea următorul cuprins:

„g) persoanele care dețin în proprietate sau coproprietate o locuință în localitatea în care se încadrează în muncă sau în localitățile învecinate acesteia, precum și persoanele al căror soț, a căror soție, ai căror copii aflați în întreținere sau orice altă persoană care împreună cu acestea constituie o familie în sensul art. 2 din Legea nr. 416/2001, cu modificările și completările ulterioare, după caz, dețin în proprietate sau coproprietate o locuință în localitatea în care persoana își schimbă domiciliul sau își stabilește reședința sau în localitățile învecinate acesteia, ca urmare a încadrării în muncă”.

 

Art. 77 lit. c) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 77 lit. c) prevedea:

„Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor se realizează prin:

(…)

c) acordarea unor facilități”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 77, lit. c) se abrogă.

 

Art. 77^2, alin. (2) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 77^2 alin. (2) prevedea:

„(2) Cuantumul lunar al subvenției acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul șomerilor este:

a) în perioada 1 aprilie-31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referință;

b) în perioada 1 noiembrie-31 martie, valoarea indicatorului social de referință, la care se adaugă contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajatori, aferente acestuia”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 77^2, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Cuantumul lunar al subvenției acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul șomerilor este:

a) în perioada 1 aprilie-31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data încadrării în muncă;

b) în perioada 1 noiembrie-31 martie, valoarea indicatorului social de referință, în vigoare la data încadrării în muncă, la care se adaugă contribuția asiguratorie pentru muncă datorată de angajatori, aferentă acestuia”.

 

Art. 80 alin. (3) lit. b) și c) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 80 alin. (3) lit. b) și c) prevedeau:

„(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) și (2):

(…)

b) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă cu absolvenții instituțiilor de învățământ, cu excepția situației în care pentru persoanele respective au beneficiat de stimulent financiar în condițiile Legii nr. 72/2007 privind stimularea încadrării în muncă a elevilor și studenților, cu modificările ulterioare;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 80 alin. (3), lit. b) și c) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„b) angajatorii care în ultimii 2 ani au fost în raporturi de muncă cu absolvenții instituțiilor de învățământ, cu excepția situației în care pentru persoanele respective au fost încheiate contracte individuale de muncă pe perioada vacanțelor, în condițiile Legii nr. 72/2007, cu modificările ulterioare, indiferent dacă au beneficiat sau nu de stimulent financiar;

c) angajatorii la care calitatea de administrator/asociat este deținută de una sau mai multe persoane fizice sau juridice care au calitatea de administrator/asociat la alți angajatori care au beneficiat de cel puțin una dintre facilitățile prevăzute la alin. (1) și (2), precum și la art. 85, pentru persoanele în situația cărora raporturile de muncă cu angajatorul care a beneficiat de facilități au încetat prin demisie sau ca urmare a acordului părților, conform prevederilor legale, în ultimii 2 ani;”.

 

Art. 84^1 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 84^1 alin. (1) prevedea:

„(1) Angajatorii care, după îndeplinirea obligației prevăzute la art. 83 alin. (1), mențin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenții încadrați în condițiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuțiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane și virate, conform legii”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 84^1, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Angajatorii care, după îndeplinirea obligației prevăzute la art. 83 alin. (1), mențin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenții încadrați în condițiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuției asiguratorii pentru muncă datorate de angajatori pentru aceste persoane și virate, conform legii”.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă – modificări (O.U.G. nr. 95/2017) was last modified: decembrie 18th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.