Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă – modificări (O.U.G. nr. 95/2017)

15 dec. 2017
Vizualizari: 4925
Art. 95 alin. (1^5) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 95 alin. (1^5) prevedea:

„(1^5) În cazul în care suma cuvenită, prevăzută la alin. (14), este mai mare, diferența se recuperează prin intermediul agenției pentru ocuparea forței de muncă județene, respectiv a municipiului București, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în condițiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 95, alineatul (1^5) se abrogă.

 

Art. 113 lit. c) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 113 lit. c) prevedea:

„Constituie contravenție următoarele fapte:

(…)

c) nedepunerea declarației prevăzute la art. 21, pentru perioade ulterioare datei de 1 ianuarie 2011;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 113, lit. c) se abrogă.

 

Art. 113 lit. m) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Noua reglementare

Pachet: Codul administrativ comentat. Explicatii, jurisprudenta, doctrina. Volumul I si Volumul II

Potrivit noii reglementări, la art. 113, după lit. l) se introduce o nouă literă, lit. m), cu următorul cuprins:

„m) neeliberarea documentelor prevăzute de legislația în vigoare de către angajator persoanelor care doresc să beneficieze sau beneficiază de drepturi bănești care se acordă conform prevederilor prezentei legi”.

 

Art. 114 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 114 alin. (1) lit. a) prevedea:

„(1) Contravențiile prevăzute la art. 113 se sancționează după cum urmează:

a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) și j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 114 alin. (1), lit. a) se modifică și va avea următorul cuprins:

„a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h), j) și m), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;”.

 

Art. 114 alin. (1) lit. c)din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 114 alin. (1), lit. c) prevedea:

„(1) Contravențiile prevăzute la art. 113 se sancționează după cum urmează:

(…)

c) cea prevăzută la lit. c), în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificările și completările ulterioare”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 114 alin. (1), lit. c) se abrogă.

 

Alte prevederi din O.U.G. nr. 95/2017

Conform art. III din O.U.G. nr. 95/2017, pentru persoanele care solicită acordarea indemnizației de șomaj după data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență, în vederea determinării sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare prevăzute la art. 39 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, se au în vedere, după caz:

a) pentru perioadele în care persoana a realizat stagiu de cotizare ulterior datei de 1 ianuarie 2018, veniturile care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj prevăzute la art. 39 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, modificat prin respeciva ordonanță de urgență;

b) pentru perioadele în care persoana a realizat stagiu de cotizare anterior datei de 1 ianuarie 2018, veniturile prevăzute la art. 39 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în forma anterioară intrării în vigoare a modificărilor și completărilor aduse prin respectiva ordonanță de urgență.

De asemenea, pentru persoanele prevăzute anterior și care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru șomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare, prevăzută la art. 39 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, se are în vedere venitul lunar declarat în contractul de asigurare pentru șomaj, indiferent dacă perioada asigurată în temeiul acestui contract de asigurare este ulterioară sau anterioară datei de 1 ianuarie 2018.

Potrivit art. IV din O.U.G. nr. 95/2017, pentru persoanele care solicită acordarea indemnizației de șomaj, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, după data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență, în vederea stabilirii stagiului de cotizare în sistemul asigurărilor pentru șomaj sunt aplicabile următoarele dispoziții tranzitorii:

a) pentru perioadele ulterioare datei de 1 ianuarie 2018, prevederile privind stagiul de cotizare în sistemul asigurărilor pentru șomaj ale Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la 1 ianuarie 2018;

b) pentru perioadele anterioare datei de 1 ianuarie 2018, prevederile privind stagiul de cotizare în sistemul asigurărilor pentru șomaj ale Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în forma anterioară intrării în vigoare a modificărilor și completărilor aduse prin respectiva ordonanță de urgență.

Art. V din O.U.G. nr. 95/2017 prevede faptul că persoanele al căror drept la indemnizație de șomaj a fost stabilit înainte de data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență beneficiază de acest drept în cuantumul stabilit sau, după caz, aflat în plată la data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență.

Persoanele pentru care, la data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență, plata indemnizației de șomaj este suspendată în condițiile legii și repunerea în plată a acestui drept se realizează ulterior acestei date beneficiază de dreptul la indemnizație de șomaj în cuantumul stabilit și, după caz, recalculat conform prevederilor legale până la data suspendării plății acestui drept.

Art. VI din O.U.G. nr. 95/2017 dispune faptul că persoanele care solicită acordarea primei de activare prevăzute la art. 732, primelor de mobilitate prevăzute la art. 74 și 75 sau primei de relocare prevăzute la art. 762 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, înainte de data intrării în vigoare a repectivei ordonanțe de urgență, beneficiază de aceste prime în cuantumul și condițiile prevăzute de dispozițiile Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în forma anterioară intrării în vigoare a modificărilor și completărilor aduse prin respectiva ordonanță de urgență.

Persoanele care solicită acordarea primei de activare prevăzute la art. 732, primelor de mobilitate prevăzute la art. 74 și 75 sau primei de relocare prevăzute la art. 762 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, după intrarea în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență, beneficiază de aceste prime în cuantumul și condițiile prevăzute de dispozițiile Legii nr. 76/2002, cu modificările si completările ulterioare, în vigoare la 1 ianuarie 2018, indiferent dacă încadrarea în muncă s-a realizat anterior sau ulterior intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență.

Art. VII din O.U.G. nr. 95/2017 stabilește faptul că angajatorii care, pentru acordarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, au încheiat convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, înainte de data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență, beneficiază de aceste măsuri de stimulare în cuantumul și condițiile prevăzute de dispozițiile Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în forma anterioară intrării în vigoare a modificărilor și completărilor aduse prin respectiva ordonanță de urgență, cu respectarea, pentru perioadele fiscale începând cu anul 2018, a prevederilor art. VIII din O.U.G. nr. 95/2017.

Convențiile încheiate cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, potrivit Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, aflate în derulare la data intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență, își produc efectele în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în forma anterioară intrării în vigoare a modificărilor și completărilor aduse prin respectiva ordonanță de urgență, precum și cu prevederile din cuprinsul acestor convenții, cu excepția prevederilor art. 95 alin. (14) din această lege, care reglementează acordarea măsurilor de stimulare prin deducere din contribuția datorată de angajator la bugetul asigurărilor pentru șomaj, prevederi care în cuprinsul convențiilor respective se consideră modificate în mod corespunzător.

Angajatorii care solicită acordarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, și încheie convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, după data intrării în vigoare arespectivei ordonanțe de urgență, beneficiază de aceste măsuri de stimulare în cuantumul și condițiile prevăzute de dispozițiile Legii nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, în vigoare la 1 ianuarie 2018, indiferent dacă încadrarea în muncă a persoanelor pentru care se încheie convențiile respective s-a realizat anterior sau ulterior intrării în vigoare a respectivei ordonanțe de urgență.

În art. VIII din O.U.G. nr. 95/2017 se prevede faptul că începând cu perioada aferentă anului fiscal 2018, sumele cuvenite pentru măsurile de stimulare a ocupării forței de muncă finanțate din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pentru a căror acordare se prevede, potrivit dispozițiilor legale, încheierea de convenții cu agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene sau a municipiului București, nu se mai deduc de către angajator conform prevederilor legale în vigoare până la data de 1 ianuarie 2018 și prevederilor corespunzătoare din cuprinsul convențiilor încheiate și se acordă de către agențiile pentru ocuparea forței de muncă teritoriale, în condițiile stabilite prin H.G. nr. 174/2002 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, modificată în mod corespunzător ca urmare a modificării și completării Legii nr. 76/2002 prin respectiva ordonanță de urgență.

Conform art. IX din O.U.G. nr. 95/2017, respectiva ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2018.

Până la data prevăzută mai sus, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, la propunerea Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, va modifica în mod corespunzător actele normative elaborate în vederea aplicării Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă – modificări (O.U.G. nr. 95/2017) was last modified: decembrie 18th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.