Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă – modificări (O.U.G. nr. 95/2017)

15 dec. 2017
Vizualizari: 4922
Art. 30 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 30 alin. (1) prevedea:

„(1) Veniturile din alte surse ale bugetului asigurărilor pentru șomaj se constituie, în principal, din dobânzi, majorări pentru neplata la termen a contribuțiilor, restituiri ale creditelor acordate în baza legii, sume reprezentând contravaloarea cursurilor de formare profesională încasată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, penalități, amenzi și orice alte sume încasate potrivit legii la bugetul asigurărilor pentru șomaj”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 30, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Veniturile din alte surse ale bugetului asigurărilor pentru șomaj se constituie, în principal, din dobânzi și penalități de întârziere calculate conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, în limita cotei prevăzute la art. 220^6 alin. (4) lit. b) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, restituiri ale creditelor acordate în baza legii, sume reprezentând contravaloarea cursurilor de formare profesională încasată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, penalități, amenzi și orice alte sume încasate potrivit legii la bugetul asigurărilor pentru șomaj”.

 

[Conform art. 220^6 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal, din contribuția asiguratorie pentru muncă încasată la bugetul de stat se distribuie lunar, până la sfârșitul lunii în curs, o cotă de 20%, care se face venit la Bugetul asigurărilor pentru șomaj].

 

Art. 31 din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 31 prevedea:

„(1) Termenul de depunere a declarației privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale și evidența nominală a persoanelor asigurate, prevăzută de lege, este și termen de plată a contribuțiilor prevăzute la art. 26 și 27.

(2) În caz de neplată a contribuțiilor datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj, se aplică reglementările legale privind executarea creanțelor bugetare”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 31 se abrogă.

 

Art. 32 din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Conferința națională „Prevenirea și combaterea spălării banilor”. Impactul noii legi asupra profesiilor liberale

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 32 prevedea:

„În cazul neachitării contribuțiilor pentru constituirea bugetului asigurărilor pentru șomaj, a majorărilor de întârziere și a penalităților, se aplică, conform legii, măsurile de executare silită, stabilite potrivit prevederilor legale în vigoare privind executarea creanțelor bugetare”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, art. 32 se abrogă.

 

Art. 33 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 33 alin. (1) lit. b) prevedea:

„ (1) Din sursele financiare constituite în cadrul bugetului asigurărilor pentru șomaj se acoperă, în principal, următoarele cheltuieli privind:

(…)

b) plata contribuțiilor pentru asigurări sociale de stat și a contribuțiilor pentru asigurări sociale de sănătate pentru beneficiarii indemnizațiilor de șomaj, stabilite potrivit legii;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 33 alin. (1), lit. b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) plata contribuțiilor pentru asigurări sociale de stat pentru beneficiarii indemnizațiilor de șomaj, stabilite potrivit legii”.

 

Art. 34 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 34 alin (2) prevedea:

„(2) Constituie stagiu de cotizare și perioadele pentru care angajatorul este scutit, în condițiile legii, de plata contribuției datorate la bugetul asigurărilor pentru șomaj”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 34, alin. (2) se abrogă.

 

Art. 37 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 37 alin (1) prevedea:

„(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele în care angajații sau, după caz, și angajatorii au datorat contribuții de asigurări pentru șomaj în sistemul asigurărilor pentru șomaj în România, precum și în alte țări, în condițiile stabilite prin acordurile și convențiile internaționale la care România este parte”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 37, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele în care angajații sau, după caz, și angajatorii au datorat contribuții de asigurări pentru șomaj în sistemul asigurărilor pentru șomaj în România, conform legislației naționale, până la data la care aceste contribuții de asigurări pentru șomaj au fost eliminate, și în alte țări, conform legislației din țara respectivă, în condițiile stabilite prin acordurile și convențiile internaționale la care România este parte, precum și perioadele în care persoanele sunt asigurate obligatoriu sau facultativ, în condițiile prezentei legi”.

 

Art. 38 alin. (1) lit. k) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 38 alin. (1) lit. k) prevedea:

„(1) Indemnizația de șomaj se acordă persoanelor prevăzute la art. 17, la cerere, după caz, de la data:

(…)

k) încetării activității desfășurate exclusiv în baza unui raport juridic, altul decât cele de natura celor prevăzute la lit. a)-e) și lit. g) și h), în considerarea căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția individuală de asigurări pentru șomaj;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 38 alin. (1), lit. k) se modifică și va avea următorul cuprins:

„k) încetării contractului de mandat, a contractului de management sau, după caz, a raportului juridic în considerarea căruia s-au realizat venituri de natura celor prevăzute la art. 19 lit. h) și i);”.

 

Art. 39 alin. (2), lit. b) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 39 alin. (2), lit. b) prevedea:

„(2) Cuantumul indemnizației de șomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar și în mod diferențiat, în funcție de stagiul de cotizare, după cum urmează:

(…)

b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 39 alin. (2), lit. b) se modifică și va avea următorul cuprins:

„b) suma prevăzută la lit. a), la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea, asupra mediei veniturilor care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare”.

 

Art. 39 alin. (2^1) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 39, după alin. (2) se introduce un nou alineat, alineatul (2^1), cu următorul cuprins:

„(2^1) Veniturile care constituie baza de calcul al indemnizației de șomaj, prevăzute la alin. (2) lit. b), se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi și se declară prin Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, prevăzută de Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare”.

 

Art. 42 alin. (2) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 42 alin. (2) prevedea:

„ (2) Nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care, la data solicitării dreptului, urmează o formă de învățământ”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 42, alin. (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) Nu beneficiază de indemnizație de șomaj absolvenții care, la data solicitării dreptului, au fost admiși sau urmează cursurile unei forme de învățământ, organizate și/sau acreditate, după caz, în condițiile legii”.

 

Art. 44 lit. b) și g) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 44 lit. b) și g) prevedeau:

„Încetarea plății indemnizațiilor de șomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:

(…)

b) la data când realizează, din activități autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referință, în vigoare;

(…)

g) la data îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilă;”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 44, lit. b) și g) se modifică și vor avea următorul cuprins:

„b) la data de întâi a lunii următoare lunii în care a realizat, din activități autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referință în vigoare;

(…)

g) la data îndeplinirii condițiilor de pensionare pentru limită de vârstă, de la data solicitării pensiei anticipate ori a pensiei anticipate parțiale sau la data când pensia de invaliditate devine nerevizuibilă;”.

 

Art. 47 alin. (1) din Legea nr. 76/2002 (modificată prin O.U.G. nr. 95/2017)

 

Vechea reglementare

În vechea reglementare, art. 47 alin. (1) prevedea:

„(1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru șomaj, precum și orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru șomaj, altele decât cele provenind din contribuții, se recuperează pe baza deciziilor emise de agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulților, care constituie titluri executorii”.


Noua reglementare

Potrivit noii reglementări, la art. 47, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(1) Sumele acordate în mod necuvenit din bugetul asigurărilor pentru șomaj, precum și orice alte debite constituite la bugetul asigurărilor pentru șomaj, altele decât cele provenind din contribuția asiguratorie pentru muncă, se recuperează pe baza deciziilor emise de agențiile pentru ocuparea forței de muncă sau, după caz, de centrele regionale de formare profesională a adulților, care constituie titluri executorii”.

Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă – modificări (O.U.G. nr. 95/2017) was last modified: decembrie 18th, 2017 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.