Lansarea de carte Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural

1062       0

[Cum a fost] Lansarea lucrării „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural. Volum dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural” 📅 31 mai 2018 București [Cum a fost] Lansarea lucrării „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural. Volum dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural”

Data 31 mai 2018
Locația Bookfest (Pavilionul expozitional Romexpo, Scena Arena, Pavilion B2)

Update 2 iunie 2018: Cum a fost

Joi, 31 mai 2018, ora 17.00, la Bookefest 2018, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Pavilionul B2 al Romexpo) a avut loc lansarea lucrării „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural”, volum recent apărut la Editura Academiei Române și Editura Universul Juridic, dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural. Coordonată de domnul Mircea Duțu, director al Institutului de Cercetări Juridice ”Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, domnul Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, avându-i coautori pe doamna procuror Elena Giorgiana Hosu, domnul Andrei Duțu și domnul procuror Gheorghe Bocșan, lucrarea prezintă cadrul de reglementare și jurisprudența în materie a instanțelor judecătorești din România.

La lansare au luat cuvântul domnul Andrei Pleșu, fost ministru al Culturii, care a semnat „Un cuvânt de însoțire” al lucrării, domnul Mircea Duțu, domnul Augustin Lazăr și domnul Ovidiu Predescu, în calitate de moderator.

Astfel, în deschidere, domnul Ovidiu Predescu, moderatorul evenimentului, a arătat care este miza științifică a acestui volum, apărut la Editura Academiei Române și Editura Universul Juridic și dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural, respectiv prefigurarea unei noi ramuri de drept, dreptul patrimoniului cultural și natural, corelativă atât unui nou domeniu de reglementare, cât și unei discipline de cercetare de sine stătătoare.

În continuare a vorbit domnul Andrei Pleșu, care a apreciat că lucrarea reprezintă „prima autostradă dedicată Centenarului”. „Problema patrimoniului nu este arzătoare, este dramatică”, a  subliniat domnul Andrei Pleșu, exemplificând pericolul în care se află unele monumente.

De asemenea, acesta a remarcat că „patrimoniul cultural și național reprezintă climatul vieții noastre cotidiene și în același timp un simptom al identității noastre”. „După apariția acestei lucrări nimeni nu va mai putea spune că nu există un ghid, un îndreptar al comportamentului față de patrimoniu”, a adăugat acesta.

Luând cuvântul la eveniment, domnul Mircea Duțu a arătat că prin realizarea acestei lucrări s-au deschis porțile unui nou domeniu de cercetare juridică, cu sorginte în reglementări internaționale în domeniu, bine statornicite.

„E un început absolut necesar, o nouă poartă spre Europa și spre valorile occidentale”, a apreciat domnul Mircea Duțu, subliniind că „volumul transmite și o altă idee, aceea că orice generație are îndatorirea de a păstra în stare de echilibru patrimoniul cultural și natural”.

Potrivit comunicatului oficial al PÎCCJ, apărarea și protecția patrimoniului cultural și natural ca obligație a generațiilor succesive a fost evidențiată și de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a arătat în acest sens importanța majoră a profesioniștilor în domeniu.

„Această lucrare ne spune că avem o rețea de profesioniști. România nu a dus niciodată lipsă de profesioniști, ei trebuie doar lăsați să lucreze. Avem deja procurori și polițiști specializați, precum și un grup de cercetători în domeniul patrimoniului”, a spus domnul Augustin Lazăr.

Totodată, acesta a prezentat categoriile de infracțiuni împotriva patrimoniului, astfel cum sunt acestea relevate de jurisprudența națională prezentată în lucrare.

De asemenea, procurorul general a evidențiat preocuparea majoră a Ministerului Public pentru promovarea justiției restaurative la rang de cultură instituțională: „După aplicarea legii penale ca ultima ratio, trebuie să existe preocuparea pentru măsurile preventive”, a mai punctat domnul Augustin Lazăr.

La finalul manifestării, domnul procuror general a transmis un mesaj de încredere în magistrații Ministerului Public și anvergura lor culturală, prezentându-l pe domnul procuror Daniel Oltean, din cadrul DIICOT – Serviciul teritorial Târgu Mureș, care a primit în cadrul Galei UNITER din acest an premiul pentru „Cea mai bună piesă a anului 2017”, piesă intitulată „50 de secunde” și care urmează să fie publicată la Editura UNITEXT a UNITER.

„Spațiul în care lucrăm e un spațiu care are legătură cu oamenii, cu dramele lor, de aici importanța găsirii umanului în procesul penal și importanța pentru magistrat a contactului pe care trebuie să-l aibă cu cultura”, a spus în încheiere domnul procuror Daniel Oltean.

Sursa informației

Nu în ultimul rând, cu privire la această lansare într-un comunicat precedent, PÎCCJ a menționat că lucrarea este a treia carte apărută ca urmare a colaborării între Ministerul Public și Institutul de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, după „Apărarea mediului și a fondului forestier prin dreptul penal”, coordonată de Augustin Lazăr și Mircea Duțu și apărută în 2016, și „Ministerul Public – istorie și perspective”, coordonată de Augustin Lazăr, Mircea Duțu și Ovidiu Predescu, ce a apărut în 2017.

Sursa informației

Galeria foto a evenimentului

Sursa foto: www.mpublic.ro


Joi, 31 mai 2018, va avea loc lansarea lucrării „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural. Volum dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural”.

Lansarea va avea loc în cadrul Bookfest, la Pavilionul expozitional Romexpo, Scena Arena, Pavilion B2, începând cu ora 17.00, la eveniment urmând să ia parte cei trei coordonatori ai lucrării: domnul prof. univ. dr. Mircea Duțu, domnul prof. univ. dr. Augustin Lazăr, Procuror General al României și domnul prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, vicepreședinte al Uniunii Juriștilor din România, precum și autorii: doamna Elena Giorgiana Hosu, domnul Andrei Duțu și domnul Gheorghe Bocșan.

De asemenea, va participa la această lansare și domnul Andrei Pleșu.

Astfel, referitor la contextul apariției acestei lucrări, printr-o semnificativă coincidență, 2018 este marcat deopotriva ca Anul european al patrimoniului cultural și cel al Centenarului Marii Uniri, actul desăvârșirii statului național unitar român din 1918.

Dintr-o asemenea perspectivă aniversară, dar mai ales sub presiunea emergenței unei problematici specifice tot mai stringente și mai importante, cu un caracter relativ unitar și care cere intervenția dreptului, s-a născut ideea unei construcții teoretice, plasată sub efigia protecției juridice a patrimoniului cultural și natural.

Un drept al patrimoniului cultural și natural, pe cale a se configura și în Romania, căruia o primă schița i se prezintă prin această lucrare și care are raporturi strânse, până la confundare, în unele privințe, cu dreptul mediului, fără a putea ignora elementele comune, indisociabile de dreptul culturii și dreptul urbanismului.

***

 

Comandă lucrarea „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural. Volum dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural”

Cu privire la această publicație, Andrei Pleșu spune: „Nu mă așteptam, deci, să descopăr cum un corp de elită al științelor juridice autohtone găsește interes, timp și o riguroasă expertiză, pentru a se dedica, într-un context sumbru și agitat, unui monumental efort de lămurire și reglementare a temeiului și a procedurilor fără de care protecția juridică a patrimoniului cultural și natural nu poate fi eficientă. Am fost încântat, în plus, să pot răsfoi o lucrare solidă, un tratat, de natură să ilustreze la superlativ istoria jurisprudenței naționale și, îndrăznesc să spun, europene”.

[Cum a fost] Lansarea lucrării „Protecția juridică a patrimoniului cultural și natural. Volum dedicat Centenarului Marii Uniri și Anului european al patrimoniului cultural” was last modified: iunie 2nd, 2018 by Universul Juridic

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor: