JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Tentativă de omor. Recidivă postexecutorie. Caracterul peremptoriu al termenului de declarare a apelului. Imposibilitatea majorării întinderii pretenţiilor civile în apel

31 mai 2018
Vizualizari: 16
  • Cod de procedură penală: art. 20 alin. (5) lit. b)
  • Cod de procedură penală: art. 408 alin. (1)
  • Cod de procedură penală: art. 410 alin. (1)
  • Cod de procedură penală: art. 421 alin. (1) lit. b) teza IV
  • Cod penal: art. 32 raportat la art. 188 C. pen.
  • Cod penal: art. 371
  • Cod procedură penală: art. 268 alin. (1)

Starea de fapt a fost corect reținută de prima instanță pe baza probelor administrate în cauză coroborată cu declarația de recunoaștere a inculpatului.
Inculpatul a solicitat ca judecarea sa să aibă loc în baza procedurii abreviate, recunoscând în totalitate fapta reținută în sarcina sa. Cererea sa a fost corect admisă de prima instanță, fiind îndeplinite toate cerințele legale.
Curtea a considerat că fapta inculpatului este tipică fiind întrunite atât sub aspect obiectiv, cât și sub aspect subiectiv elementele constitutive ale infracțiunii de tentativă de omor, prevăzută de art. 32 C. pen. raportat la art. 188 C. pen.
Inculpatul a solicitat schimbarea încadrării juridice din infracțiunea de tentativă de omor în infracțiunea de vătămare corporală prevăzută de art. 194 alin. (1) lit. e) C. pen.
În mod corect s a reținut că infracțiunea de tentativă de omor a fost comisă în condițiile recidivei postexecutorii.
Potrivit art. 408 alin. (1) C. pr. pen., sentințele pot fi atacate cu apel, dacă legea nu prevede altfel, iar termenul de declarare a căii de atac este de 10 zile și curge de la comunicarea copiei minutei, conform art. 410 alin. (1) C. pr. pen. Termenul de declarare a apelului este peremptoriu deoarece fixează limitele maxime înăuntrul cărora acest drept poate fi exercitat. Nerespectarea termenului atrage, potrivit art. 268 alin. (1) C. pr. pen., decăderea din exercițiul dreptului și nulitatea actului făcut peste termen.
Majorarea întinderii pretențiilor civile în apel nu este posibilă. Dispozițiile art. 20 alin. (5) lit. b) C. pr. pen. fixează drept termen limită pentru o asemenea solicitare terminarea cercetării judecătorești. Depășirea acestui termen, face ca solicitarea sa să nu mai poată fi analizată în cadrul procesului penal, partea civilă având posibilitatea de a se adresa instanței civile pentru valorificarea pretențiilor civile izvorâte din același fapt ilicit pentru prejudicii produse ulterior.

(Curtea de Apel Oradea, Secția penală și pentru cauze cu minori, decizia penală nr. 286 din 31 mai 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Tentativă de omor. Recidivă postexecutorie. Caracterul peremptoriu al termenului de declarare a apelului. Imposibilitatea majorării întinderii pretențiilor civile în apel was last modified: decembrie 30th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.