JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Rezoluțiunea contractului de vânzare cumpărare pentru neplata prețului. Închiderea procedurii insolvenței debitorului obligaţiei pretins neexecutate. Omisiunea cumpărătorului – creditor de a formula cerere de admitere a creanței și de a se înscrie la masa credală. Inadmisibilitate

28 oct. 2021
Vizualizari: 55
  • C. civ. din 1864: art. 1020
  • C. civ. din 1864: art. 1021
  • Legea nr. 85/2006: art. 62
  • Legea nr. 85/2006: art. 64
  • Legea nr. 85/2006: art. 76

De vreme ce procedura insolvenței a fost finalizată față de debitorul obligației pretins neexecutate, fără ca reclamantul cumpărător să-și fi înscris creanța – constând în diferența prețului vânzării – la masa credală, devin incidente prevederile art. 76 alin. (1) teza a II-a din Legea nr. 85/2006. Aceasta, întrucât nerespectarea cerințelor art. 76 alin. (1) teza I din aceeași lege echivalează cu pierderea calității de creditor la momentul închiderii procedurii insolvenței, ceea ce are drept consecință inadmisibilitatea demersului judiciar prin care se urmărește valorificarea creanței.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 2294 din 28 octombrie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Rezoluțiunea contractului de vânzare cumpărare pentru neplata prețului. Închiderea procedurii insolvenței debitorului obligației pretins neexecutate. Omisiunea cumpărătorului – creditor de a formula cerere de admitere a creanței și de a se înscrie la masa credală. Inadmisibilitate was last modified: noiembrie 25th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.