JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Revizuire. Principiul priorităţii dreptului european. Cerere de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Drept de deducere. Fraudă la regimul TVA. Persoană impozabilă. Principiul neutralităţii

31 ian. 2023
Vizualizari: 46
  • C. fisc.: art. 155^1 alin. (10)

Potrivit jurisprudenței CJUE în hotărârile din Cauzele Tibor Farkas (C-564/15) și Porr Epitesi (C-691/17), dreptul de deducere a TVA trebuie să fie recunoscut și în ipoteze în care operațiunile în discuție nu sunt incluse în sfera de aplicare a TVA, dacă din circumstanțele specifice ale cauzei rezultă că ar fi imposibilă sau extrem de dificilă recuperarea sumei achitate cu titlu de TVA de către cel care a plătit o asemenea sumă, pentru că altfel se aduce atingere principiului neutralității TVA și principiului efectivității. (par. 56, cauza C-564/15)
În virtutea acestei jurisprudențe, pentru ca, prin decizia pronunțată, să se procedeze la analiza judicioasă a principiului neutralității se impuneau a fi analizate de către instanța de recurs trei aspecte esențiale și anume: existența sau inexistența pentru revizuentă a posibilității de recuperare a TVA de la partenerul comercial B.- prin procedeul indicat în decizia atacată, respectiv „corecția facturilor emise în mod eronat, întocmirea documentului specific reglementat de art. 155^1 alin. (10) Codul fiscal și restituirea taxei achitate în baza facturii emise în mod incorect”; dacă operațiunea a fost inclusă în sfera TVA în vederea obținerii unor avantaje fiscale; dacă există riscul uni fraude esențiale și dacă trezoreria a suferit un prejudiciu ca urmare a faptului că această factură a fost emisă în mod eronat.
În lipsa analizei acestor elemente, nu se poate reține de către Înalta Curte analizarea de către instanța de recurs a principiului neutralității prin raportare la situația particulară a revizuentei și circumstanțele concrete ale cauzei.

(ICCJ, Secția de contencios administrative și fiscal, decizia nr. 438 din 31 ianuarie 2023)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Revizuire. Principiul priorității dreptului european. Cerere de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Drept de deducere. Fraudă la regimul TVA. Persoană impozabilă. Principiul neutralității was last modified: noiembrie 13th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.