JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspunderea civilă delictuală. Răspunderea civilă contractuală. Calificarea naturii juridice a răspunderii atrase. Condiția pur  potestativă. Condiţii şi efecte

20 iun. 2017
Vizualizari: 405
  • C. civ. Din 1864: art. 1081-1092
  • C. civ. Din 1864: art.1010
  • C. civ. Din 1864: art.998-1003

Răspunderea civilă – delictuală sau contractuală – este determinată de încălcarea unei obligații. Atunci când obligațiile își au izvorul în contract, încălcarea lor se asociază cu neexecutarea sau executarea defectuoasă a contractului, iar răspunderea civilă este contractuală. Dacă obligația încălcată nu își are izvorul în contract se angajează răspunderea civilă delictuală. Dar, pentru ca încălcarea obligației să reprezinte temei al răspunderii civile delictuale se impune ca nesocotirea să privească o normă a dreptului obiectiv care trasează subiectului activ o anumită conduită.
Cele două forme de răspundere civilă sunt reglementate distinct în Codul civil: în art. 998-1003 răspunderea delictuală, iar în art. 1081-1092 răspunderea pentru neexecutarea obligațiilor contractuale prin obligarea debitorului la daune-interese. Prima reprezintă dreptul comun al răspunderii civile, iar a doua are caracter derogator, special. În consecință, ori de câte ori nu există premisa răspunderii contractuale se vor aplica regulile privitoare la răspunderea delictuală.
Cât privește problema opțiunii între acțiunile fundamentate pe cele două tipuri de răspundere, în practica judiciară s-a conturat regula că, în cazul în care între părți a existat un contract, din a cărui neexecutare au rezultat prejudicii, nu este posibil să se apeleze la răspunderea delictuală, cu excepția cazului în care neexecutarea reprezintă o infracțiune.
Condiția pur potestativă este aceea a cărei realizare depinde exclusiv de voința uneia dintre părți, astfel că obligația asumată sub condiție suspensivă pur potestativă din partea celui care se obligă este nulă (art. 1010 C. civ.), condiția potestativă simplă depinde atât de voința uneia din părți, cât și de un element exterior acesteia și nu antrenează nulitatea obligației.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 1133 din 20 iunie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspunderea civilă delictuală. Răspunderea civilă contractuală. Calificarea naturii juridice a răspunderii atrase. Condiția pur  potestativă. Condiții și efecte was last modified: aprilie 6th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.