JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspundere disciplinară. Părăsirea locului muncii

21 mai 2019
Vizualizari: 19
  • C. muncii: art. 247

Stabilirea existentei unei abateri disciplinare presupune verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de art. 247 alin. 2 C. mun., respectiv existenta unei fapte în legătură cu munca, și care constă într o acțiune sau inacțiune săvârșită cu vinovăție de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractual individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil, ordinele și dispozițiile legale ale conducătorilor ierarhici.
Potrivit art. 43 pct. 8 din Regulamentul intern al angajatorului, salariații au obligația să nu părăsească locul de muncă în timpul programului de lucru, fără aprobarea superiorului ierarhic.
Locul muncii, ca element al contractului de munca, reprezintă zona, spațiul strict determinat, organizat în vederea realizării unei operațiuni, lucrări sau pentru îndeplinirea unei funcții de către angajat. Cu alte cuvinte, locul muncii este locul unde salariatul își desfășoară efectiv activitatea, în acest sens fiind și reglementările la nivelul societății, precum și ansamblul normelor Codului muncii.
Prin urmare, absența intimatului de la locul său efectiv de muncă, fără acordul superiorului ierarhic, nu are caracter justificat, după cum nici deplasarea sa în afara acestuia nu poate fi apreciata ca fiind făcută în interesul serviciului, câtă vreme nu are legătură cu atribuțiile de serviciu, ci cu desfășurarea protestului generat de nemulțumirile legate de contractul colectiv de munca.
Prezenta la locul de muncă trebuie privită nu ca o simplă situare în spațiu, ea fiind intrinsec legată de exercitarea atribuțiilor de serviciu, în considerarea cărora angajatul este remunerat și care constituie o componentă importantă a raportului de muncă.
Prezența la locul de muncă este o obligație generală a oricărui salariat, constituind premisa prestării activităților înscrise în fișa postului, iar părăsirea acestuia sau absența nejustificată au drept consecință nerespectarea disciplinei în muncă și generează premisele declanșării răspunderii disciplinare.

(Curtea de Apel Craiova, Decizia nr. 1501/21.05.2019 – Secția I civilă)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Răspundere disciplinară. Părăsirea locului muncii was last modified: decembrie 28th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.