JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de act autentic de vânzare-cumpărare. Prescripție extinctivă. Întrerupere. Legea aplicabilă. Imobil grevat de dreptul de ipotecă de rang I. Limitarea convențională voluntară a prerogativelor dreptului de proprietate asupra terenului litigios

22 feb. 2018
Vizualizari: 158
  • C. civ. din 1865: art. 948
  • C. civ. din 1865: art. 969
  • Decretul nr. 167/1958: art. 6 alin. (4)

Regimul juridic al prescripției extinctive, inclusiv regimul juridic de invocare a acesteia, este supus, în interpretarea dispozițiilor art. 6 alin. (4) C. civ., dispozițiilor Decretului nr. 167/1958. Astfel, art. 6 alin. (4) C. civ. stipulează că „prescripțiile, decăderile și uzucapiunile începute și neîmplinite la data intrării in vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispozițiilor legale care le-au instituit”. Textul legal evocat conține sintagma „în întregime”, ceea ce rezultă că legea sub imperiul căreia prescripția a început să curgă va guverna atât aspectele de drept material, cât și pe cele de drept procesual referitoare la prescripție, chiar dacă termenul se împlinește după intrarea în vigoare a noului Cod civil.
Cum în cauză nu s-a contestat împrejurarea că promitentul cumpărător a preluat posesia bunului imobil cu acordul promitentului-vânzător din momentul încheierii antecontractului de vânzare – cumpărare, urmează a se reține faptul că, prin predarea posesiei bunului ce face obiectul antecontractului de vânzare-cumpărare, promitentul-vânzător a săvârșit un act de recunoaștere tacită a obligațiilor asumate prin contract, echivalând cu recunoașterea dreptului promitentului-cumpărător, în sensul art. 16 lit. a) din Decret, împrejurare care constituie o cauză de întrerupere a termenului de prescripție.
Limitarea convențională voluntară a prerogativelor dreptului de proprietate asupra terenului litigios, stipulată încă din anul 2008 în toate contractele de garanție imobiliară, cât și în antecontractul de vânzare cumpărare din anul 2009, a fost instituită pentru protejarea unui interes legitim și serios al pârâtului (inițial) SC D. SA Hunedoara, bunul fiind adus în garanție de către promitenta vânzătoare, pentru creditul contractat de reclamantă de la SC D. SA, aceasta din urmă, de altfel, demarând – în calitate de creditor ipotecar – procedura de executare silită a imobilului adus în garanție pentru neexecutarea obligațiilor asumate de către reclamanta debitoare SC B. SRL.
Întrucât clauza convențională stipulată de părțile semnatare ale promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare este menită a ordona raportul juridic născut între părți, în conformitate cu art. 969 C. civ., urmează a se constată că instanța de apel în mod corect a analizat clauza de inalienabilitate din perspectiva efectelor și consecințelor juridice pe care aceasta le generează, clauză care impietează transferul dreptului de proprietate.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 606 din 22 februarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Pronunțarea unei hotărâri judecătorești care să țină loc de act autentic de vânzare-cumpărare. Prescripție extinctivă. Întrerupere. Legea aplicabilă. Imobil grevat de dreptul de ipotecă de rang I. Limitarea convențională voluntară a prerogativelor dreptului de proprietate asupra terenului litigios was last modified: iulie 1st, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.