JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare a unei suprafeţe de teren nedelimitată. Acțiune în prestație tabulară

8 feb. 2018
Vizualizari: 138
  • NCC: art. 1272 alin. 1
  • NCC: art. 1669
  • NCC: art. 1742
  • NCC: art. 879 alin. 5
  • NCC: art. 880

În cazul unei promisiuni bilatarale de vânzare-cumpărare a unei suprafețe de teren încă nedelimitată, promitentul vânzător își asumă și obligația de a contribui, prin toate mijloacele, la delimitarea suprafeței ce face obiectul convenției, în baza art. 1272 alin. 1 C. civ. (contractul valabil încheiat obligă nu numai la ceea ce este expres stipulat, dar și la toate urmările pe care practicile statornicite între părți, uzanțele, legea sau echitatea le dau contractului, după natura lui). Din punct de vedere al părților contractante, dezlipirea unui imobil înscris în cartea funciară, în contextul în care partea ce se desprinde din imobil face obiectul unei promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, reprezintă o obligație de a face asumată de promitentul vânzător, iar conform art. 880 C. civ., operațiunea de dezlipire are ca efect înscrierea în altă carte funciară a unui imobil rezultat din alt imobil (operațiune denumită transcriere). În speță, instanța a decis că este admisibil capătul de cerere privind pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de act autentic de vânzare-cumpărare nu pentru că instanța a fost solicitată să suplinească manifestarea de voință a proprietarului terenului ce refuză să încheie un act juridic unilateral, ci pentru că cererea de dezlipire, prin consecințele tabulare pe care le presupune, poate fi asimilată unei veritabile acțiuni în prestație tabulară, prevăzută de art. 896 C. civ.

(I.C.C.J., s. a II-a civ., decizia nr. 281 din 8 februarie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Promisiunea bilaterală de vânzare-cumpărare a unei suprafețe de teren nedelimitată. Acțiune în prestație tabulară was last modified: iulie 10th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.