JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Promisiune bilaterală de vânzare. Acțiune în pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract. Rolul instanței în complinirea unor cerințe legale în cursul judecății

4 feb. 2021
Vizualizari: 32
  • Legea nr. 207/2015: art. 195 alin. (5)
  • Legea nr. 7/1996: art. 35 alin. (1)
  • Legea nr. 7/1996: art. 36 alin. (1)
  • NCC: art. 1276 alin. (1)
  • NCC: art. 1279 alin. (1) (3)
  • NCC: art. 1669 alin. (1)

În cazul în care instanța de apel a reținut necesitatea respectării cerințelor art. 35 și art. 36 din Legea nr. 7/1996 și a obligației prevăzute de art. 159 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, omițând însă faptul că îndeplinirea acestora se verifică la momentul pronunțării hotărârii, în cursul procesului acestea putând fi complinite, inclusiv prin mijlocirea instanțelor, este nelegală hotărârea acesteia de menținere a soluției de respingere, ca neîntemeiată, a acțiunii în pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract de vânzare.
Dacă nu s-ar recunoaște instanței posibilitatea de a acționa activ în sensul complinirii unor cerințe legale în cursul judecății, prin administrarea unor probe specifice, demersul judiciar al reclamantului ar fi complet lipsit de finalitate în fața refuzului pârâtului de a realiza procedurile prealabile înstrăinării imobilului.

(ICCJ, secția a II-a civilă, decizia nr. 235 din 4 februarie 2021)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Promisiune bilaterală de vânzare. Acțiune în pronunțarea unei hotărâri care să țină loc de contract. Rolul instanței în complinirea unor cerințe legale în cursul judecății was last modified: noiembrie 22nd, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.