JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Prescripţia dreptului de a cere executarea silită. Intervenirea unui conflict de legi în timp. Efecte asupra termenului de prescripţie

15 mart. 2011
Vizualizari: 55
  • Legea nr. 94/2010: art. 1 alin. (2)
  • O.U.G. nr. 51/1998: art. 13 alin. (5)
  • O.U.G. nr. 64/2005: art. 1 alin. (2)
  • O.U.G. nr. 64/2005: art. 3

Potrivit Legii nr. 94/2010, prin care a fost modificată O.U.G. nr.64/2005, toate dispozițiile cuprinse în O.U.G. nr. 51/1998 se aplică și A.D.S. în relațiile cu partenerii contractuali în ceea ce privește valorificarea creanțelor sale, inclusiv termenul special de prescripție a dreptului de a cere executarea silită de 7 ani.
În soluționarea acestui conflict de legi în timp, guvernat de două principii complementare, principiul neretroactivității legii noi și principiul aplicării imediate a legii noi, ținând cont de situațiile concrete în legătură cu începutul curgerii prescripției și intervenirea unor cauze de întrerupere a cursului prescripției, dacă termenul de prescripție de 3 ani, stabilit potrivit reglementării în vigoare la data când a început să curgă, nu s-a împlinit la data intrării în vigoare a legii noi, acesta va fi supus termenului din legea nouă, respectiv termenului de 7 ani.

(I.C.C.J., secția comercială, decizia nr. 1131 din 15 martie 2011)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Prescripția dreptului de a cere executarea silită. Intervenirea unui conflict de legi în timp. Efecte asupra termenului de prescripție was last modified: septembrie 5th, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.