JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Plată nedatorată. Restituirea sumei de bani retrasă din contul mandantului. Obligaţia mandatarului de a da socoteală. Răspundere civilă contractuală. Prescripție extinctivă

9 iun. 2022
Vizualizari: 76
  • NCC: art. 1341
  • NCC: art. 1342
  • NCC: art. 2019
  • NCC: art. 2528

Pentru a fi în prezența plății nedatorate trebuie îndeplinite câteva condiții care rezultă din cuprinsul art. 1341 C. civ., care alcătuiesc cadrul legal al acestui fapt juridic licit. În speță, niciuna din aceste condiții nu sunt întrunite, neexistând o remitere a unei sume de bani de către solvens, ci o retragere din contul mandantului efectuată de mandatar și nu este justificată existența unei datorii pentru stingerea căreia să se fi făcut plata, efectuată din eroare de către solvens. Ca atare, contrar celor reținute de către instanța de apel, dreptul reclamantei de a-și recupera suma de bani ce pretinde a fi fost utilizată de către mandatară, are natură contractuală, iar termenul de prescripție începe să curgă potrivit art. 2528 C. civ. de la data când păgubitul (mandantul) a cunoscut sau care trebuia să cunoască paguba ce i-a fost pricinuită prin ridicarea sumelor de bani de către mandatară.

(Curtea de Apel Alba Iulia, Secția I civilă, decizia nr. 181 din 9 iunie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Plată nedatorată. Restituirea sumei de bani retrasă din contul mandantului. Obligația mandatarului de a da socoteală. Răspundere civilă contractuală. Prescripție extinctivă was last modified: noiembrie 18th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.