JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Penalităţi de întârziere datorate de asigurătorul RCA. Neînde-plinirea de către asigurătorul RCA a obligaţiilor stabilite de art. 36 din Normele privind asigurarea obligatorie de răspun-dere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul CSA nr. 14/2011. Data de la care curg penalităţile de întârziere în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească

12 apr. 2019
Vizualizari: 18
  • Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule puse în aplicare prin Ordinul C.S.A. nr. 14/2011: art. 36
  • Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule puse în aplicare prin Ordinul C.S.A. nr. 14/2011: art. 37
  • Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule puse în aplicare prin Ordinul C.S.A. nr. 14/2011: art. 45


Potrivit art. 37 din Normele privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul CSA nr. 14/2011: „Dacă asigurătorul RCA nu își îndeplinește obligațiile în termenele prevăzute la art. 36 sau și le îndeplinește defectuos, inclusiv dacă diminuează nejustificat despăgubirea, la suma de despăgubire cuvenită, care se plătește de asigurător, se aplică o penalizare de 0,2%, calculată pentru fiecare zi de întârziere”.
Rezultă, așadar, din analiza acestor prevederi legale incidente cauzei de față, că, dacă asigurătorul RCA refuză nejustificat să își îndeplinească obligația de plată a despăgubirii, la suma de despăgubire cuvenită, care se plătește de asigurător, se aplică o penalizare de 0,2%, calculată pentru fiecare zi de întârziere.
(…) Prin urmare, cu aplicarea corectă a prevederilor citate mai sus, (…) pârâta (recurentă) datorează penalități de întârziere cu începere din data de 05.05.2014, așadar și pentru perioada anterioară momentului la care a fost comunicată hotărârea judecătorească definitivă cu privire la suma de despăgubire pe care este obligat să o plătească.
Aceasta, întrucât, la data amintită în paragraful anterior, a expirat termenul „de cel mult 3 luni de la avizarea producerii evenimentului asigurat de către partea prejudiciată”, avizare survenită la data de 04.02.2014, fără ca, în acest interval, recurenta pârâtă să își îndeplinească obligațiile stabilite în sarcina sa de art. 36 alin. (1) din Normele puse în aplicare prin Ordinul CSA nr. 14/2011, respectiv fie „să răspundă cererii părții solicitante, formulând o ofertă de despăgubire justificată, în cazul în care se dovedește răspunderea asiguratului în producerea riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, iar prejudiciul a fost cuantificat”, fie „să notifice părții prejudiciate motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parțial, pretențiile de despăgubire”.
(…) Nu este aplicabil speței de față art. 45 pct. 3 din Normele puse în aplicare prin Ordinul CSA nr. 14/2011, text care prevede că: „Despăgubirile se stabilesc prin hotărâre judecătorească, în cazul în care: 3. nu se pot trage concluzii cu privire la persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului, la cauzele și împrejurările producerii accidentului, precum și la cuantumul prejudiciilor produse”.
Aceasta întrucât este necontestat că din dosarul de daună se pot trage concluzii cu privire la toate aspectele anterior evocate, inclusiv raportat la cuantumul prejudiciilor produse, câtă vreme raportul de expertiză tehnică de specialitatea autovehicule, întocmit de expert nu a făcut decât să confirme corectitudinea pretențiilor formulate de către reclamant.

(Curtea de Apel București, s. a VI-a civ., Decizia civilă nr. 341/R din data de 12 aprilie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Penalități de întârziere datorate de asigurătorul RCA. Neînde-plinirea de către asigurătorul RCA a obligațiilor stabilite de art. 36 din Normele privind asigurarea obligatorie de răspun-dere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule, puse în aplicare prin Ordinul CSA nr. 14/2011. Data de la care curg penalitățile de întârziere în cazul stabilirii despăgubirii prin hotărâre judecătorească was last modified: decembrie 24th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.