JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Obligaţia la plata taxelor judiciare de timbru pentru partea din pretenţii pentru care nu a fost admisă cererea de ajutor public judiciar

13 apr. 2022
Vizualizari: 55
  • O.U.G. nr. 51/2008: art. 15

Nu poate fi primită critica prin care partea reclamantă pretinde că prin menținerea în sarcina sa a obligației la plata taxelor judiciare de timbru pentru partea din pretenții pentru care nu i-a fost admisă cererea de ajutor public judiciar încalcă dreptul de acces la o instanță, prevăzut de art. 6 alin. (1) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Pentru a se putea reține o astfel de încălcare, taxa de timbru, prin cuantum menținut la plată, trebuie să se constituie într-un impediment de natură să afecteze însăși esența dreptului dedus judecății.
Plafonarea de către legiuitor a valorii ajutorului public judiciar a urmărit asigurarea unor standarde minime pentru ca sistemul judiciar să fie considerat ca asigurând un acces efectiv la justiție tuturor cetățenilor în același tip de cauze (patrimoniale), caz în care instanței de judecată nu îi este permisă înlăturarea de la aplicare a normei de drept menționate, cum eronat pretinde partea reclamantă a se proceda în propria-i cauză.

(ICCJ, Secția I civilă, decizia nr. 836 din 13 aprilie 2022)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Obligația la plata taxelor judiciare de timbru pentru partea din pretenții pentru care nu a fost admisă cererea de ajutor public judiciar was last modified: noiembrie 2nd, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.