JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imunitate de jurisdicţie în ceea ce priveşte capătul de cerere referitor la reintegrarea în funcţie a salariatului. Încetarea contractului individual de muncă pentru cauze ce nu au legătură cu persoana salariatului

3 dec. 2019
Vizualizari: 43
  • Codul muncii: art. 65
  • Decretul nr. 566/1968 prin care România a ratificat Convenţia cu privire la relaţiile diplomatice
  • încheiată la Viena la 18 aprilie 1961

Principiile de drept internațional general recunoscute în materia imunității de jurisdicție exclud posibilitatea ca un stat să fie acționat în justiție în fața instanțelor unui alt stat. O astfel de imunitate de jurisdicție a statelor este consacrată în dreptul internațional și se întemeiază pe principiul par in parem non habet imperium, un stat neputând fi supus jurisdicției unui alt stat.
Așadar, pe de o parte, consecința incidenței imunității de jurisdicție este o chestiune ce ține de competența instanțelor dintr un stat de a examina o acțiune în justiție în care este parte un alt stat, iar nu de admisibilitatea respectivei acțiuni.
În aceste condiții, deși prima instanță a analizat aspectul imunității de jurisdicție a pârâtei din perspectiva admisibilității acțiunii, o astfel de analiză trebuia să fie abordată prin raportare la competența instanțelor române de a soluționa o cerere de chemare în judecată a unei misiuni diplomatice a unui alt stat.
Deși în cauză angajatul a solicitat repunerea în situația anterioară, având în vedere că nu se va proceda la soluționarea acestui capăt de cerere, dată fiind imunitatea de jurisdicție de care beneficiază pârâta sub acest aspect, Curtea apreciază că își găsesc aplicabilitatea în speță prevederile art. 80 alin. (3) C. mun., ca fiind dispoziția legală aplicabilă într o situația asemănătoare celei de față, în acord cu prevederile art. 1 alin. (2) din Codul civil, care statuează că în cazurile neprevăzute de lege se aplică uzanțele, iar în lipsa acestora, dispozițiile legale privitoare la situații asemănătoare, iar când nu există asemenea dispoziții, principiile generale ale dreptului și ale art. 278 alin. (1) C. mun., potrivit cărora dispozițiile prezentului cod se întregesc cu dispozițiile legislației civile, în măsura în care nu sunt incompatibile cu specificul raporturilor de muncă.

(Curtea de Apel București, s. a VII-a civ., Decizia civilă nr. 5609 din data de 3 decembrie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Imunitate de jurisdicție în ceea ce privește capătul de cerere referitor la reintegrarea în funcție a salariatului. Încetarea contractului individual de muncă pentru cauze ce nu au legătură cu persoana salariatului was last modified: decembrie 24th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.