JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Importanţa analizării contextului economic al producerii faptelor reţinute ca fiind anticoncurenţiale. Respingerea ca neconcludentă a probei constând în punctul de vedere al unui specialist. Consecinţe

13 dec. 2017
Vizualizari: 203
  • Legea nr. 21/1996: art. 5 alin.(1)
  • Legea nr. 21/1996: art. 8
  • TFUE: art. 101 alin. (1) şi alin. (3)

Orice restrângere a concurenței, pentru a intra sub incidența prevederilor art. 5 alin.(1) din Legea concurenței nr. 21/1996 și art. 101 alin. (1) TFUE trebuie să fie apreciabilă, adică să aibă un caracter semnificativ, sarcina probei acestui caracter semnificativ revenind autorității de concurență care, în acest scop, trebuie să definească piața relevantă și să stabilească cotele pe această piață ale părților participante la înțelegere. De asemenea, întreprinderilor care invocă beneficiul art. 101 alin.(3) din TFUE, respectiv al prevederilor art. 8 din Legea concurenței, le revine sarcina de a dovedi că sunt îndeplinite condițiile aplicării acestui beneficiu.
În condițiile în care dezlegarea chestiunilor litigioase ale unei cauze de concurență implică o analiză complexă economico-juridică, respingerea de către instanța de fond, ca neconcludentă, a probei cu expertiza de specialitate menită să servească în analiza motivelor cererii introductive, combinată cu înlăturarea unora dintre aceste motive fără o argumentare pe fond, reprezintă o încălcare a dreptului la un proces echitabil al părții reclamante, vătămarea produsă acesteia atrăgând incidența motivului de casare prevăzut de art. 488 alin. (1) pct. 5. din Codul de procedură civilă.

(I.C.C.J., SCAF, decizia nr. 4050 din 13 decembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Importanța analizării contextului economic al producerii faptelor reținute ca fiind anticoncurențiale. Respingerea ca neconcludentă a probei constând în punctul de vedere al unui specialist. Consecințe was last modified: iulie 10th, 2022 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.