JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Îmbogățire fără justă cauză. Începutul termenului de prescripție a dreptului material la acțiune

21 sept. 2017
Vizualizari: 141
  • Decretul nr. 167/1958: art. 8

Pentru acțiunile izvorând din îmbogățirea fără just temei, termenul de prescripție începe să curgă de la un moment subiectiv, respectiv din momentul în care cel care și-a micșorat patrimoniul a cunoscut sau trebuia să cunoască atât faptul măririi altui patrimoniu, cât și pe cel care a beneficiat de această mărire și împotriva căruia se îndreaptă cu acțiunea în restituire.
Momentul la care reclamanții au cunoscut paguba încercată, și anume faptul că li s-a micșorat patrimoniul prin efectuarea lucrărilor de îmbunătățiri asupra unor spații din imobil, este cel la care au cunoscut că acele spații au fost restituite în natură pârâtului, respectiv, la data rămânerii irevocabile a hotărârii judecătorești de retrocedare. Prin urmare, instanța a făcut o greșită interpretare și aplicare a dispozițiilor art. 8 alin. (2) din Decretul nr. 167/1958, în condițiile în care a echivalat momentul nașterii dreptului la acțiune al reclamanților cu cel al finalizării lucrărilor de îmbunătățiri și nu cu momentul cunoașterii proprietarului părților de imobil restituite care, în același timp, este și beneficiarul respectivelor lucrări.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1301 din 21 septembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Îmbogățire fără justă cauză. Începutul termenului de prescripție a dreptului material la acțiune was last modified: iunie 27th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.