JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre judecătorească. Opozabilitatea actului jurisdicțional. Efecte

8 oct. 2020
Vizualizari: 67
  • C. civ. din 1864: art. 1202 alin. (2)
  • C.civ. din 1864: art. 1200 pct. 4

În virtutea principiului relativității, hotărârea judecătorească poate genera drepturi și obligații doar părților în proces, dar asta nu înseamnă că terții pot ignora situația juridică creată prin hotărârea judecătorească pronunțată. În cazul lor, obligativitatea hotărârii judecătorești se manifestă sub forma opozabilității situației juridice care a luat naștere în urma pronunțării hotărârii judecătorești irevocabile. Față de terți, această situație juridică are valoarea unui fapt juridic, rămânându-le deschisă acestora posibilitatea administrării probei contrare. În aceste condiții, partea care a avut calitatea de pârât într-un litigiu anterior se poate prevala ulterior față de un terț de hotărârea irevocabilă pronunțată în dezbaterea judiciară anterioară ca mijloc de probă, iar nu cu autoritatea de lucru judecat, terțul pârât având posibilitatea de a demonstra o situație de fapt distinctă de cea invocată de reclamant în baza constatărilor hotărârii judecătorești irevocabile anterioare.

(ICCJ, secția a II-a civilă, decizia nr. 1899 din 8 octombrie 2020)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Hotărâre judecătorească. Opozabilitatea actului jurisdicțional. Efecte was last modified: noiembrie 21st, 2023 by Redacția ProLege

Jurisprudență

Vezi tot

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.