JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Funcţie publică. Decizie de sancţionare disciplinară. Condiţii de legalitate

3 apr. 2019
Vizualizari: 29
  • Legea nr. 188/1999: art. 77 alin. (2) lit. a) şi lit. b)
  • O.U.G. nr. 34/2006: art. 276 alin. (2)

Astfel, în raport de obiectul cauzei, anularea unei decizii administrative de sancționare disciplinară pentru săvârșirea abaterilor prevăzute de Dispozițiile art. 77 alin. (2) lit. a) și lit.b) din Legea nr. 188/1999 cu referire la art. 276 alin. (2) din O.U.G. nr. 34/2006, Curtea reține că în mod judicios prima instanță a reținut că nu sunt întrunite elementele constitutive ale abaterilor disciplinare reținute în sarcina intimatului reclamant sub aspectul elementului obiectiv și al vinovăției acestuia, în condițiile în care pentru ambele categorii de abateri s a constatat pe de o parte că nu poate fi apreciată existența vinovăției în neglijența repetată în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu și, respectiv, în întârzierea sistematică în îndeplinirea acestor atribuții de serviciu în condițiile în care elementele esențiale ale acestor abateri nu au fost concretizate prin acte juridice/fapte materiale/omisiuni în privința cărora legea sau regulamentul de organizare a activității instituției în care funcționarul public își desfășoară activitatea administrativ jurisdicțională a impus un anumit standard comun sau termene/obligații expres delimitate în cadrul activității jurisdicționale cu referire la modalitatea de analizare, deliberare, soluționare și ulterior de redactare a deciziilor CNSC în soluționarea cauzelor repartizate fiecărui complet de soluționare a contestațiilor administrative, iar pe de altă parte, emitentul deciziei de sancționare disciplinară nu a conturat elemente faptice concrete care coroborate cu dispozițiile legale și/sau regulamentare să determine vinovăția funcționarului public, neputându se prezuma vinovăția pe baza unor elemente faptice stabilite cu titlu general și/sau neconcretizate pe elemente faptice întemeiate pe probe verificabile din cuprinsul documentației administrative.
Totodată, se reține că în mod corect prima instanță a constatat că elementele celor două categorii de abateri disciplinare nu se implică analizarea actelor/faptelor preparatorii care premerg finalizării unei lucrări repartizată funcționarului public, ci caracterul repetabil al întârzierii în finalizarea unor lucrări distincte sau neglijența sistematică în realizarea acestor lucrări.

(Curtea de Apel București, s. a VIII-a Contencios Administrativ și Fiscal, decizia civilă nr. 1633 din data de 3 aprilie 2019)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Funcție publică. Decizie de sancționare disciplinară. Condiții de legalitate was last modified: decembrie 24th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.