JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Drept de accesiune. Condiţii şi efecte. Concesionarea terenurilor agricole. Valorificarea activelor. Procedura de delimitare. Inventariere

23 nov. 2017
Vizualizari: 66
  • C. civ. din 1864: art. 482
  • H.G. nr. 1010/1999
  • Legea nr. 268/2001: art. 7

Potrivit dreptului comun, proprietarul imobilului principal (teren) nu dobândește un drept de proprietate pur și simplu asupra investiției realizate pe teren, decât în momentul în care își exercită dreptul de accesiune într-o formă pozitivă. Rezultă că proprietarul terenului are un drept de proprietate sub condiție suspensivă asupra lucrării, iar proprietarul plantației are, asupra aceleiași investiții, un drept de proprietate sub condiție rezolutorie.
Scopul legiuitorului, la emiterea HG nr. 1010/1999, prin care a dispus concesionarea terenurilor agricole, pe o durată de 49 de ani, societăților comerciale care vor fi privatizate, a fost tocmai acela de a asigura valorificarea activelor pe care acele societăți le dețineau, cu titlu de proprietar, pe terenurile în discuție (construcții, plantații de vii și pomi fructiferi etc.).
Prin dispozițiile art. 7 din Legea nr. 268/2001 se instituie procedura de delimitare, prin inventariere, doar a terenurilor cu destinație agricolă, nu și a investițiilor aflate pe aceste terenuri și se dispune preluarea în patrimoniul ADS, doar a terenurilor proprietate publică sau privată a statului, nu și a activelor ce fac parte din patrimoniul societăților comerciale ce au exploatat anterior aceste terenuri.

(I.C.C.J., s. I civ., decizia nr. 1758 din 23 noiembrie 2017)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Drept de accesiune. Condiții și efecte. Concesionarea terenurilor agricole. Valorificarea activelor. Procedura de delimitare. Inventariere was last modified: iunie 29th, 2022 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.