JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Daune morale. Sechestru asigurator. Poprire asiguratorie

8 mart. 2018
Vizualizari: 43
  • Cod de procedură civilă: art. 953 alin. (3)
  • Cod de procedură civilă: art. 970
  • Cod de procedură civilă: art. 972

Reclamantul a fost victima unui accident produs în timp ce își desfășura activitatea în cadrul societății pârâte, suferind leziuni multiple și grave ce au necesitat numeroase zile de îngrijiri medicale, în prezent fiind încadrat în urma accidentului suferit în grad 1 de invaliditate.
Prin decizie a Curții de Apel s a stabilit definitiv vinovăția numitului (I) cât și lipsa oricărei culpe din partea reclamantului în producerea accidentului din care a rezultat prejudiciul pentru a cărui recuperare se solicită instituirea masurilor asiguratorii în speță. În dosarul mai sus evocat pârâta SC (P) SA nu a fost parte.
În prezent, accidentul suferit de reclamant face obiectul unei cercetări penale aflate în curs, față de pârâtă, iar pe rolul Tribunalului (…) se află un dosar civil, litigiu de muncă, în care reclamantul solicită societății pârâte suma de 103.332.56 lei daune materiale și 1.300.000 euro daune morale, precum și o rentă viageră de 4000 lei pe lună, pentru prejudiciul cauzat ca urmare a accidentului de muncă.
Cu privire la apelul reclamantului, Curtea a constatat că acesta este nefondat. În fapt, prin cererea de apel, petentul solicită ca instanța, direct în apel, să stabilească, arbitrar, un cuantum al unor daune morale eventuale, care pot fi cuantificate și acordate exclusiv de către instanța de fond în concordanță cu probele administrate. Creanța de 1.300.000 euro, reprezentând daune morale, pentru care apelantul solicita instituirea măsurilor prevăzute de art. 953 C. pr. civ., nu doar că nu este certă și lichidă, dar nu este nici determinabilă până la finalizarea cercetării judecătorești în dosarul nr. (…)/2017 care are și acest obiect.
Dacă ar fi primită cererea apelantului, ar însemna ca instanța de apel să anticipeze soluția ce urmează a fi pronunțată de Tribunalul (…) în dosarul nr. (…)/2017 aflat pe rolul acestei instanțe în etapa cercetării judecătorești.
În concluzie, stabilirea direct în apel a unui cuantum al daunelor morale, concomitent cu instituirea măsurilor solicitate împotriva presupusului debitor, este contrară vădit prevederilor art. 953, 970 și 972 C. pr. civ.
În ce privește apelul formulat de pârâta SC (P) SRL, Curtea a constatat că sunt fondate criticile formulate pentru următoarele considerente:
Dispozițiile art. 953 C. pr. civ. prevăd trei situații în care poate fi instituit sechestrul asigurător: cea în care creditorul deține o creanță exigibilă constatată prin înscris care nu are valoare de titlu executoriu; aceea în care creditorul deține o creanță care nu este constatată prin înscris dar a formulat acțiune în justiție și a consemnat o cauțiune de 1/2 din valoarea creanței și, a treia ipoteză, aceea în care creditorul are o creanță care nu este exigibilă, este constatată prin înscris iar debitorul prin fapta sa a micșorat asigurările date creditorului sau încearcă să se sustragă de la urmărire risipindu și averea.
În speță, nefiind evident incidente primele două ipoteze statuate de dispozițiile art. 953 C. pr. civ., ne aflăm în situația reglementată de alin. (3) deoarece reclamantul deține o creanță care nu este exigibilă și este constatată printr un înscris reprezentat de procesele verbale de cercetare întocmite de către ITM, prin care s a reținut culpa și răspunderea angajatorului pentru accidentul suferit de reclamant și prin înscrisurile și chitanțele care atestă cheltuielile efectuate cu îngrijirea reclamantului, astfel că, în sine, creanța este una condițională, stabilirea acesteia urmând să se facă în dosarul având ca obiect litigiu de muncă, aflat pe rolul Tribunalului.
În condițiile în care creanța nu este una lichidă, în sensul art. 663 alin. (3) C. pr. civ., nefiind determinată și nici determinabilă în prezent, pentru a fi admisibilă cererea reclamantului ar trebui ca în speță să fie incidente unul din cazurile reglementate de art. 953 alin. (3) C. pr. civ.: debitorul de rea credință să micșoreze asigurările date creditorului, să nu dea asigurările promise ori să încerce să se sustragă de la plată, risipindu și averea.
Dovada incidenței ipotezelor legale prevăzute în textul de lege mai sus evocat revine creditorului reclamant.
În speță, creditorul reclamant nu a probat existența nici unui caz dintre cele prevăzute expres de art. 953 alin. (3) C. pr. civ., nu a făcut dovada, fără urmă de tăgadă, a relei credințe a debitorului său care încearcă să și risipească averea în scopul de a deveni insolvabil, astfel încât să devină imposibilă urmărirea sa.
Reclamantul a invocat, în susținerea cererii sale, că pârâta este urmărită civil în mai multe dosare și că există riscul ca aceasta să intre în faliment ceea ce ar îngreuna sau chiar ar face imposibilă îndestularea sa.
Curtea constatat că, în speță, nu s a dovedit că societatea S.C. (P) SRL ar fi încercat să își creeze insolvabilitate cu rea credință sau că ar avea reale probleme financiare care să ducă la imposibilitatea plății creanțelor datorate.
În concluzie, nefiind dovedite condițiile imperative ale art. 953 alin. (3) și nici cele similare prevăzute de art. 970 și art. 972 C. pr. civ., cererile de instituire a sechestrului asigurător și a popririi asiguratorii au fost greșit admise de către prima instanță.

(Curtea de Apel Oradea, Secția I a civilă, decizia civilă nr. 198 din 8 martie 2018)


 

Universuljuridic.ro PREMIUM

Aici găsiți informaţiile necesare desfăşurării activităţii dvs. profesionale.

Universuljuridic.ro PREMIUM pune la dispoziția profesioniștilor lumii juridice un prețios instrument de pregătire profesională. Oferim un volum vast de conținut: articole, editoriale, opinii, jurisprudență și legislație comentată, acoperind toate domeniile și materiile de drept. Clar, concis, abordăm eficient problematicile actuale, răspunzând scenariilor de activitate din lumea reală, în care practicienii activează.

Testează ACUM beneficiile Universuljuridic.ro PREMIUM prin intermediul abonamentului GRATUIT pentru 7 zile!

🔑Vreau cont PREMIUM!


 

Nu aveți acces la acest articol!!!

JURISPRUDENȚĂ PRELUCRATĂ Daune morale. Sechestru asigurator. Poprire asiguratorie was last modified: decembrie 29th, 2023 by Redacția ProLege

PARTENERI INSTITUȚIONALI

Vă recomandăm:

Rămâi la curent cu noutățile juridice

Despre autor:

Redacția ProLege

Redacția ProLege

Rubrica ACTUALITATE LEGISLATIVĂ aduce la cunoştinţa utilizatorilor principalele schimbări legislative survenite recent în diverse domenii, înlesnind astfel activitatea de informare şi de cercetare desfăşurată de practicieni şi reducând semnificativ şi eficient timpul dedicat respectivei activităţi.